Δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, αύξηση της εγκληματοφοβίας υπάρχει, είπε χθες στην Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα προς επίρρωση των όσων λέει ο υπουργός ανέφερε και συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα που καταδεικνύουν, όπως είπε, την μείωση της εγκληματικότητας. (35% μείωση σε ληστείες, 21% μείωση σε κλοπές και 10% μείωση σε κλοπές οχημάτων).
Δεν έχω κανένα λόγο και κανένα στοιχείο για να αμφισβητήσω τα όσα λέει ο υπουργός. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας.
Αυτή όμως, κ. Χρυσοχοΐδη, είναι η μια πλευρά των πραγμάτων. Η πλευρά της στατιστικής, η πλευρά των αριθμών.
Δείτε όμως και την άλλη πλευρά. Την πλευρά που αφορά τον μέσο πολίτη. Και κυρίως το ποια είναι η εικόνα που αποκομίζει ο μέσος πολίτης για το θέμα της ασφάλειας.
Και βέβαια, μπορεί να έχουμε, όπως κάθε λίγα χρονιά όπως λέτε, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσά σε διάφορες συμμορίες. Και βέβαια, γενικά μπορεί να μην αφορούν τον μέσο πολίτη όλα αυτά (εκτός και αν βρεθεί στο λάθος μέρος την λάθος ώρα).
Όμως, επικοινωνιακά, όλο αυτό προκαλεί μια εικόνα που φοβίζει τον πολίτη, μια εικόνα που δείχνει πως στις γειτονίες «κάποιοι παίζουν πόλεμο».
Και όπως, είμαι βέβαιος, ξέρετε πολύ καλά, η εντύπωση που δίνεται έχει την ίδια σημασία (για να μην πω μεγαλύτερη) από τα πραγματικά γεγονότα και τις στατιστικές.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά. Μπορεί να είναι μεμονωμένα όπως λέτε, όμως είναι σαφές ότι προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις και δίνουν μια εικόνα φόβου στον μέσο πολίτη.
Και αυτό είναι πολύ χειρότερο, όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, από τα πραγματικά δεδομένα.
Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα μια και εσείς ο ίδιος χθες στην Βουλή είπατε χαρακτηριστικά πως με τέτοιες ενέργειες αυξάνεται «η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών», προσθέτοντας μάλιστα « Δεν το υποτιμώ καθόλου αυτό, ίσα ίσα το αντίθετο».
Και βέβαια, επί της ουσίας, είναι «Άλλο εγκληματοφοβία, άλλο εγκληματικότητα», όπως χαρακτηριστικά είπατε, όμως είναι βέβαιο ότι σε όλους μας, ως πολίτες, αν δημιουργηθεί κλίμα «εγκληματολογίας», κλίμα που τα τελευταία ακραία γεγονότα το καλλιεργούν, δεν έχει σημασία αν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, ή αν τα στατιστικά δείχνουν άλλα.
Ο φόβος και η ανασφάλεια στον μέσο πολίτη θα υπάρχει. Και κάτι τέτοιο είναι πολύ κακός σύμβουλος για πολλά πράγματα. Και δεν αναφέρομαι μόνον στην εκλογική συμπεριφορά ενός πολίτη που νοιώθει ανασφάλεια…
Αρά λοιπόν, κ. υπουργέ, μπορεί να έχετε δίκιο για το θέμα των στατιστικών. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Όμως υπάρχει και το θέμα των εντυπώσεων, του κλίματος φόβου που δημιουργείται στους πολίτες. Και αυτά είναι πέρα και πάνω από κάθε στατιστική.
Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα. Με επιχειρησιακούς και επικοινωνιακούς τρόπους.
Η καθημερινότητα και τα (άλυτα) προβλήματά της , όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πολύ καλά κ. Χρυσοχοΐδη, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των πολιτών και στην (εκλογική ) συμπεριφορά τους.
lawandorder.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις