Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο Νίκος Σύψας υπογράμμισε πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες, ενώ με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα είπε πως «καλό θα ήταν να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις».

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Σύψας αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και την επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

«Η Επιτροπή κρίνοντας τη κατάσταση της χώρας, κρίνοντας τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα όπως πριν. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν περπατάμε σε εξωτερικό χώρο και δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας. Παρακαλώ παρακολουθήστε τις δηλώσεις της κ. Παπαευαγγέλου. Η Επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνω από το σπίτι, όπως παίρνουμε τα κλειδιά μας, παίρνουμε και τη μάσκα μας», είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο OPEN και συνέχισε: «Το αν για κάποιον λόγο είδαμε 8στηλους τίτλους ‘πετάμε τις μάσκες’ αυτό δεν το κατανοώ. Δεν έχουμε δώσει εντολή ‘βγάλτε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους΄.

Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος το μήνυμα στην κοινωνία. Τεράστιο λάθος. Η μετάλλαξη είναι εδώ. Ποτέ δεν το είπε η Επιτροπή, ποτέ! Το λέω με σαφήνεια. Η Επιτροπή έδωσε μια μικρή χαλάρωση όταν είσαι σε μια περιοχή χωρίς συγχρωτισμό τότε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα».

«Καλό θα ήταν να μην λέει η Πολιτεία ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα»

Σχετικά με το σενάριο έκτακτων μέτρων είπε πως: «κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Όλα εξαρτώνται από το αν θα πιεστεί το σύστημα Υγείας. Αν έχουμε 4-5 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι και πιεστεί το σύστημα Υγείας μπορεί να αναγκαστεί η Πολιτεία να πάρει έκτακτα μέτρα».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, είπε: «Έχουν γίνει πολλές φορές τέτοιες δηλώσεις και τα είδαμε τα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Θα δούμε λοιπόν».

«Θέμα χρόνου η έξαρση των κρουσμάτων»

«Είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα. Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα. Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη», είπε ο κ. Σύψας και σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι διασπείροντας τον ιό βάζουν σε κίνδυνο αγαπημένα πρόσωπα αλλά και την οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. «Είναι προς διερεύνηση αν η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη», σημείωσε.

«Μικρές πιθανότητες να μολυνθεί ο εμβολιασμένος»

«Ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να μολυνθεί και έχει ελάχιστη πιθανότητα να μολύνει άλλους», τόνισε στη συνέχεια ο Νίκος Σύψας και συνέχισε: «Ένας ανεμβολίαστος μπορεί να μολύνει 8 ανθρώπους. Σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. Θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα. Όλα εξαρτώνται από την πίεση του συστήματος υγείας».

Υποχρεωτικότητα εμβολίων και εμβολιασμός παιδιών

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων ανέφερε ότι νομικά «δεν γίνεται να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά. Χρειάζεται η συναίνεση γιατί έχουν άδεια προσωρινή, όταν οι εταιρείες πάρουν κανονική άδεια τότε το ξαναβλέπουμε».

Για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αγαπά πολύ τους νέους. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα». Τέλος ο κ. Σύψας τόνισε ότι η covid αφήνει παρενέργειες και κάλεσε ακόμη μια φορά όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

ieidiseis.gr

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISS

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις