Η χώρα μπορεί να επιτύχει «ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη» και «υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», υπό προϋποθέσεις, ωστόσο, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις, που «συνηγορούν» ως προς αυτό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

«Το κρίσιμο ερώτημα, που απασχολεί όλους, είναι εάν υπάρχουν ενδείξεις, ότι με την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, η χώρα μπορεί να πετύχει ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, βραχυπρόθεσμα και υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, μεσοπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα : «Παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» και πρόσθεσε: «Και η απάντηση είναι ναι. Έχουμε τις ενδείξεις ότι αυτό επιτυγχάνεται».

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, όπως η «καλή εικόνα» της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η συγκριτικά μικρή ύφεση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, εάν ληφθεί υπόψη το λοκ ντάουν, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η «ισχυρή» αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγικών αγαθών, η «πολύ μεγάλη αύξηση καταθέσεων», η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και για έξι συνεχόμενους μήνες και της βιομηχανικής παραγωγής, το «σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού» της χώρας της, η ενίσχυση του τουρισμού σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κ.α.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη στήριξη της πολιτείας «με πολλά μέτρα, ύψους 41 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις», στην επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης για το 2021-22, όπως και στην αναμενόμενη εκταμίευση κατά το δεύτερο εξάμηνο σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε όλους τους θετικούς δείκτες της οικονομίας που συνηγορούν στη διαπίστωση ότι, φέτος, θα έχουμε ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Βεβαίως, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι, όπως είναι η αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο, η αβεβαιότητα στο τουριστικό κύμα, οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας όταν σταδιακά θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης, αλλά τα θετικά στοιχεία υπερτερούν συνολικά των κινδύνων».

«Φέτος η χώρα έχει τις δυνατότητες να ανακτήσει ένα σημαντικό κομμάτι των απωλειών του 2020»

«Εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών παραμένουμε σταθεροί στην εκτίμηση μας, στην πρόβλεψη μας θα έλεγα, για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ύψους 3,6% το 2021» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις