Στη μετά Covid εποχή, πριν ακόμη από το άνοιγμα του τουρισμού, αυξήθηκαν οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πλατφόρμες μίσθωσης όπως η Αirbnb, η Βοοking, η vrbo και η expedia επισκέπτονται καθημερινά ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τα ακίνητά τους, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό με 120% αύξηση των κρατήσεων σε ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων το διάστημα 16 Απριλίου έως 15 Μαΐου, σε σχέση με τις προηγούμενες 30 ημέρες. Να σημειωθεί ότι η αύξηση ήταν 60% στο σύνολο των προορισμών στην Ευρώπη.
H αύξηση στις εγγραφές ακινήτων στις πλατφόρμες άρχισε από τον Μάρτιο.
«Ιδιοκτήτες έβλεπαν ότι ο κόσμος θα επιλέξει να κάνει διακοπές φέτος. Τον περασμένο χρόνο πολλά ακίνητα είχαν βγει από την Airbnb, αλλά όχι για να εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ήθελαν να τα δώσουν με μηνιαίες μισθώσεις» ανέφερε στη «Θ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων Ανδρέας Χίου.
Η αύξηση στην προσφορά ακινήτων προς μίσθωση αποτυπώνεται και σε νούμερα. Σύμφωνα με τον κ. Χίου, στο Νότιο Πήλιο τα ενεργά ακίνητα αυτή την περίοδο ανέρχονται σε 600 περίπου. Πρόκειται για διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή ιδιωτικά δωμάτια. «Ενεργά εννοούμε όσα έχουν τουλάχιστον δύο με τρεις κρατήσεις το 2021» σημείωσε.
Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει ανάπτυξη στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο Νότιο Πήλιο το 2018 ήταν πολύ καλή χρονιά με 400 ακίνητα προς μίσθωση, ενώ το 2019, πριν την πανδημία, έφτασαν τα 700 και σήμερα ο αριθμός είναι 600.
Ενεργά αυτή την περίοδο στη Σκόπελο είναι περίπου 400 ακίνητα. Από τα 800 ακίνητα προς μίσθωση το 2019 έφτασαν σε καιρό πανδημίας το 2020 τα 300 και το 2021 παρατηρείται αύξηση. «Κάποιος που βάζει το ακίνητό του στη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι δύσκολο να περάσει ξανά στη μακροχρόνια. Έχει κάνει κάποια έξοδα και δεν θα το δώσει εύκολα στη μακροχρόνια» σημείωσε.
Όσο για το αν επαρκούν τα ακίνητα που προσφέρονται για να καλύψουν τη ζήτηση, η οποία διαφαίνεται ότι αυξάνεται, ο κ. Χίου σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε καλό ρυθμό για να διατηρούμε ως χώρα ένα καλό επίπεδο κρατήσεων που θα κυμαίνεται μεταξύ 80%-90%. «Το 2019, πριν την πανδημία, όπως αυξανόταν η ζήτηση, θα χρειαζόμασταν σίγουρα περισσότερα ακίνητα» επισήμανε.
Με την αυξανόμενη ζήτηση καταλυμάτων Airbnb διαφαίνεται και μία νέα προοπτική για τη χώρα μας με την προβολή της εξοχικής κατοικίας ως επενδυτικό μέσο. Σύμφωνα με τον κ. Χίου, αυτό είναι άλλωστε μία πρακτική που ακολουθούν πολλοί ξένοι στην Ελλάδα. Αγοράζουν στη χώρα μας ακίνητα που κυρίως είναι μονοκατοικίες ή βίλες, προσφέροντάς τα κατευθείαν για βραχυχρόνια μίσθωση. «Αγοράζουν σπίτια ως επένδυση πια. Η Ελλάδα είναι μια πολύ καλή χώρα για να επενδύσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση και βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των ανθρώπων από το εξωτερικό οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν. Έρχονται στη χώρα μας για να κάνουν τις διακοπές τους, μένουν στο ακίνητό τους για έναν μήνα και τους υπόλοιπους μήνες το δίνουν για βραχυχρόνια μίσθωση».
Ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα οι κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν φτάσει να είναι περισσότερες από τα ξενοδοχεία.
Πολυτελείς κατοικίες
Έντονο είναι το ενδιαφέρον από εύπορους τουρίστες. «Οι πρώτες κρατήσεις που έχουν γίνει αφορούν στις βίλες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμη βίλα για το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές. Η πληρότητα έχει φτάσει στο 90%» εξήγησε ο κ. Χίου, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Μαγνησία.
Το πρώτο, όπως είπε, που κοιτούν οι τουρίστες με οικονομική άνεση, είναι να κλείσουν μία βίλα ή μία μονοκατοικία που να είναι κάπως απομονωμένη. Μέχρι στιγμής ο Ιούνιος «δουλεύει» καλά με τους Έλληνες τουρίστες, ενώ οι κρατήσεις προέρχονται από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία, σκανδιναβικές χώρες, με τη Χαλκιδική να «δουλεύει» με όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις