Δημοσίευμα των Σκοπίων τεκμηριώνει την πλήρη κυβίστηση του πρωθυπουργού

Ένα άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα στα Σκοποανά ΜΜΕ, αποκαλύπτει την μεγάλη ανατροπή στην στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών.

Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συμφωνία ως εθνικά επιζήμια και είχε δεσμευθεί ότι θα την αλλάξει, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Από «εθνικά επιζήμια», η συμφωνία των Πρεσπών βαπτίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «ιστορική». Η απειλή βέτο έγινε αγωνιώδης προσπάθεια για να αρθεί το γαλλικό βέτο έναντι της ενταξιακής πορείας Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ! Με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Τώρα φαίνεται πως αυτή η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται, καθώς σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πίεση και την Βουλγαρία, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της και να μην ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Διαβάστε το άρθρο:

«Η Βουλγαρία εφηύρε αυτό το πρόβλημα μόνη της. Προσωπικά δεν μπορώ ούτε να σας εξηγήσω τι είναι, επειδή είναι αστείο. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, όπως σημειώνει η βουλγαρική ‘mediapool’.

Πέρυσι, η Σόφια απέρριψε το διαπραγματευτικό πλαίσιο των Σκοπίων στην ΕΕ εξαιτίας της ρητορικής μίσους και των ιστορικών διαφορών και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έκτοτε έχουν επιδεινωθεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις επίλυσης στην κρίση.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας

«Νομίζω ότι θα βρούμε μια λύση με τη Βουλγαρία. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας, η οποία είναι σήμερα ο στρατηγικός μας εταίρος. Η Ελλάδα μιλά δυνατά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσω του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Δένδια για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και επικεντρώνεται σε αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, , ο οποίος συμμετείχε στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

«Η Βόρεια Μακεδονία ζήτησε βοήθεια από την Ελλάδα κατά του βουλγαρικού βέτο»

Σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, η Ελλάδα κατάφερε να ρυθμίσει τις σχέσεις της με τα Σκόπια υπογράφοντας τη συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, η σύμβαση της Σόφιας με τα Σκόπια αποδείχθηκε ακατάλληλη και τώρα η Βουλγαρία πιέζει για ένα νέο, πιο συγκεκριμένο έγγραφο, μετά την ελληνική εμπειρία.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είπε, όπως ανέφερε η BNR, ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία «καθυστέρησαν λόγω των εκλογών στη χώρα μας».

«Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε μαζί τους. Είμαστε φίλοι με όλους. Η Βουλγαρία εφηύρε αυτό το πρόβλημα μόνη της. Προσωπικά δεν μπορώ καν να σας εξηγήσω το πρόβλημα, επειδή πρόκειται για αστείο πρόβλημα, ανύπαρκτο πρόβλημα Πρέπει να βρούμε μια λύση, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο των Βουλγάρων όσο και των (Σλαβο)Μακεδόνων από τη Βόρεια Μακεδονία. Θα ωφελήσει όλους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα του έχει εφαρμόσει το 100% των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να ξεκινήσει συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ» και αν η Βουλγαρία το επιθυμεί, μπορεί να μπλοκάρει τη χώρα κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας έχουν μπλοκαριστεί και η φιλοδοξία της Βόρειας Μακεδονίας να ξεκινήσει συνομιλίες για ένταξη έως το τέλος του έτους είναι απίθανο να υλοποιηθεί.

Στη Βουλγαρία, μόνο το MRF είναι υπέρ μιας πιο μέτριας συμπεριφοράς απέναντι στα Σκόπια. Όλα τα άλλα μεγάλα κόμματα, τηρούν αρνητική στάση και οι περισσότεροι Βούλγαροι πολίτες πιέζουν για μια πιο σκληρή πορεία προς τα Σκόπια.

Μάλιστα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει τη στάση της έναντι των Σκοπίων.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, από την πλευρά του, σχολίασε ότι  «δεν γνώρισa κανέναν πολιτικό από τη χώρα μας ή από την Ευρώπη με τον οποίο είχα επικοινωνήσει πέρυσι που πίστευε ότι η Βουλγαρία θα μας μπλοκάρει πραγματικά».

Ερωτηθείς αν ήταν αισιόδοξος για την επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία, όπως ήταν πριν από ένα χρόνο, ο Στέβο Πενταρόφσκι είπε ότι ήταν ρεαλιστής.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής. Πρώτα, στην Ουάσιγκτον έχουμε μια νέα διοίκηση που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την προηγούμενη για τα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μην μείνουν εκτός. Ισχυρίζονται (οι ΗΠΑ) κατηγορηματικά ότι έχουν ένα γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για την ένταξη ολόκληρων των Βαλκανίων στην Ευρώπη, και για τις έξι βαλκανικές χώρες για να προχωρήσουν προς την Ευρώπη, και πραγματικά, όχι μόνο στα χαρτιά».

Για την μετάφραση:

The Hellenic Information Team

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις