Ιδιαιτέρως αρνητική εντύπωση προκάλεσαν οι -εν μέσω της εθνικής τραγωδίας των πυρκαγιών- εσωτερικές συγκρούσεις και ίντριγκες στο υπουργείο Άμυνας και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή την απόδοση ευθυνών σχετικά με την πολύ μικρή διαθεσιμότητα ιπταμένων μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Οι εντονότατες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες περί «καρατόμησης» υψηλόβαθμων στρατιωτικών, κατ’ άλλους «παραίτηση» αρμόδιου υποστράτηγου, αφενός μεν έφερε στην επιφάνεια την προβληματική κατάσταση στον τομέα της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφετέρου έδειξε τις εσωτερικές «έριδες» που υποβόσκουν, όπως ευρέως λέγεται, εδώ και καιρό στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας.
Ως γνωστόν, κατά πληροφορίες, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, από τη στιγμή που οι πυρκαγιές βγήκαν εκτός ελέγχου, εφέρετο να ζητάει επιτακτικά την «καθαίρεση» δύο υποστρατηγων, του διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού και του διευθυντή Τεχνικού, από τις θέσεις τους.
Μερίδα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, ωστόσο, εκτίμησε ότι η απομάκρυνση των στρατιωτικών στελεχών από τη θέση τους θα θεωρείτο δημόσια παραδοχή της αποτυχίας του υπουργείου Άμυνας στις πυρκαγιές. Και γι’ αυτό καταβλήθηκαν προσπάθειες, προκειμένου να μην υπάρξουν «καρατομήσεις».
Πόσο μάλλον, αφού θα εδίδετο η εντύπωση ότι αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι σε κατώτερα επίπεδα της στρατιωτικής ιεραρχίας, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις τις ευθύνες πρέπει να αναλαμβάνουν τα ανώτερα κλιμάκια, τα οποία άλλωστε όφειλαν να έχουν γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν τα ιπτάμενα μέσα των ΕΔ.
Αυτό, σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Άμυνας, είχε ως αποτέλεσμα τη ρήξη του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, με τον Κ. Φλώρο. Με αυτό τον σκοπό, μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στις 4 Αυγούστου, από το στρατιωτικό γραφείο του υφυπουργού Άμυνας, εστάλη προς το ΓΕΕΘΑ επιστολή, όπου αναφέρεται: «Σας γνωρίζουμε σε συνέχεια του (α) σχετικού ότι το (β) όμοιο εκφεύγει της δεοντολογίας και της ευγένειας που απαιτείται να διακατέχει τη θέση του ΓΕΕΘΑ με την πολιτική ηγεσία».
Είναι εμφανές ότι ήδη η «κόντρα» είχε φτάσει στο κατακόρυφο. Η επιστολή αυτή, η οποία μάλιστα «διέρρευσε» ευρέως προς τα ΜΜΕ, προκάλεσε εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά, αφού εδόθη η εικόνα γενικευμένου «Εμφυλίου» στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου Άμυνας και των ΕΔ.
Ταυτόχρονα, εντονότατη ήταν αυτές τις ημέρες η φημολογία, σύμφωνα με την οποία ιπτάμενα μέσα των ΕΔ και κυρίως ελικόπτερα, τα οποία όταν χρειαστεί ρίχνονται στη μάχη κατά των πυρκαγιών, δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν στα μέτωπα της φωτιάς.
Μάλιστα, δεν έλειψαν και αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, επειδή είχαν ξεπεραστεί τα όρια χρήσης τους, δεδομένης της υπερβολικής χρήσης τους ως «αεροταξί» από πολιτικά και άλλα πρόσωπα.
Να σημειωθεί πως γίνεται λόγος για πολύ μικρές διαθεσιμότητες σε ελικόπτερα Chinook και NH90, δεδομένων των προβλημάτων που λέγεται ότι υπάρχουν στις ώρες λειτουργίας τους, στον τομέα της συντήρησης, των ανταλλακτικών, κ.ο.κ.
Η σύγκρουση, όμως, φαίνεται ότι κλιμακώθηκε στη συνέχεια, δεδομένου ότι ο Κ. Φλώρος εφέρετο να επιμένει στην απομάκρυνση των δύο συγκεκριμένων στελεχών των ΕΔ.
Έτσι χτες, ενώ όλη την ημέρα διακινούντο πάμπολλες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες είχε υποβάλλει την παραίτησή του ο διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκος, παρουσιάστηκε το εξής ευτράπελο: Πολύ αργά το απόγευμα εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος να διαψεύδει την πληροφορία, φτάνοντας μάλιστα -άκουσον, άκουσον- στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες στα ΜΜΕ, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η ίδια διάψευση εκ μέρους του ΓΕΣ.
Το ΓΕΣ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «τα όσα αναφέρονται σε ομάδα δημοσιευμάτων περί παραίτησης του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, όπως έκανε ως τώρα».
Από τη μεριά του, o υπουργός Άμυνας, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων. Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».
Βέβαια, όλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν ούτε το δεδομένο της προβληματικής κατάστασης των ιπτάμενων μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά ούτε και τον «λανθάνοντα Εμφύλιο», όπως πολλά στελέχη των ΕΔ τον χαρακτηρίζουν, στους κόλπους του υπουργείου Αμυνας. Κάτι που διόλου θετική εικόνα περιποιεί για αυτό το νευραλγικής σημασίας υπουργείο και τις ΕΔ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις