Κυνισμό αλλά και ψέματα καταλογίζει στην Νίκη Κεραμέως η αξιωματική αντιπολίτευση για την μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, μετά την χθεσινή παρουσία της στην Βουλή.
Στην κατηγορία των πλέον ακραίων υπουργών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατατάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Νίκη Κεραμέως που βρίσκεται για πολλοστή φορά στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδίως από την στιγμή που επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου για την τεράστια μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος.
Ο κυνικός τρόπος με τον οποίο υπερασπίστηκε χθες στην Βουλή η υπουργός Παιδείας την κυβερνητική πολιτική που οδήγησε στον αποκλεισμό από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων μαθητών θεωρείται ένα ακόμη δείγμα της προκλητικής τακτικής της υπουργου. Η Νίκη Κεραμέως θέλησε να απαντήσει στις καταγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για «ντηλάρισμα» της κυβέρνησης με τα ιδιωτικά κολλέγια, με τρόπο που προκάλεσε (μία ακόμη) αρνητική έκπληξη στην Κουμουνδούρου. Την ίδια περίοδο μάλιστα που συζητείται στο κοινοβούλιο και ένα ακόμη νομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ εναντίον της Νίκης Κεραμέως φαίνεται να δημιουργείται κύμα διαμαρτυρίας από γονείς και μαθητές.
Υπερασπίστηκε τον αποκλεισμό
Θυμίζουμε ότι χθες η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι ορθώς έχει επιβληθεί η βάση εισαγωγής που θέτει εκτός πανεπιστημίου έως και 55.000 παιδιά, ανάμεσά τους και αριστούχους. Υποστήριξε ότι υπάρχει η εναλλακτική των ΙΕΚ και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να αυξήσει τους εισακτέους αλλά όσους αποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αλγεινή μάλιστα εντύπωση προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του μαθητή που κοινοποίησε δημόσια ότι δεν μπορεί να εισαχθεί στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο παρά το ότι κατάφερε να συγκεντρώσει 20.988 μόρια, δηλαδή 1.838 πάνω από την περσινή βάση της συγκεκριμένης σχολής, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι ο υποψήφιος δεν θα μπορούσε να εισαχθεί ούτε την περσινή χρονιά λόγω της βαθμολογίας του στο σχέδιο.
Καθόλου τυχαίο δεν ήταν που η τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος σημείωσε πως «είστε η χειρότερη υπουργός παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού. Είστε η μόνη υπουργός παιδείας που ξέρω, και υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που δεν ήταν και τέλειοι, να μην πω ονόματα, που αδιαφορείτε για τον κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο καλυτέρα για την Ελλάδα».
Οι καταγγελίες του Αλ.Τσίπρα
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε απευθυνθεί αρκετές φορές στην υπουργό Παιδείας. Λέγοντας πως «η κυρία Κεραμέως, έβαλε τη βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και δη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, προκειμένου να εξυπηρετεί συμφέροντα -και θα το πω πολύ καθαρά- από την πρώτη στιγμή». Απέδωσε την κίνηση αυτή στην πρόθεση τόσο της υπουργού Παιδείας όσο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφέρουν υπηρεσία στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κολλεγίων.
Μάλιστα προκάλεσε την υπουργό λέγοντας πως «αν αυτό το οποίο σας απασχολεί είναι η μαθησιακή ικανότητα των φοιτητών μας, γιατί δεν σας απασχολεί και γι’ αυτούς οι οποίοι θα αποκτήσουν πτυχία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία πρωτίστως, με τροπολογίες, είχατε φροντίσει να εξισώσετε και είχατε φροντίσει να εξαναγκάσετε και τα επιμελητήρια της χώρας και τους συλλόγους τους επαγγελματικούς να εγγράφουν ισοτίμως στα μητρώα τους, τους αποφοίτους αυτών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων; Γιατί, με δυο λόγια, αφού βάζετε βάση εισαγωγής στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν βάζετε και βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά κολέγια;»
Επιστροφή στο μετεμφυλιακό σχολείο
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην Νίκη Κεραμέως ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί αυτή την περίοδο στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θέλει να επαναφέρει «το αυταρχικό σχολείο του μετεμφυλιακού κράτους, το παλαιοκομματικό και πελατειακά ελεγχόμενο».
Αυτή ακριβώς την φράση χρησιμοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλία Χρηστίδου. Τόνισε ότι με το νομοθέτημα αυτό το υπουργείο Παιδειας «επιλέγει σε όλες τις θέσεις ευθύνης στελέχη απολύτως ελεγχόμενα και υπάκουα, όπως έκανε και στο παρελθόν κάθε φορά που κυβερνούσε η Δεξιά. Στα στελέχη αυτά αποδίδει υπερεξουσίες, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο από την μεταπολίτευση και μετά, φροντίζοντας παράλληλα να ακυρώσει το συλλογικό όργανο διοίκησης του σχολείου, το σύλλογο των εκπαιδευτικών». Παράλληλα επισήμανε πως «τα στελέχη αυτά θα έχουν δυνατότητα να «αξιολογούν» τους εκπαιδευτικούς, σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίαςόσοι αρνηθούν να δεχθούν την αξιολόγηση υφίστανται μισθολογική καθήλωση και στέρηση του μισθού για ένα μήνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός Παιδείας έχει πολλάκις προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της θητείας της. Τόσο με το επιθετικό ύφος της αλλά κυρίως με την άρνηση της να λειτουργήσει με διαφάνεια. Θυμίζουμε την περίπτωση της σύμβασης της Cisco για την τηλε-εκπαίδευση που χρειάστηκαν μήνες διαμαρτυριών όλων των κομμάτων προκειμένου να την δώσει στην δημοσιότητα.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις