Χρηματοδότηση επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην εστίαση και όχι μόνο

Σημαντική ανάσα για πολλές χειμαζόμενες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, όπως φυσικά και για τις επιχειρήσεις εστίασης, αποτελούν οι πόροι του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να «τρέχουν» πέντε προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, έως το τέλος του μήνα θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό εθνικό σχέδιο για το ΕΣΠΑ 2021-2027 και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μεταξύ των δράσεων ξεχωρίζει εκείνη για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Ύστερα από μια μικρή καθυστέρηση η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων άνοιξε και τα 330.000.000 ευρώ, που έχουν προϋπολογιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εκτιμάται ότι θα γίνουν ανάρπαστα. Και πώς να μη γίνουν, όταν το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, ο οποίος μεσοσταθμικά υποχώρησε κατά 56,3%…

Η δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών» χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2021-2027», ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπ. Ανάπτυξης στη διεύθυνση www.ependyseis.gr έως τις 31 Ιουλίου 2021.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι τις 31/12/2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα. Οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την προμήθεια πρώτων υλών είναι επιλέξιμες από την 1η Απριλίου 2021 και μετά.

Ποιους αφορά

Αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης και είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020 / αριθμός ημερών λειτουργίας) x 365] x 7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Η επιδότηση θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ οι δικαιούχοι της ενίσχυσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στη δράση και την είσπραξη της ενίσχυσης.

Κριτήριο ένταξης στη δράση είναι η μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας. Επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και άρχισαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Επισημαίνεται ότι:

  1. Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.
  2. Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με τη μορφή επιχορήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (1) είτε/και το (2), τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Δάνεια σε 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις

Εκτός από την πλατφόρμα για την εστίαση, άνοιξε και ο 3ος Κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας CoViD- 19, ειδικά στοχευμένης χρηματοδότησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να ενισχυθούν αμέσως και με ευνοϊκούς όρους περισσότερες από 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, με κεφάλαιο κίνησης, ώστε να επωφεληθούν από την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα δάνεια αυτού του κύκλου απευθύνονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών (του 2019) έως 200.000 ευρώ, ενώ χορηγούνται και σε επιχειρήσεις που άρχισαν τη λειτουργία τους και το 2020 ή το 2021. Το μέγιστο ύψος κάθε δανείου είναι το μικρότερο ποσό από τα 50.000 ευρώ ή το 25% του κύκλου εργασιών του έτους 2019, αν η επιχείρηση έχει ιδρυθεί πριν από το 2020, ή τα 50.000 ευρώ ή οι ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης για τους επόμενους 18 μήνες, αν η επιχείρηση έχει ιδρυθεί το 2020 ή το 2021. Η διάρκεια των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε χρόνια.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank -HDB) ολοκλήρωσε την προετοιμασία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες και εγγυάται το 80% κάθε δανείου ώστε να χορηγηθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες με ευνοϊκότερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει καταρχάς να υποβάλουν αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης. Ειδικότερα, μία επιχείρηση μπαίνει στο www.ependyseis.gr/mis με τους προσωπικούς κωδικούς της (σε περίπτωση μη ύπαρξης κωδικών θα πρέπει να γίνει εγγραφή), συμπληρώνει στην αίτηση τα στοιχεία της, επιλέγει τη συνεργαζόμενη τράπεζα για την υποβολή του αιτήματός της, οριστικοποιεί και υποβάλλει την αίτηση στο σύστημα.

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του αιτήματος στο www.ependyseis.gr/mis, η επιχείρηση μεταβαίνει σε ένα από τα υποκαταστήματα της τράπεζας της επιλογής της με εκτυπωμένο το έντυπο αίτησης από το ΠΣΚΕ, για να ενημερωθεί για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλει στην τράπεζα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο και CEO της Hellenic Development Bank Αθηνά Χατζηπέτρου, με το νέο πρόγραμμα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έρχεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πιστωτικού κινδύνου που αναλαμβάνει κάθε τράπεζα, σε κάθε δάνειο ξεχωριστά, ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια και να χρηματοδοτηθούν αμέσως περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μικρές όχι μόνον από πλευράς αριθμού εργαζομένων αλλά -κυρίως- από πλευράς ετήσιου τζίρου.

Ειδικό ενεργειακό πρόγραμμα για τις αθηναϊκές επιχειρήσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που παρέχει έως 30.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις της Αθήνας για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών της ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού (Athens Business Green Toolkit). Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 2.300.000 ευρώ και το συνολικό ύψος της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης μπορεί να τροποποιηθεί έως το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Η δράση αφορά επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπως έχει προσδιοριστεί ως περιοχή παρέμβασης στην εγκεκριμένη ΟΧΕ ΣΒΑΑ της Αθήνας, και θα παραμείνει ανοιχτή για αιτήσεις έως τις 6 Αυγούστου. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που εδρεύουν εντός των διοικητικών της ορίων του Δήμου Αθηναίων ανέρχεται σε περίπου 21.000 (εξαιρουμένων των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών).

Σημειώνεται πως η τοπική οικονομία της Αθήνας βασίζεται στη μικρή επιχείρηση, δεδομένου ότι πάνω από το 90% των νομικών προσώπων που εδρεύουν εντός των διοικητικών της ορίων ανήκει στην κατηγορία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις παρακάτω οδούς: Αγ. Μελετίου, Ι. Δροσοπούλου, Φωκίωνος Νέγρη, Ζακύνθου, Κυψέλης, Μαυροματαίων, Βασ. Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη, Αραχώβης, Εμ.Μπενάκη, Ακαδημίας, Λεωφ. Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Β, Μελεάγρου, Ησιόδου, Λεωφ. Βας. Κωνσταντίνου, Λεωφ. Αρδηττού, Καλλιρρόης, Βρύγου, Θαρύπου, Ντούρμ, Φιλίνου, Ευρυδάμαντος, Κράτητος, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Εφέσου, Λεωφ. Συγγρού, Λαγουμιτζή, Αλ. Πάντου, Οδυσ. Ανδρούτσου, Φαλήρου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Πιττακού, Περιάνδρου, Μονής Αστεριού Τσαγκάρη, Τσάτσου, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Πλ. Μοναστηρακίου, Αρεως, Αδριανού, Αγ. Ασωμάτων, Απ. Παύλου, Ηρακλειδών, Θεσσαλονίκης, Αιγηίδων, Πανδώρου, Χαμοστέρνας, Αγ. Σοφίας, Χρυς. Σμύρνης, Ταύρου, Μαινεμένης, Κωνσταντινουπόλεως, Θ. Δηληγιάννη, Δομοκού, Σεπολίων, Λιοσίων, Πλ. Αττικής, Αδμηττού, Αγ. Μελετίου.

Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός

Η αίτηση υποβάλλεται από τους υποψήφιους δυνητικούς δικαιούχους ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ.

Επενδυτικά Σχέδια με Π/Υ μικρότερο των 5.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρεις πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας, να διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑ∆ επένδυσης, ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων, και να κατατάσσονται με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μικρότερης ή ίσης της Δ΄ βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο έχει εκδοθεί μετά τις 26/11/2017.

Με το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται: α) παρεμβάσεις επί του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου για εξοικονόμηση ενέργειας, β) εξοπλισμός για εξοικονόμηση ενέργειας ή/και προστασία του περιβάλλοντος, γ) πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης (πρότυπο ISO 50001), δ) δαπάνες Τεχνικών Μελετών / Κατάρτισης / Παρακολούθησης επενδυτικού σχεδίου, ε) υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, στ) τεχνικές μελέτες που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης και μελέτες για τη λήψη πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας.

Δάνεια επενδυτικού σκοπού από το ΤΕΠΙΧ

Εδώ και λίγες ημέρες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενεργοποίησε μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για χορήγηση δανείων επενδυτικού σκοπού σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενεργοποιεί. Το ύψος των επενδυτικών δανείων αρχίζει από τα 25.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 1.500.000 ευρώ, με τη διάρκεια αποπληρωμής τους να κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια.

Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις 10 συνεργαζόμενες τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους προς τις επιχειρήσεις, αφού η συνεργασία με τη Hellenic Development Bank προσφέρει δυνατότητα περιόδου χάριτος έως και δύο έτη. Το επιτόκιο κάθε δανείου είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr. Το αίτημα προσδιορίζει την τράπεζα επιλογής από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί μία επιχείρηση και στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενο θα υποβάλει το αίτημα στην τράπεζα της επιλογής του, από την οποία και θα αξιολογείται.

Με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Πριν από το Πάσχα άρχισε και η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων εγγυημένων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, τη διαχείριση του όποιου έχει αναθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Το Ταμείο έχει προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σχεδιάζεται να χορηγηθούν περίπου 500.000.000 ευρώ σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.

Επιλέξιμες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας με την τήρηση των όρων του Κανονισμού ήσσονος σημασίας (de minimis) EE 1407/2013. Με την εγγύηση του Ταμείου οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής.

Η εγγύηση θα καλύπτει έως το 80% των ζημιών κάθε δανείου και τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα για εκταμίευση μέχρι τις 31/12/2023.Τα αιτήματα των επιχειρήσεων υποβάλλονται αρχικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr/mis και κατόπιν στις συνεργαζόμενες τράπεζες: Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Attica Bank και ProCredit Bank.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις