Τι λέει σε συνέντευξή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Συνέντευξη για θέματα ασφάλειας και εγληματικότητας παραχώρησε στην «Αυγή της Κυριακής» ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αναφέρεται σε όλα τα τελευταία επεισόδια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μετξύ της μαφίας, στη δολοφονία Καραϊβάζ, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες των αστυνομικών.

Η Ν.Δ. είχε ως κεντρικό προεκλογικό της σύνθημα το Νόμος και Τάξη. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο νομίζουμε ότι παίζουμε σε αστυνομική ταινία. Τι συμβαίνει; Γιατί δεν μπορεί η ΕΛ.ΑΣ., η οποία μάλιστα ενισχύεται διαρκώς, να ελέγξει την κατάσταση;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα μεγάλο μέρος της συντηρητικής παράταξης, είτε από πολιτική σκοπιμότητα είτε από δογματισμό, ταύτισε την εγκληματικότητα και την καταπολέμησή της με την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων και εκφράσεων. Έβαλε στο ίδιο κουτί προβλημάτων το έγκλημα και τις διαδηλώσεις, τη βαρύνουσα εγκληματικότητα και τις καταλήψεις προσφύγων και μεταναστών, τις αντιδράσεις ενός μέρους της νέας γενιάς και τις ληστείες. Ταύτισε, στην καλοστημένη επικοινωνιακή καμπάνια της, τα επεισόδια σε δύο δρόμους των Εξαρχείων στην επέτειο του Πολυτεχνείου με την εγκληματικότητα και την ασφάλεια του πολίτη. Αντιμετώπισε τη διαφορετική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού κόσμου για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων, στο πλαίσιο της γκεμπελικής προπαγάνδας και τακτικής της, ως ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην παραβατικότητα, ακόμη και στην τρομοκρατία. Αυτή η λαϊκίστικη και ισοπεδωτική αντίληψη είχε πολιτική σκοπιμότητα και στρατηγικό σχέδιο. Όπως είχαν πει στελέχη της Ν.Δ. και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήθελαν να νικήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά που έκανε, αλλά γι’ αυτά που πίστευε. Αυτή η φασίζουσα αντίληψη εκφράστηκε στο δόγμα Νόμος και Τάξη. Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, πριν την πανδημία, έγιναν επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που έδειξαν επικοινωνιακά την ιεράρχηση των επιδιώξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έβγαλαν την εικόνα μιας στιβαρής κυβέρνησης, μηδενικής ανοχής στη νεολαία, στους μετανάστες, στις κοινωνικές διεκδικήσεις, σε αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Η περίπτωση των γεγονότων στην οικία του κ. Ινδαρέ, της απόβασης και της τρομοκρατίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου, των επιχειρήσεων φιάσκο σε καταλήψεις, να αναζητούν παραβατικούς και να καταλήγουν σε συλλήψεις γυναικών με μωρά στην αγκαλιά, οι σωματικές έρευνες σε νέες γυναίκες στη μέση του δρόμου, οι επιχειρήσεις σε κέντρα διασκέδασης νέων με τακτικές αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων έδειξαν καθαρά το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Ελληνική Αστυνομία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις προτεραιότητές της.

Είχαμε όμως ενίσχυση σε προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ…

Σε σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης, ιδρύθηκαν νέα σώματα της ΕΛ.ΑΣ. (ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Πάνθηρες κ.λπ.), όλα στην κατεύθυνση των μηχανισμών καταστολής. Καμία νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και των σύγχρονων προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν αδιαφανείς, κατ’ εξαίρεση προσλήψεις 3.500 ειδικών φρουρών, που με ελλιπέστατη εκπαίδευση στελέχωσαν τις νέες και τις παλιές μονάδες καταστολής. Στη γνωστή πρακτική του παλαιοκομματισμού, σε αυτές τις υπηρεσίες προβλέφθηκαν πρόσθετα επιδόματα και υπερστελεχώθηκαν και με υπάρχοντες αστυνομικούς, που μετακινήθηκαν από τα αστυνομικά τμήματα και τις υπηρεσίες καταπολέμησης του εγκλήματος, με κριτήρια την εξυπηρέτηση στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ. Η πανδημία και η λήψη μέτρων εντάχθηκε στο σχέδιο επίδειξης πυγμής και στοχοποίησης της νέας γενιάς και όποιου δεν είναι υπάκουος, στην περιστολή συνταγματικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα της ελευθερίας της μετακίνησης και πολλών άλλων. Το δόγμα Νόμος και Τάξη τέθηκε στην υπηρεσία της τρομοκράτησης της κοινωνίας, της στοχοποίησης της νέας γενιάς και της επιστροφής του φόβου του πολίτη προς τον αστυνομικό. Τα περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας, η λειτουργία ακροδεξιών θυλάκων χωρίς φραγμό και οι εντολές της μηδενικής ανοχής οδήγησαν σε πρωτοφανείς και ανατριχιαστικές για την ελληνική κοινωνία εικόνες. Κανείς δεν θα ξεχάσει τον κ. Κατή και την οικογένειά του, τη διάλυση της ανθοδέσμης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον απρόκλητο ξυλοδαρμό νέου ανθρώπου στη Νέα Σμύρνη και όσα ακολούθησαν.

Στο μεταξύ πληθαίνουν και οι καταγγελίες των αστυνομικών για σοβαρές ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα.

Η εγκατάλειψη των αστυνομικών ως εργαζομένων και ως πολιτών είναι πρωτόγνωρη. Οι εμβολιασμοί τους γίνονται από το περίσσευμα, τα τεστ δεν καλύπτονται, οι προεκλογικές μισθολογικές υποσχέσεις πήγαν στον Μεγάλο Περίπατο και οι συνθήκες εργασίας βρίσκονται στο ναδίρ. Ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν στα τμήματα δεν επαρκεί ούτε για τη φύλαξη τους και ο πρόσθετος φόρτος για την επιτήρηση των μέτρων του κορωνοϊού ή για τη φύλαξη όσων έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση αποτελούν πρόσθετες δυσβάσταχτες υποχρεώσεις. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Το οργανωμένο έγκλημα δρα ανενόχλητο. Χωρίς κανέναν φραγμό. Με μια ΕΛ.ΑΣ. προσανατολισμένη στην καταστολή, να παρακολουθεί σχεδόν δημοσιογραφικά το οργανωμένο έγκλημα. Είναι τόσο δογματική η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που, την ημέρα που είχαμε μέσα σε 12 ώρες δύο δολοφονίες μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας, την ημέρα που είχαμε δύο απόπειρες απαγωγών ανήλικων κοριτσιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον διαγωνισμό για τη στελέχωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, προσθέτοντας άλλους 400 ειδικούς φρουρούς, με πλήρη αδιαφάνεια στους μηχανισμούς καταστολής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι προτεραιότητά του είναι ο μηχανισμός τρομοκράτησης των φοιτητών μας, ως προαπαιτούμενο για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, την ίδια ώρα που οι πυροβολισμοί, οι δολοφονίες και η ανασφάλεια του πολίτη είναι σε πρωτοφανή έξαρση.

Υπήρξε και η δολοφονία Καραϊβάζ, που έλαβε διεθνείς διαστάσεις…

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, μια δολοφονία που έγινε αντικείμενο συζητήσεων, δηλώσεων και προβληματισμού για τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, η δολοφονία της νέας μητέρας στα Γλυκά νερά και οι τελευταίες δολοφονίες αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με αυτονόητες και περιττές επικοινωνιακές τακτικές, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη κάθε πολίτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαλευκανθεί γρήγορα η υπόθεση και να πιαστούν γρήγορα οι δράστες, οι εντολές του αρμόδιου υπουργού να συνεργαστούν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας μεταξύ τους και η ενημέρωση της ελληνικής Δικαιοσύνης για το οργανωμένο έγκλημα. Μετά από όλα αυτά, το μόνο που έχει μείνει ως κυβερνητικός απολογισμός του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη είναι: Ο φόβος και η ανασφάλεια του πολίτη τόσο για τη ζωή του όσο και για την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του και ο διασυρμός της χώρας, τόσους μήνες, κάθε εβδομάδα, σε κάθε περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας, σε κάθε ριπή και σε κάθε δολοφονία.

Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρεται σε κίνδυνο να εισέλθει το οργανωμένο έγκλημα στους θεσμούς. Πώς το σχολιάζετε;

Συμμερίζομαι την αγωνία του αλλά ο κ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να συνειδητοποιήσει μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ότι κυβερνούν τη χώρα δύο χρόνια τώρα. Όφειλαν να μας δώσουν έναν απολογισμό των δράσεων που έχουν αναλάβει για να μην γίνουν πράξη οι ανησυχίες τους, αν δεν έχουν ήδη γίνει πράξη. Οφείλουν επίσης να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για ποιους ακριβώς θεσμούς ανησυχούν. Η αναφορά στον κίνδυνο να έχει εισέλθει το οργανωμένο έγκλημα σε θεσμούς γενικά και αόριστα συμβάλλει στη θεσμική απαξίωση, στον προσανατολισμό σε ακραίες και ισοπεδωτικές πολιτικές αντιλήψεις και στην περαιτέρω καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας του πολίτη. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σε ποιους θεσμούς αναφέρεται, στην ΕΛ.ΑΣ., στην ελληνική Δικαιοσύνη, στην πολιτική ηγεσία, και τι έχει κάνει γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη ν απαράδεκτη τακτική της Ν.Δ. και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ούτε προφανώς τις πολιτικές σκοπιμότητες χρησιμοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. και των αστυνομικών. Η αστυνομία έχει ως κύριο ρόλο της την καταπολέμηση του εγκλήματος και τον σεβασμό στη δημοκρατία και τις συνταγματικές επιταγές. Για εμάς, οι αστυνομικοί είναι πολίτες, εργαζόμενοι στην υπηρεσία του πολίτη και της δημοκρατίας. Θα συμβάλουμε για να οικοδομηθεί πολιτική συμμαχία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, για το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και για τους εργαζόμενους αστυνομικούς και θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε κάθε πολιτική και πρακτική για τη χρήση της αστυνομίας ως εργαλείου χειραγώγησης της κοινωνίας και σε όσες προβοκατόρικες πρακτικές δίνουν αυτό το άλλοθι στις ακραίες πολιτικές του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις