Αποτελούν μία έμμεση παραδοχή ότι απέτυχε το καταστροφικό για τον τουρισμό δίδυμο των Μητσοτάκη-Θεοχάρη, στη σχεδίαση και του φετινού τουριστικού σχεδιασμού, τα σενάρια που διακινούνται από το υπουργείο Οικονομικών ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 δεν θα ξεπεράσει το 2,6%! Βέβαια αυτά τα σενάρια βάζουν την παράμετρο «αν αποτύχει ο τουρισμός», κάτι που θεωρείται αυτή τη στιγμή σχεδόν σίγουρο (όχι μόνο της μετάλλαξης «Δ» στην οποία αναμένεται να φορτώσουν όλες τις ευθύνες). Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου αφορούν σε ανάπτυξη 3,6% για φέτος

Κίνδυνος νέου lockdown

Η οικτρή αποτυχία του Κ. Μητσοτάκη να πείσει τον ελληνικό πληθυσμό να εμβολιαστεί σε συνδυασμό με την ανέμελη λογική της εισαγωγής (όταν ανοίξουν τα σύνορα) τουριστών από τη βρετανική αγορά που αναμένεται να μετατρέψει την Ελλάδα, σε παράδεισο για τη μετάλλαξη Δ, φέρνει το ενδεχόμενο νέας καραντίνας από το Φθινόπωρο (άρα και νέας δέσμης στήριξης της οικονομίας) ως εξαιρετικά πιθανό… Με δεδομένη την κοινοτική απαίτηση για μέτρα λιτότητας ύψους 12 δις ευρώ για το 2022 (ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 0,3% από 7,2% που υπολογίζεται να κλείσει το 2021) η κατάσταση γίνεται ασφυκτική για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα αποτελεί και ένα δυσεπίλυτο γρίφο για τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που έχουν αποδείξει στον καιρό της πανδημίας την αναποτελεσματικότητα τους (παρά τις προσπάθειες πολλών πετσοκίνητων ΜΜΕ να πείσουν περί του αντιθέτου).

Για να γίνει κατανοητός ο ανηφορικός δρόμος για την κοινωνία από την ανέμελη διαχείριση της υγειονομικής (κράτησε 7 μήνες το σκληρό lockdown) και της οικονομικής κρίσης αρκεί να αναφέρουμε ότι φέτος είχαν προϋπολογιστεί κονδύλια ύψους 7,1 δις ευρώ  για τη  αντιμετώπιση της κρίσης και τελικά να πρέπει να διατεθούν περί τα 16 δις  (με τα 4,5 δις να έχουν προβλεφθεί για το δεύτερο εξάμηνο). Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να ξεπεραστεί φέτος  αν μπούμε πάλι σε νέους κύκλους ανέμελης καραντίνας (όπου θα κυριαρχεί το μαγιορκίνειο σύνθημα στα σχολεία και στα ΜΜΜ δεν κολλάει).

Αντιμέτωποι με κύμα ακρίβειας

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η έκρηξη ακρίβειας που ήδη διαπιστώνεται σε πρώτες ύλες, ηλεκτρισμό, καύσιμα και τρόφιμα, αλλά και η μείωση των εισοδημάτων λόγω του εκτρωματικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις… Ενδεικτική προς τούτο είναι η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας ζητείται πληροφόρηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο των ανατιμήσεων… «Είναι θέμα χρόνου ένα μαζικό και δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στην τελική κατανάλωση» παρατηρεί η ΓΣΕΒΕΕ και ζητά απαντήσεις. Ωστόσο τι απαντήσεις να λάβει από μία ανέμελη Κυβέρνηση που ουδέν έχει πράξει προς αυτή την κατεύθυνση…

documentonews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις