«Φέρεται να στέλνεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με εξοπλισμό πιθανότατα ακατάλληλο ή ανεπαρκή, υπό δυσχερείς έως άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενίοτε με ανεπαρκή μέριμνα και υποστήριξη, ελάχιστες έως εντελώς τυπικές οδηγίες και εκπαίδευση, αλλά και δίχως προστασία από τον κορονοϊό»

Βαριές καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες, υπό τις οποίες τα μέλη και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παίρνουν μέρος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και για προχειρότητα και ανεπαρκή εκπαίδευση, κάνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Το προσωπικό των ΕΔ, σημειώνει σε επιστολή της προς το υπουργείο Άμυνας, «φέρεται να στέλνεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με εξοπλισμό πιθανότατα ακατάλληλο ή ανεπαρκή, υπό δυσχερείς έως άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενίοτε με ανεπαρκή μέριμνα και υποστήριξη, ελάχιστες έως εντελώς τυπικές οδηγίες και εκπαίδευση, αλλά και δίχως προστασία από τον κορονοϊό».

Ριζικές αλλαγές

Η ΠΟΕΣ ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να προωθήσει «την πλήρη και εκ βάθρων αναδιοργάνωση, την επανεξέταση και επανασχεδιασμό όλων των απαιτήσεων, αναγκών και απαιτούμενων διαδικασιών για τις περιπτώσεις που αφορούν συμμετοχή των ΕΔ στα σχέδια εκτάκτου ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας».

Επίσης, «την πιστή τήρηση των προβλέψεων που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνδρομή, ήτοι την παροχή υποστήριξης σε δεύτερο χρόνο, καθόσον από επαγγελματικής απόψεως αυτά τα περιστατικά αποτελούν αρμοδιότητα άλλων φορέων. Το προσωπικό των ΕΔ δεν επιτρέπεται να επιχειρεί διότι δεν είναι αυτή η δουλειά του και αυτό δεν δείχνει να έχει γίνει κατανοητό σε πολλά επίπεδα».

Καταγγελίες

Ειδικότερα, ορισμένες από τις διαμαρτυρίες των οποίων έγινε παραλήπτης η ΠΟΕΣ είναι οι εξής:

-«-Κοινό σημείο όλων των καταγγελιών έχει να κάνει με τις ανησυχίες των στελεχών των ΕΔ, καθόσον η σοβαρότητα των πυρκαγιών δεν συνοδευόταν (κατά την κρίση του προσωπικού) από επαρκή πληροφόρηση στο θέμα των καθηκόντων επί του πεδίου, την καταλληλότητα ή επάρκεια του εξοπλισμού, τις ελλείψεις στην εκπαίδευση.

-Μας γνωστοποιήθηκε από προσωπικό του ΠΝ που συμμετείχε σε άγημα συνδρομής στο Τατόι, ότι παρέμεινε επί σχεδόν 35 ώρες στην περιοχή χωρίς τροφή και με νερό η ποσότητα του οποίου υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δεν κρίθηκε επαρκής.

-Από προσωπικό του Στρατού Ξηράς που απασχολήθηκε στην Ηλεία και άλλες περιοχές ως άγημα συνδρομής έγινε γνωστό ότι παρασχέθηκε εξοπλισμός που αξιολογείται ως ακατάλληλος ή ανά περίπτωση ανεπαρκής για την περίσταση.

-Από προσωπικό του ΠΝ έγινε γνωστό ότι δεν υπήρχε μέριμνα σε θέματα αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ γενικότερα οι παροχές ήταν από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Ειδικότερα, για τη στέγαση του προσωπικού διατέθηκε ένα σχολείο στο Μαντούδι, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τόσο άθλιες, που το προσωπικό συχνά προτιμούσε να κοιμάται στην ύπαιθρο.

Επίσης, ως προς τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού, ούτε λόγος να γίνεται. Σε ομάδα των προηγούμενων ημερών είχε παρουσιαστεί κρούσμα σε στέλεχος που είχε διαμείνει εντός του σχολείου, αλλά οι αίθουσες συνέχιζαν να διατίθενται κανονικά και πιθανώς άνευ απολυμάνσεως «λόγω των εκτάκτων συνθηκών» όπως χαρακτηριστικά μεταφέρθηκε ότι επειώθηκε.

Να σημειωθεί πως απουσιάζουν τα rapid tests, σε μια περίοδο μάλιστα που επανέρχονται με αυστηρότητα τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Το προσωπικό μεταφέρεται μαζικά με υπηρεσιακά οχήματα τα οποία είναι άγνωστο εάν απολυμαίνονται και με ποια συχνότητα. Επίσης, δεν φέρεται να τηρούνται οι μέγιστοι αριθμοί μεταφερόμενου προσωπικού.

-Αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο, αν όχι αστείο, ότι σε προσωπικό που επιχειρεί σε καμένες ή μη περιοχές, χορηγείται φαγητό εκστρατείας, το οποίο απαιτεί χρήση φλόγας για να προετοιμαστεί, ειδάλλως η κατανάλωσή του καθίσταται αδύνατη».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις