Οι Ταλιμπάν επιθυμούν τη διατήρηση των δεσμών Τουρκίας – Αφγανιστάν, ανέφερε ο εκπρόσωπός τους, Suhail Shaheen, μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, A-Haber.
«Η Τουρκία είναι αδελφή χώρα για εμάς, μια ισλαμική χώρα», είπε. Και πρόσθεσε: «Είναι καλό να έχουμε την αδελφή μας χώρα εδώ μαζί μας. Θέλουμε να χτίσουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Θα θέλαμε να είμαστε κοντά στην Τουρκία για οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια ή συνεργασία».
Ταυτόχρονα, και η Αγκυρα προσπαθεί εμφανώς να στήσει γέφυρες με τους Ταλιμπάν. Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα, Hürriyet, σε δημοσίευμά της με τίτλο «η Καμπούλ έπεσε, τι θα κάνει η Άγκυρα;», αφού σημειώνει ότι οι Ταλιμπάν δεν δείχνουν αυτή τη φορά να θέλουν να απομονωθούν απ τη διεθνή σκηνή, όπως στο παρελθόν, υποστηρίζει ότι ήδη διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Ταλιμπάν – Τουρκίας, η οποία, όπως υπογραμμίζει με νόημα η εφημερίδα, είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Κατά την Hürriyet, στην ενδεχόμενη ανάπτυξη των σχέσεων Αγκυρας – Ταλιμπάν σημαντικό ρόλο θα παίξουν το Κατάρ και το Πακιστάν. Δύο χώρες, οι οποίες εμπλέκονται εδώ και πολλά χρόνια στις αφγανικές υποθέσεις, και διαθέτουν στενές σχέσεις με την Αγκυρα.
Ως γνωστόν, επίσης, με τις ευλογίες και την … γενναιόδωρη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θέλει να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Κάτι που, κατά εκτιμήσεις μερίδας του τουρκικού Τύπου, δεν αποκλείεται να γίνει, αφού οι Ταλιμπάν στερούνται τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου προσωπικού.
Μένει να αποδειχτεί στην πράξη, βέβαια, κάτι τέτοιο, αφού η κατάσταση στο Αφγανιστάν, αν και σε μεγάλο βαθμό παραπέμπει σε στημένο παιχνίδι, κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι.
Κόντρες για το Προσφυγικό
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία έχει λόγους να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν το συντομότερο, εκτός των άλλων, επειδή υπάρχουν φόβοι για αστάθεια, εμφύλιο πόλεμο, ή μετατροπή της χώρας σε βάση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά, όχι μόνο τις χώρες της περιοχής, αλλά και την Τουρκία, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Ηδη, αναφέρει η Hürriyet, Άγκυρα και Τεχεράνη βρίσκονται σε συνομιλίες για αυτό το θέμα.
Το προσφυγικό κύμα που ενδεχομένως θα εκδηλωθεί από το Αφγανιστάν, έχει ήδη γίνει αντικείμενο πολιτικής κόντρας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της αξιωματικής, κεμαλικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter:
«Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να λένε ότι “μαζί με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των Αφγανών αιτούντων άσυλο”. Γιατί η ΕΕ λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία και όχι με το Ιράν; Πιστεύετε ότι το Ιράν θα πει ναι σε μία συμφωνία για τους πρόσφυγες; Τι κάνει η κυβέρνηση του Μεγάρου (σ.σ. του «παλατιού»); Λέει ότι θα μιλήσει με τους Ταλιμπάν. Απέχουμε 2.940 χλμ από το Αφγανιστάν. Οι αιτούντες άσυλο έρχονται από το Ιράν. Γιατί μιλάτε με τους Ταλιμπάν αντί με το Ιράν; Προειδοποιώ για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση: Δεν θα υπογράψετε καμία συμφωνία που θα φέρει νέους αιτούντες άσυλο, Ερντογάν!»
Από τη μεριά του, ο ακροδεξιός συγκυβερνών, «Γκρίζος λύκος», επικεφαλής του κόμματος, ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανέφερε ότι «είναι απολύτως αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας με τη νέα διοίκηση του Αφγανιστάν για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της τουρκικής παραμονής στο Αφγανιστάν χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την απόσυρση των Τούρκων στρατιωτικών από τη χώρα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις