Τις διαδηλώσεις πυροδότησε ο πρόσφατος θάνατος νέου που η αστυνομία υποπτευόταν πως διακινούσε ναρκωτικά μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του –  Οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται από την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας βίντεο στο οποίο αστυνομικοί με πολιτικά  έχουν γδύσει και  ξυλοκοπούν εναν ανήλικο

Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια που άρχισαν πριν από μια εβδομάδα και πλέον στη φτωχή συνοικία Σετζούμι της τυνησιακής πρωτεύουσας επεκτάθηκαν σε άλλους τομείς της Τύνιδας αργά χθες βράδυ.

Νεαροί συγκεντρώθηκαν χθες στις συνοικίες Εταντχαμέν και Ιντιλάκα, απέκλεισαν δρόμους, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές για να τους διαλύσουν, μετέδωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς ο οποίος βρισκόταν επιτόπου.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται από την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας βίντεο που έγινε viral μεταξύ των τυνήσιων χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο  αστυνομικοί με πολιτικά  έχουν γδύσει και  ξυλοκοπούν εναν ανήλικο

Προχθές Τρίτη εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Σετζούμι, φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και απαίτησαν να τερματιστούν οι καταχρήσεις της αστυνομίας και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. «Ελευθερία, ελευθερία, τέρμα η αστυνομοκρατία», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν.

Τις διαδηλώσεις πυροδότησε ο πρόσφατος θάνατος νέου που η αστυνομία υποπτευόταν πως διακινούσε ναρκωτικά μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του. Η οικογένεια του νεαρού, του Άχμεντ μπιν Άμαρ, καταγγέλλει πως αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα. Το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε την περασμένη εβδομάδα την κατηγορία.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχία για τις επανειλημμένες καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις από την τυνησιακή αστυνομία εν μέσω κινητοποιήσεων και επεισοδίων.

Συνολικά 43 οργανώσεις, ανάμεσά τους το συνδικαλιστικό όργανο των τυνήσιων δημοσιογράφων, ο δικηγορικός σύλλογος, ο σύνδεσμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνδικάτα, κάλεσαν σε μαζική κινητοποίηση την Παρασκευή για να τερματιστεί αυτή που χαρακτηρίζουν ατιμωρησία της αστυνομίας. Ενημέρωσαν πως προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι, που υποστηρίζεται από το ισλαμιστικό κίνημα Ενάχντα και είναι επίσης το τρέχον διάστημα μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών.

Δέκα χρόνια και πλέον μετά την πτώση του αστυνομικού καθεστώτος του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπιν Αλί, οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να μην βρίσκονται πια στο απυρόβλητο, όμως ελάχιστες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν. Οι καταχρήσεις τους σπανίως καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες. Στο μεταξύ τα οικονομικά προβλήματα της Τυνησίας έχουν επιδεινωθεί, πυροδοτώντας τις κινητοποιήσεις εν μέσω της αργής προόδου της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα όπου άρχισε η επιλεγόμενη Αραβική Άνοιξη.

Στις πιο πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις, τον Ιανουάριο, η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 2.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ανήλικους. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι εκατοντάδες εξ αυτών υπέστησαν κακομεταχείριση και ακόμη και βασανιστήρια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις