«Η Ελλάδα απολαμβάνει την ίδια ευελιξία με τις υπόλοιπες χώρες» απάντησαν ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κι ο αρμόδιος Επίτροπος Τζεντιλόνι, σπεύδοντας να συμπληρώσουν ότι στη σημερινή, πολύωρη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε τίποτα για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021.

Η Αθήνα βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να διεκδικήσει- αν χρειαστεί- μείωση του στόχου για 3,5%, ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση δεν τέθηκε από καμία πλευρά ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που βρίσκονται στον “πάγο” λόγω κορωνοϊού.

Η θετική ανάγνωση της απάντησης που έδωσαν οι δύο αξιωματούχοι είναι ότι αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, θα έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες, συνεπώς δεν γεννάται θέμα ολικής ή μερικής επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων μόνο για τη χώρα μας.

Η αρνητική ανάγνωση είναι ότι αν περάσει η “σκληρή” γραμμή για δημοσιονομικό “σφίξιμο” σε όλη την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει πολύ σκληρή μάχη για να πετύχει χαλάρωση των στόχων που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2018.

Με δεδομένο ότι η έγκριση για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ ήταν “κλειδωμένη”, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συστάσεις για ένταση των μεταρρυθμίσεων, καθώς αποτυπώνεται για μια ακόμα φορά η διάθεση των Ευρωπαίων να πιέσουν ως προς το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας και το νέο Πτωχευτικό.

Κάνοντας λόγο για μεσοπρόθεσμους κινδύνους και προκλήσεις, που αποτυπώνονται στην Έκθεση Αξιολόγησης, το Eurogroup σημειώνει ότι είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και να ενισχύσει, όπου χρειάζεται, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι προοπτικές ανάκαμψης.
Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία τι ζητάνε οι Ευρωπαίοι, η ανακοίνωση της Ευρωομάδας είναι σαφής:

• Να εφαρμοστεί αποφασιστικά το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
• Να νομοθετηθεί ο νέος Πτωχευτικός με τη διασφάλιση επιβολής όλων εγγυήσεων/εξασφαλίσεων
• Να καταργηθεί το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας ως το τέλος Ιουλίου
• Να ενισχυθεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης
• Να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις
• Να ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον
• Να εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα

Όλα τα παραπάνω, όπως τονίζει η ανακοίνωση, αποτελούν μέρος της Ενισχυμένης Εποπτείας…

Γιώργος Παππούς
Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις