Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επιτίθεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, της «ελληνικής Κύπρου»

Λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, για την θλιβερή επέτειο της εισβολής του «Αττίλα», το 1974, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιτίθεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, της «ελληνικής Κύπρου», όπως την ονομάζει, κατηγορώντας την ότι αυτή είναι που μπλοκάρει την ανάπτυξη της «θετικής ατζέντας» της ΕΕ με την Τουρκία.

Πρόκειται για μια μόνιμη επωδό της τουρκικής προπαγανδιστικής γραμμής να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Μ.Τσαβούσογλου, μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα, Yeni Birlik, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί των ευθυνών που έχει η Τουρκία, φτάνει στο σημείο να πει ότι ήταν η χώρα του που σε ένδειξη… καλής θέλησης έριξε την ένταση των Ανατολική Μεσόγειο.

Κοντολογίς, η Τουρκία, η οποία επί σειρά μηνών έριχνε λάδι στη φωτιά της έντασης που η ίδια προκαλούσε με τις επιθετικές ενέργειες του πολεμικού στόλου της και του ερευνητικού σκάφους της στην Α.Μεσόγειο, με αποτελεσμα να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης -και- με την ΕΕ, είναι «καλό παιδί», επειδή περιόρισε τις δικές της προκλήσεις (!).

«Καταβάλαμε -είπε- προσπάθειες προκειμένου να δείξουμε για άλλη μία φορά τη βούλησή μας για βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ. Αγωνιστήκαμε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και το άνοιγμα των διαύλων του διαλόγου. Σε αυτό το σημείο, ακόμη και η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η σχετική ηρεμία, που έχει αποκατασταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οφείλεται στις ενέργειες της χώρας μας».

Στην προσπάθειά του, επίσης, να αποποιηθεί πάσης ευθύνης, ισχυρίστηκε ότι «οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ έχουν φτάσει σε ένα αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια, λόγω της «ελληνικής Κύπρου» που ασκεί τις εξουσίες αρνησικυρίας που έχει εντός της ΕΕ ως όπλο και καταχράται την αλληλεγγύη λόγω της ιδιότητας ως κράτους – μέλους. Επίσης, της Ελλάδας η οποία κρύβεται πίσω από την ΕΕ προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις διμερείς της διαφορές στην πλατφόρμα της ΕΕ».

Τέλος, συσχέτισε το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό με εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Η οποιασδήποτε ουσιαστική συνεργασία για τη μετανάστευση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα απαιτήσει την ενίσχυση όλων των άλλων πτυχών της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 (σ.σ. για το Προσφυγικό). Δηλαδή, την ενίσχυση της προσπάθειας ένταξής μας (σ.σ. στην ΕΕ), την επανεκκίνηση υψηλού επιπέδου διαλόγου, τη διασφάλιση προόδου στην απελευθέρωση των βιζών, την έναρξη εργασιών για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και την έναρξη συνεργασίας για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με συγκεκριμένο τρόπο».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις