Πολύ αρνητικές διαφαίνονται οι προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία επίσημα ξεκινάει στις 15 του μήνα, με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη να επιμένουν πως υπάρχει σχέδιο για την επιτυχή ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι και ο ίδιος ο υπουργός άφησαν να εννοηθεί πως το στοίχημα της χώρας είναι η άφιξη τουλάχιστον 15 εκατ. τουριστών αυτή τη σεζόν. Όλα όμως τα παραπάνω φαντάζουν εξωπραγματικά όταν ακούει κανείς τους ίδιους τους επαγγελματίες που βρίσκονται στις επίμαχες τουριστικές περιοχές της χώρας να περιγράφουν την πραγματικότητα.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε με απόλυτη ευθύνη πως η φετινή χρονιά ενδεχομένως να είναι χειρότερη και από την περσινή. Σε τουριστικές περιοχές-κλειδιά, όπως είναι οι Κυκλάδες και η Ρόδος, αλλά και ειδικούς τουριστικούς πυρήνες με δική τους αυτόνομη τουριστική πορεία, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα πράγματα έως και τις 12 Μαΐου 2021 δείχνουν πως δεν υπάρχουν κρατήσεις και αυτές οι ελάχιστες που είχαν πραγματοποιηθεί ακυρώθηκαν στην πορεία. Με λίγα λόγια, ο Μάιος έχει ήδη χαθεί, ο Ιούνιος φαίνεται να είναι ήδη χαμένος, ενώ υπάρχουν μόνο απειροελάχιστες ελπίδες μήπως εμφανιστεί κάποιο τουριστικό κύμα τον Ιούλιο, ωστόσο κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν στοιχηματίζει σε αυτό.
Όπως λένε στη Ρόδο, μέχρι και την 11η Μαΐου, υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί ένα μέρος του τουριστικού εισοδήματος από τους Ισραηλινούς. Τελικά ούτε αυτό θα συμβεί. Επίσης η βρετανική αγορά είναι προφανές πως δεν θα κινηθεί και πάλι φέτος, από τη στιγμή μάλιστα που η βρετανική κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις covid-free ευρωπαϊκές τουριστικές περιοχές. Όμως το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο από όλα τα άλλα είναι πως τα brand names του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αντιμετωπίζουν με θλίψη τις προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Όχι μόνο δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά δεν υπάρχουν και ελπίδες για μελλοντική άφιξη τουριστών στα δύο αυτά νησιά, όπως φαίνεται από τα δεδομένα που ανακοινώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειροι επαγγελματίες του χώρου στη Σαντορίνη και τη Μύκονο δηλώνουν στo zougla.gr πως δεν πρόκειται να ανοίξουν κάποιες από τις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλες δραστηριότητές τους θα τις λειτουργήσουν με περιορισμένο προσωπικό. Και όλα αυτά με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.
Ξενοδόχος της Μυκόνου λέει χαρακτηριστικά στο zougla.gr ότι από τις 100 κρατήσεις που είχε ακυρώθηκαν οι 94, ενώ χάνουν τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς τουρίστες.
Είναι προφανές πως οι επαγγελματίες ξενοδόχοι, έμποροι, προμηθευτές, επιχειρηματίες εστίασης δεν αποφασίζουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους από τη στιγμή που οι προοπτικές δεν δείχνουν ότι θα εξασφαλίσουν τα έξοδά τους. Έτσι προτιμούν να τις διατηρήσουν κλειστές παρά να εκτεθούν σε κινδύνους.
Διερωτάται, λοιπόν, ο καθένας από εμάς προς τι όλο αυτό το κύμα υπεραισιοδοξίας το οποίο καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, από τη στιγμή που τόσο το κλειστό επιτελικό σχήμα στο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Τουρισμού γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει στην τουριστική αγορά της χώρας.
Σαντορίνη
Ο Δημήτρης Θεοδώρου είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας Kamari Tours στο νησί. Ο ίδιος αποκαλύπτει στο zougla.gr ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρατήσεις και πως ακόμα και η Σαντορίνη, που είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πέρυσι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν θα είναι με μια πληρότητα 3-5% και αυτό θα αλλάξει ή θα ανεβοκατεβαίνει. Κάποιες μέρες θα είναι και 0%. Από πέρυσι που ήμασταν όλοι σε καραντίνα και μ’ όλα αυτά τα προβλήματα δεν έγιναν ούτε προκρατήσεις. Όλα θα γίνουν τελευταία στιγμή».
Ο κ. Θεοδώρου λέει ότι Γερμανοί ξεκινάνε από τις 14 Μαΐου με ελάχιστες κρατήσεις, συνολικά 60 πελάτες. Η Ολλανδία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση την Τετάρτη. Αντίθετα, τα μηνύματα από την Αγγλία δεν είναι καλά, αφού η χώρα μας μπήκε στην πορτοκαλί ζώνη και απαιτούνται τουλάχιστον δύο τεστ και καραντίνα στο σπίτι κατά την επιστροφή. «Οι μισές πτήσεις των Άγγλων, να μην πω το 70%, και τα μεγάλα tour operators έχουν ακυρώσει τα προγράμματά τους και τα έχουν βάλει να επανεκκινήσουν 26 Ιουνίου».
Ο κ. Θεοδώρου εκτιμά επίσης ότι φέτος δεν θα επισκεφθούν τη Σαντορίνη τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία και αυτός είναι ένας από τους λόγους που απασχολείται περίπου το 20% του προσωπικού. Όσο για τους Έλληνες, αυτοί, όπως σημειώνει ο κ. Θεοδώρου, «δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια».
Ο επιχειρηματίας Ιερόθεος Μητροπίας από τη Σαντορίνη διαθέτει ένα καφέ-μπαρ, το οποίο δεν θα λειτουργήσει καθόλου φέτος, και ένα τουριστικό μαγαζί, το οποίο θα ανοίξει με δύο άτομα προσωπικό και προσωπική εργασία. Ο ίδιος μίλησε στο zougla.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί ενόψει της τουριστικής περιόδου. «Αυτό που βλέπω στο νησί τις τελευταίες μέρες είναι πολύ μεγάλη έλλειψη τουριστών, ωστόσο έρχεται πολύς κόσμος που αναζητά εργασία. Το καφέ δεν θα το λειτουργήσω καθόλου γιατί χρειάζομαι έξι άτομα προσωπικό και δεν ξέρω αν τα έσοδα της σεζόν θα καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα. Το τουριστικό μαγαζί όμως θα το λειτουργήσω με πολύ προσωπική εργασία από την οικογένεια και θα απασχολήσω μόνο δύο από τα 4 άτομα που είχα άλλες χρονιές».
Ρόδος
Με πολύ λίγες κρατήσεις ξεκινά τη θερινή περίοδο ο τουρισμός της Ρόδου. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι αποφεύγουν προς το παρόν να ανοίξουν. Όπως λέει στο zougla.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, στις 15 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν περίπου 15 από τα 650 ξενοδοχεία του νησιού.
Οι πρώτες αφίξεις αναμένονταν από το Ισραήλ, όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, αλλά τα πράγματα άλλαξαν ξαφνικά σήμερα με μαζικές ακυρώσεις λόγω των δραματικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στη χώρα.
Ο κ. Μαρκόπουλος επισημαίνει ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ο τουρισμός θα δουλέψει -όσο δουλέψει- την τελευταία στιγμή.
Νάξος
Η τουριστική περίοδος δεν ξεκινά με υψηλές ταχύτητες ούτε στη Νάξο, όπου μόνο το 30% των καταλυμάτων αναμένεται να ανοίξει αυτές τις μέρες. Όπως λέει στο zougla.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Μανώλης Μπαρδάνης, οι πρώτες 30 μέρες του ανοίγματος είναι μεταβατικές και θεωρεί δεδομένο ότι θα είναι υποτονικές, με πολύ μικρή τουριστική κίνηση. Επισημαίνει, επίσης, ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν προς τα τέλη Ιουνίου και εκφράζει την ελπίδα ότι η τελική εικόνα θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Όπως λέει, ο εμβολιασμός θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι.
Πάρος
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται και οι ξενοδόχοι της Πάρου, οι οποίοι περιμένουν ελάχιστη κίνηση σε αυτή την πρώτη φάση της τουριστικής σεζόν, αλλά ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν ότι φτάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του νησιού, Μάνια Αμπατζή, λέει στο zougla.gr ότι και ο Ιούνιος αναμένεται υποτονικός, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η πολιτική κάθε χώρας, ενώ δεν θα έχει ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Στο νησί, πάντως, ανοίγουν συγκριτικά περισσότερα ξενοδοχεία, αφού οι μονάδες της Πάρου είναι μικρότερες, με λιγότερα λειτουργικά έξοδα και πιο εύκολα διαχειρίσιμες. Πιο αισιόδοξη είναι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά αυτή η αισιοδοξία συνοδεύεται από επιφυλακτικότητα καθώς, όπως εξηγεί, όλες οι κρατήσεις έχουν πολιτική ακυρώσεων μέχρι και μία μέρα πριν την άφιξη. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης θα υπάρξει μαζικό κύμα ακυρώσεων.
Γιατί χάνουμε τους Βρετανούς τουρίστες
Η εσπευσμένη αναχώρηση του Χάρη Θεοχάρη για το Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες και οι επαφές που είχε στη βρετανική πρωτεύουσα φαίνεται πως δεν έφτασαν για να ανατρέψουν το αρνητικό σκηνικό που έστησε η βρετανική κυβέρνηση με τις αποφάσεις της ως προς τις covid-free ζώνες στην Ευρώπη. Έτσι η Ισπανία και η Ελλάδα έμειναν έξω από τον χορό, λόγω του ότι βρίσκονται στην απαγορευτική πορτοκαλί ζώνη. Αυτό σημαίνει πως κάθε Βρετανός που επισκέπτεται τις δύο αυτές χώρες θα πρέπει κατά την επιστροφή του στη Βρετανία να μπει σε καραντίνα. Η απόφαση αυτή ήταν καταδικαστική για τις χώρες αυτές, αλλά αποτέλεσε και ένα απρόσμενο δώρο για την Πορτογαλία, η οποία βγαίνει κερδισμένη από αυτές τις ρυθμίσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες πλέον προσπαθούν να εξασφαλίσουν περισσότερες πτήσεις τσάρτερ κυρίως προς τον νότο για να ικανοποιήσουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων προς την Πορτογαλία από Βρετανούς πολίτες. Έτσι, ο «αδερφοκτόνος» τουριστικός πόλεμος γιγαντώνεται πια μεταξύ Ισπανίας, Ιταλίας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ελλάδας, εν αναμονή και των αποφάσεων σημαντικών τουριστικών αγορών, όπως της Ολλανδίας και των σκανδιναβικών χωρών. Από αυτές τις αποφάσεις θα εξαρτηθεί εάν οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών κατά την επιστροφή τους θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Άλλος ένας πονοκέφαλος για τον Χάρη Θεοχάρη!
zougla.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις