Απαιτείται άμεση σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια ευρωπαϊκη απάντηση στην αφγανική κρίση και ενεργοποίηση του ΟΗΕ, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας
Η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των ροών που θα προκύψουν απο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν επισήμανε σε παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας.
Αλλοπρόσαλλα στοιχεία στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Όπως φαίνεται για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παρέμβει δημόσια, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες ώστε το θέμα των προσφυγικών ροών που εκτιμώνται στο μισό εκαττομύριο να αντιμετωπιστούν ενιαία και συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η παρέμβαση Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα άμεσα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ζητώντας να συγκληθεί αμέσως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με αντικειμενικό στόχο την διαφαινόμενη μεταναστευτική κρίση να αντιμετωπίσει ενιαία η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ώστε να διαμορφωθεί συλλογική τακτικοί και οι χώρες υποδοχής, με πρώτη την Ελλάδα, να μήν επωμιστούν όλο το βάρος. Μάλιστα ασκεί κριτική στην τακτική που ακολούθησε έως τώρα η κυβέρνηση συντασσόμενη με τις χώρες του Βίσενγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία κ.λπ). Τις χώρες δηλαδή που όχι δεν συμβάλλουν στους ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες για την μετανάστευση αλλά αντίθετα προέβαλλαν το αίτημα της επιστροφής προσφύγων στο Αφγανιστάν, πριν από περίπου 10 ημέρες.
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει άλλωστε την γενικότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική. Αυτή που προκρίνει την ενεργητική στάση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θέσεις. Σε αντίθεση με την αντίληψη που θέλει την Ελλάδα μια χώρα με κυβέρνηση «δεδομένη» για όσα αποφασίζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις.
Αδιέξοδα
Το αδιέξοδο αυτής της έως τώρα κυβερνητικής στάσης ανέλυσε άλλωστε σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης για ζητήματα μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιος. Αναρωτήθηκε ρητορικά: «Η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα τους (σ.σ τους μετανάστες από το Αφγανιστάν) στέλνει εκεί όπου άνθρωποι κρεμιούνται από αεροπλάνα για να γλιτώσουν? Η θα τους στέλνει με τη νέα ΚΥΑ πίσω στην Τουρκία όπου η Σύμβαση της Γενεύης δεν ισχύει πάρα μόνο για Ευρωπαίους πολίτες?».
Μάλιστα σημείωσε πίσω από αυτή την τακτική ελοχεύει το ενδεχόμενο να «γεμίσει τις κλειστές υπερδομές – φυλακές στα νησιά που είναι και το μόνο που έχει κάνει με χιλιάδες ανθρώπους ως πρόθυμη των Ευρωπαίων για “ασπίδα” τους». Επισήμανε μάλιστα με νόημα ότι σήμερα δύο σημαντικές χώρες της Ευρώπης η Γερμανία και η Ολλανδία «ακυρώνουν τις επιστροφές στο Αφγανιστάν λόγω της επικράτησης των Ταλιμπάν». Μάλιστα ο Γιώργος Ψυχογιός αναφέρθηκε ειδικά στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη σχετικά με το ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί πρόσφυγες. Σχολίασε πως «θυμίζει αυτό που έλεγαν, ότι με το που θα βγουν θα σταματήσουν τις ροές και μετά επικαλούνταν τους γεωπολιτικούς λόγους».
Κριτική στην λογική των επεμβάσεων
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η ευρύτερη κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην τακτική της Δύσης για το Αφγανιστάν. Τόσο όσον αφορά την μέχρι σήμερα τακτική των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία δείχνει «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γεωστρατηγικού μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην περιοχή». Μια κριτική που αφορά τόσο την πρόσφατη θητεία του Ντοναλντ Τράμπ όσο και τις προηγούμενες θητείες του Μπάρακ Ομπάμα και του Τζώρτζ Μπους.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ζητά έναν πιο ενεργό ευρωπαϊκό ρόλο «αντί η ΕΕ να παραμένει άφωνη και άβουλη». Μάλιστα είναι πολύ συγκεκριμένος ζητώντας η Ε.Ε να προσανατολιστεί στην εμπλοκή όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Κίνα. Με άμεσο στόχο να τεθούν συγκεκριμένοι «διπλωματικοί και οικονομικοί» όροι στο καθεστώς των Ταλιμπάν. Με έμφαση μάλιστα στα θέματα που αφορούν «το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των γυναικών και παιδιών».
Κριτική προς την τακτική που διαφαίνεται πως ακολουθεί η Ε.Ε άσκησε και ο αρμόδιος τομεάρχης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος. Σημείωσε σε ανάρτησή του πως «η κατάσταση στο Αφγανιστάν απαιτεί ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Απαιτείται έκτακτο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο. Δεν αρκεί ένα έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Μετανάστευσης «για ανέγερση φράκτη στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας».
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις