Στις 29 Μαΐου είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, την οποία πέρυσι η Άγκυρα είχε εορτάσει σε άκρως πανηγυρικούς τόνους, παρά την πανδημία του κορονοϊού. Τότε, το τουρκικό σόου είχε κορυφωθεί με τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, που αμέσως μετά, από μουσείο, έγινε τζαμί.
Φέτος, ωστόσο, στις 28 Μαΐου, μια ημέρα πριν την επέτειο της άλωσης, η κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος Ερντογάν, AKP, προγραμματίζει ένα άλλο σόου. Της «άλωσης» του κεμαλισμού και του ονομαζόμενου «κινήματος του Ταξίμ» που στρεφόταν ευθέως κατά της τουρκικής κυβέρνησης και κατεστάλη άγρια προ ετών. Έτσι, αύριο, Παρασκευή, εγκαινιάζεται το τζαμί που χτίστηκε στο Ταξίμ, που έχει χωρητικότητα 2.500 ατόμων, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν πριν από τέσσερα χρόνια.
Στην «οθωμανική» Καβάλα
Μια ημέρα μετά, στις 29 Μαΐου, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, με «θετική ατζέντα» σε θέματα «ήπιας διπλωματίας», όπως οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.
Η συνάντηση θα γίνει στην πόλη από την οποία κατάγεται ο Κ. Φραγκογιάννης, την Καβάλα. άκρως ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για μια πόλη που οι Τούρκοι επενδύουν στην «οθωμανική κληρονομιά» της.
Τουρκική «σπουδή» για Θράκη
Μια μέρα αργότερα, στις 30 Μαΐου, σύμφωνα με τις έως τώρα επίσημες ανακοινώσεις, στη Θράκη θα πραγματοποιήσει «ιδιωτική» επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Να σημειωθεί πως, επί σειρά ετών, συνήθως, κατά τις επισκέψεις Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα, πρώτα έρχονταν στην Αθήνα και μετά, εφόσον είχε συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, επισκέπτονταν τη Θράκη.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, αν και η Αθήνα πρότεινε στον Μ.Τσαβούσογλου να ακολουθηθεί η πεπατημένη, η Άγκυρα αρνήθηκε, βάζοντας πρώτα την επίσκεψη στη Θράκη.
Κάτι που, κατά εκτιμήσεις, οφείλεται στην επιθυμία της Τουρκίας να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της για την «τουρκική» -και όχι μουσουλμανική, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης- ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι απανωτές δηλώσεις πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων της Τουρκίας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους περί της Θράκης, ενώ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ένα από τα βασικά θέματα που πρόκειται να θέσει ο Μ.Τσαβούσογλου, κατά τις επαφές του, είναι το «μειονοτικό».
Μένει να φανεί πως θα συμπεριφερθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Θράκη. Εάν θα κρατήσει χαμηλούς τόνους ή όχι. Έως τώρα, πάντως, παραμένει άγνωστο το «πρωτόκολλο» που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με την Άγκυρα γι’ αυτή την «ιδιωτική» επίσκεψη.
Να σημειωθεί ότι πάγια τακτική της Άγκυρας, είναι οι «ιδιώτες» επισκέπτες της στη Θράκη, να παραβιάζουν συστηματικά τα συμπεφωνημένα και να συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτοι ωσάν να βρίσκονται σε τουρκική επαρχία.
Πυκνές «ιδιωτικές» επισκέψεις
Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη είναι η δεύτερη Τούρκου κυβερνητικού παράγοντα μέσα σε ένα μήνα.
Στην αρχή του μηνός, στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη, βρέθηκε κι’ αυτός για «ιδιωτική» επίσκεψη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, του οποίου μάλιστα η ρητορική ήταν άκρως επιθετική έναντι της Ελλάδας.
Εάν σε αυτές προστεθεί και η συνάντηση Φραγκογιάννη – Ονάλ στην Καβάλα, τότε πρόκειται για τρεις Τούρκους παράγοντες στην περιοχή μέσα σε ένα μήνα.
Είναι εμφανές ότι, ακόμα και εάν ο Μ.Τσαβούσογλου δεν θέσει σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεών του θέμα «τουρκικής» μειονότητας στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, η Άγκυρα, με τις συνεχείς επισκέψεις αξιωματούχων της, το θέτει ανοικτά και σαφέστατα.
Αντίθετα με την τουρκική πλευρά, η ελληνική δείχνει άκρως διστακτική να επισκεφθεί και και να μιλήσει στους Έλληνες ομογενείς, τις ελληνικές κοινότητες στην Τουρκία, τα ιδρύματα στη Πόλη, να μεταβεί στη Σμύρνη, την Τραπεζούντα, την Τένεδο, την Ιμβρο και τα Πριγκηπονήσια.
Και όποτε μεταβαίνουν Έλληνες πολιτικοί στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν περισσότερο ότι αποζητούν ένα φωτογραφικό ενσταντανέ τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο κάμερας, παρά ότι πραγματοποιούν επί της ουσίας επίσκεψη.
Το τουρκικό «πακέτο»
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πάντως, ο Μ. Τσαβούσογλου φέρεται να θέσει όλο το «πακέτο» των τουρκικών θέσεων έναντι της Ελλάδας.
Κατά το «A Haber», το οποίο θεωρεί ότι «οι δηλώσεις του Δένδια» κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, «άνοιξαν τον δρόμο σε διπλωματική κρίση», στις επαφές Δένδια – Τσαβούσογλου «θα τεθούν επί τάπητος οι σχέσεις των δύο χωρών», και θα γίνει «η προετοιμασία για τη συνάντηση των ηγετών» Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Σύμφωνα με το TRT Haber, η συνάντηση θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στην Ανατολική Μεσόγειο, ενω κατά τον Haber Global θα συζητηθεί και το Κυπριακό.
Συνομιλίες στρατιωτικών
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, διεξήγαγαν στις 26-27 Μαΐου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον 4ο κύκλο συναντήσεων κατά τον οποίο συζητήθηκαν δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ. Η 5η συνάντηση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις