Εκτιμάται ότι η επιμονή των Τούρκων κυβερνητικών στελεχών να «εγκαλούν» με κάθε ευκαιρία τους Έλληνες πολιτικούς, αφενός εντάσσεται στο πλαίσιο του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών, αφετέρου αποσκοπεί στο να μπει «κόφτης» ακόμα και στις ίδιες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ελληνικού πολιτικού κόσμου

Συντεταγμένα στην προπαγανδιστική «γραμμή» της δημιουργίας εντυπώσεων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει διάσταση απόψεων για τα ελληνο-τουρκικά ανάμεσα στους πρωθυπουργό και υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, δείχνει να κινείται η Αγκυρα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, επιτιθέμενος στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον «εγκαλεί» διότι η «ρητορική» του «δεν συνάδει με τις εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων κατά τηv περίοδο του θέρους».

Βέβαια, η δήλωση Ακάρ αφορά στην τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην πρόσφατη διοργάνωση του Economist, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου, καθώς και ότι υφίσταται κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής. Μια τοποθέτηση, πάντως, που δεν αποτελεί άποψη μόνο του υπουργού Άμυνας, αλλά μονίμως ακούγεται σχεδόν από όλα τα κυβερνητικά στελέχη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι, εσχάτως, και ο «προπαγανδιστής» του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, κινήθηκε ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ακάρ, λέγοντας πως, ενώ «ο Μητσοτάκης μιλάει για ήσυχο καλοκαίρι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να επιτίθεται στην Τουρκία».

Οι τουρκικές τοποθετήσεις δημιουργούν έντονα την υποψία ότι η Άγκυρα, κατά την πάγια προπαγανδιστική μέθοδό της, προσπαθεί να δημιουργήσει ρωγμές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας μας ή και να εκμεταλλευτεί τις όποιες διαφοροποιήσεις εντός της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν. Αυτή την τακτική ακολουθεί πάρα πολλά χρόνια, αλλά, με ιδιαίτερη ένταση, την τελευταία πενταετία.

Κατά τα λοιπά, ο Χ. Ακάρ:

-Υποστήριξε ότι «η θέση και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι αδιαμφισβήτητη», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα «αντιτίθεται πεισματικά ακόμη και στο κοινό μας κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο έχουμε προτείνει στο ΝΑΤΟ, με εθνικούς μας πόρους και το οποίο υποστηρίζεται από τους συμμάχους».

-Κατηγόρησε, ως συνήθως, την Ελλάδα, «η οποία δεν εγκαταλείπει τη ρητορική περί διεθνούς δικαίου και κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει την προκλητική, παράνομη, αδιάλλακτη στάση της, κλιμακώνει την ένταση, παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας και δεν τηρεί καν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει».

«Οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα με σκοπό να προκαλέσει, ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, καθώς και οι παράλογες και παράνομες αξιώσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνουν την ένταση», είπε.

-Δήλωσε πως, «εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί το θετικό κλίμα, πρέπει να αποφεύγετε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Παρ’ ότι το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να δείξει στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ότι είναι «καλό παιδί», η Άγκυρα έχει μειώσει τις άκρως επιθετικές, σχεδόν πολεμικές, ιαχές της έναντι της Ελλάδας, συνεχίζει συστηματικά να εγείρει αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας, αρκετά κυβερνητικά -και μη- προπαγανδιστικά φερέφωνά της εξαπολύουν λεκτικές επιθέσεις σε βάρος της Αθήνας, ενώ, ως όλα δείχνουν, συνεχίζουν να τίθενται σε εφαρμογή τα γεωπολιτικά και στρατιωτικά σχέδια που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Εκτιμάται ότι η επιμονή των Τούρκων κυβερνητικών στελεχών να «εγκαλούν» με κάθε ευκαιρία τους Έλληνες πολιτικούς για τις δηλώσεις τους, αφενός μεν εντάσσεται στο πλαίσιο του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών (blame game), με στόχο να καλλιεργηθεί η εικόνα στη διεθνή κοινότητα ότι είναι η Αθήνα που επιδιώκει την ένταση, αφετέρου αποσκοπεί στο να μπει «κόφτης» ακόμα και στις ίδιες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ελληνικού πολιτικού κόσμου.

-Επανέλαβε τις γνωστές αξιώσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τους εύρους του θαλάσσιου και του εναέριου χώρων, λέγοντας ότι η Ελλάδα «διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου έναντι 6 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων».

-Εξέφρασε εμφανώς την ενόχλησή του για τους εξοπλισμούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι στην Ελλάδα «υπάρχει ένα πάθος για εξοπλισμούς».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτό είναι καθαρά ένα όνειρο και μία μάταιη προσπάθεια, χωρίς μαθηματική συνοχή και ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο ελληνικός λαός. Επίσης, η λύση για τα προβλήματα μεταξύ μας, δεν είναι οι τρίτοι».

-Κάλεσε τον «αξιότιμο συνάδελφό» του, Ν. Παναγιωτόπουλο, «να σκέφτεται και να μιλάει μακριά από εγωισμούς και συναισθηματισμούς»

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις