Πολλαπλά τραύματα στην οικονομία προκαλεί η πύρινη λαίλαπα που πλήττει την Αττική, την Κεντρική Ελλάδα, (Φωκίδα, Εύβοια) και την Πελοπόννησο ξυπνώντας τους εφιάλτες του 2007 και του 2018.

Καταστροφές δημόσιων υποδομών, ακόμη και νεότευκτων και ισοπέδωση περιουσιών, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αφανισμός δεκάδων τουριστικών περιοχών, που μετά από 8 μήνες απραξίας ανέμεναν τον Αύγουστο λίγο «οξυγόνο», διακοπή εργασιών στη βιομηχανία σε μια εκτεταμένη περιοχή, από το Αλιβέρι μέχρι το Βόλο, αλλά και διαμόρφωση μια γενικότερης αρνητικής ψυχολογίας που οδηγεί σε «πάγωμα» την καταναλωτική συμπεριφορά συνιστούν το κουαρτέτο πληγών που άνοιξε η πύρινη λαίλαπα.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το δημοσιονομικό βάρος, που καλείται να σηκώσει ο προϋπολογισμός για νέα μέτρα στήριξης των πληγέντων που ήδη εγγράφονται στο βαρύ λογαριασμό των 40 και πλέον δισεκ. ευρώ των τελευταίων χρόνων που έφερε η πανδημία για το κρατικό ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν προβεί σε χρηματοδοτήσεις και εντάξεις έργων ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ για αποκατάσταση και στήριξη περιοχών και πληγέντων από φυσικές καταστροφές από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα.

Είναι προφανές ότι ο λογαριασμός αυτός εκτινάσσεται, όπως και οι ανάγκες κρατικού δανεισμού, που ήδη έχει εκτιναχτεί στο 205% του ΑΕΠ. Δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, σιδηροδρομικές υποδομές, βιομηχανικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί βαριές ζημιές στις περιοχές από όπου έχει περάσει η φωτιά. Ήδη, δε, έχουν ανακληθεί άδειες σε ΔΕΚΟ (ΕΡΓΟΣΕ κτλ) και άλλους φορείς του δημοσίου, ώστε ειδικά από στελέχη που είναι μηχανικοί, να υπάρξουν καταγραφές των ζημιών.

Παράλληλα, πέρα από το βαρύ τίμημα σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η πύρινη λαίλαπα έχει επιφέρει ολοκληρωτικό κτύπημα σε τουριστικές περιοχές, όπως η Μάνη, η Βόρεια Εύβοια που ανέμεναν με πλησμονή να δουλέψουν, έστω κάποιες λίγες εβδομάδες φέτος για να «ρεφάρουν» τις ζημιές της πανδημίας. Και το Γύθειο αλλά και η Βόρεια Εύβοια, είναι περιοχές με πολύ μεγάλο ρεύμα εσωτερικού τουρισμού, αλλά και με παρουσία τα τελευταία χρόνια ξένων (Ιταλοί στη Μάνη αλλά και άλλες εθνότητες, και Ισραηλινοί, Βαλκάνιοι στην Εύβοια). Φυσικά για φέτος η σεζόν τέλειωσε πρόωρα ενώ βέβαια ο απολογισμός της καταστροφής θα δώσει και τον ορίζοντα μιας πιθανής αποκατάστασης. Βέβαια πέρα από τις ζημιές θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το τραύμα στην εικόνα της χώρας.

Πέρα από τον κλάδο των υπηρεσιών που πλήττεται και η βιομηχανία καταγράφει μια «παράπλευρη» ζημιά από τις διακοπές που παρατηρήθηκαν στα κυκλώματα υπερύψηλης τάσης τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του κλάδου, πολλά εργοστάσια από το Αλιβέρι μέχρι το Βόλο κατέβασαν διακόπτες, ώστε να αποφύγουν ζημιές από τις αυξομειώσεις τάσης, χωρίς, παράλληλα να έχουν τα οφέλη από το μηχανισμό διακοψιμότητας, για την υιοθέτηση πρακτικών ευέλικτης ισχύος .

Τέλος η όλη εικόνα δημιουργεί μια βαριά σκιά και επιδεινώνει την ήδη βεβαρυμμένη ψυχολογία λόγω πανδημίας. Σε μια περίοδο που το εμπόριο και συνολικά η αγορά πόνταρε σε μια άνοδο της καταναλωτικής διάθεσης, ώστε να τονωθεί η ζήτηση με αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ του τουρισμού αλλά και του αυξημένου «κουμπαρά» καταθέσεων των 24 και πλέον δισεκ. ευρώ, η πύρινη λαίλαπα επέφερε καίριο πλήγμα. Όπως καταφαίνεται από την τελευταία εβδομάδα η αγορά έχει «παγώσει», ειδικά στην Αττική λόγω και των καιρικών συνθηκών αλλά και της βαριάς ατμόσφαιρας που μαζί με τις εικόνες ολικής καταστροφής έχουν οδηγήσει τη διάθεση για κατανάλωση στο ναδίρ.

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις