Ο Κ. Χατζηδάκης “μάζεψε” την υφυπουργό Εργασίας που μίλησε για απολύσεις αρνητών, την ώρα που οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας προανήγγειλαν επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σαν “βόμβα” έσκασε χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο η δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου πως μετά την αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους σε γηροκομεία αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα έρθει η απόλυση. Δήλωση που ερμηνεύθηκε ως “λαγός” της κυβέρνησης για απολύσεις και στο δημόσιο, αλλά και για διευκόλυνση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει “φετίχ” με τις απολύσεις.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατηγορηθεί ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εφαρμογή των μνημονιακών στόχων για μείωση του δημοσίου. Είχε όμως αρνηθεί ότι με την αξιολόγηση ήθελε να προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο. Αλλά και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε απορρίψει ως προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ τα περί σχεδίου της ΝΔ για απολύσεις στο δημόσιο.

Πάντως, μετά το σάλο που προκλήθηκε, την κ. Μιχαηλίδου άδειασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δηλώνοντας ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος στους κλάδους, όπου θα ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, εφόσον αρνηθεί, αλλά θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών.

“Δε θες να κάνεις εμβόλιο; Μην κάνεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στην άκρη για λίγο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Θα προσληφθεί κάποιος άλλος, θα κάνει τη δουλειά σου εμβολιασμένος. Ε, αυτό είναι. Κοινή λογική είναι”, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος όμως έτσι άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ευκαιρία νέων προσλήψεων!

Σύμφωνα με πληροφορίες για το ζήτημα έγιναν συστάσεις στην υφυπουργό Εργασίας και από το Μαξίμου και αυτό διότι δεν υπάρχει βέβαια νομικό πλαίσιο που να δικαιολογεί την απόλυση εργαζόμενων που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη πρόσφατα είχε “αδειάσει” τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, όταν μίλησε για απολύσεις εργαζόμενων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον δεν κάνουν το εμβόλιο. Και η κ.Μιχαηλίδου έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις μετά την “κατσάδα” του Μαξίμου.

Είναι γεγονός πάντως ότι τίθεται το ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα μπαίνει ο εργαζόμενος- αρνητής σε αναστολή εργασίας. Αλλά και ποια θα είναι η τύχη του όταν περάσει το όποιο χρονικό διάστημα ισχύος της αναστολής, ιδίως εφόσον έχει ήδη προσληφθεί άλλος στη θέση του για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης ή του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ΚΥΑ, που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες, δεν θα υπάρχει αναφορά στη λέξη- ταμπού “απολύσεις”, όμως ο χρόνος αναστολής σε πρώτη φάση παραμένει ανοιχτός.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σε δεύτερο χρόνο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλους κλάδους εργαζόμενων.

Και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού να αφορά στην επόμενη φάση και τους εκπαιδευτικούς.

Προφανώς σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει και για τους εκπαιδευτικούς ό,τι και για τους υγειονομικούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις