Συνολική χρηματική αποζημίωση, λόγω ψυχικής οδύνης, ύψους 106 χιλιάδων ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης σε μέλη της οικογένειας ενός 75χρονου άνδρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πτώση κλαδιών – και μάλιστα μπροστά στα μάτια του ανήλικου εγγονού του – κατά τη διαδικασία κλαδέματος δέντρου που βρίσκονταν έξω από το σπίτι της κόρης του. Την αποζημίωση καλείται να καταβάλλει στην οικογένεια του θανόντος, η οποία διαμένει στη Βόρεια Ελλάδα  ο αρμόδιος δήμος, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του 75χρονου που επήλθε από πτώση κλαδιών οφειλόταν σε παραλείψεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παραπάνω απόφασή του Διοικητικό Εφετείο ανέτρεψε απόφαση που είχε εκδώσει για την υπόθεση το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο και είχε απορρίψει την αγωγή των μελών της οικογένειας του θανόντος.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, ο θανών το 2013 είχε ζητήσει επανειλημμένως προφορικά από εθελοντή με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλική σχέση να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να επιληφθεί ο Δήμος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η κόρη του. Το πρόβλημα συνίστατο στην ανάπτυξη ενός πεύκου, ύψους 10-15 μέτρων, που βρισκόταν ανάμεσα στην οικοδομή που αυτή κατοικούσε και σε παρακείμενη οδό. Η ανάπτυξη του δένδρου, μέσω των διακλαδώσεών του, είχε ενταθεί τόσο πολύ ώστε είχε καταστεί επικίνδυνη για το κτίριο, αφού από το μέγεθος των κλαδιών ήταν δυνατό να προκληθούν φθορές στην οικοδομή.

Έπειτα από λίγες ημέρες ο άτυχος άνδρας ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι θα ερχόταν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου με συνεργείο που αποτελούνταν από δύο άτομα για να κλαδέψουν το δέντρο. Οι υπάλληλοι του Δήμου πράγματι επισκέφθηκαν το σημείο και ανήλθαν σε ανυψωτικό μηχάνημα προκειμένου να ξεκινήσουν το κλάδεμα του δένδρου με αλυσοπρίονο, επισημαίνοντας στον θανόντα ότι θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο ώστε να απωθεί τους περαστικούς, ή αυτούς που άφηναν τα αυτοκίνητά τους.

Ο 75χρονος, ωστόσο, δεν φορούσε προστατευτικό κράνος, ενώ στο σημείο δεν είχε τοποθετηθεί σήμανση που να προειδοποιεί για την εκτέλεση των εργασιών, ούτε είχε γίνει περίφραξη του χώρου με δίχτυ ή κορδέλες, ενώ κατά τη διάρκεια του κλαδέματος τα κομμένα κλαδιά έπεφταν με σφοδρότητα στο έδαφος. Κάποια στιγμή ενώ ήδη είχαν στοιβαχτεί στο έδαφος περιμετρικά πολλά κλαδιά και το αλυσοπρίονο σταμάτησε να λειτουργεί, ο θανών πλησίασε κοντά στο δένδρο. Την στιγμή εκείνη, χωρίς προειδοποίηση, τέθηκε το αλυσοπρίονο πάλι σε λειτουργία με αποτέλεσμα να κοπεί ένα μεγάλο και βαρύ κλαδί, το οποίο με σφοδρότητα προσγειώθηκε στο κεφάλι του άτυχου άνδρα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα, μπροστά στα μάτια του ανήλικου εγγονού του.

Μετά το θάνατο του 75χρονου μέλη της οικογένειάς του κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην ποινική δικαιοσύνη και παράλληλα προσέφυγαν στη Διοικητική Δικαιοσύνη αξιώνοντας αποζημίωση για τη ψυχική οδύνη που υπέστησαν. Το Διοικητικό Εφετείο με την απόφαση που εξέδωσε έκρινε πως «οι Δήμοι είναι αρμόδιοι, μεταξύ άλλων, για τη συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από τους πολίτες των χώρων πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων». Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην απόφαση «επιβάλλεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοικήσεως ρητή υποχρέωση να προβαίνουν, με επιμέλεια, σε κάθε αναγκαία ενέργεια και να λαμβάνουν προληπτικά, όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν την πτώση των δένδρων ή κλαδιών τους, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και ακίνδυνη κίνηση των πεζών και οχημάτων στις παρακείμενες οδούς».

Με το σκεπτικό αυτό το δικαστήριο υποχρέωσε τον αρμόδιο Δήμο να καταβάλει στη οικογένεια του θανόντος νομιμοτόκως και με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής σε τέσσερα μέλη της οικογένειας του άτυχου άνδρα – ανάμεσά τους και ο εγγονός του – συνολικό ποσό αποζημίωσης ύψους 136,150 χιλιάδων ευρώ.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις