Η κυβέρνηση, που απέτυχε στο πρόγραμμα εμβολιασμών και καταφεύγει σε απειλές για απολύσεις, συνεχίζει να κινείται στα τυφλά

facebook sharing button

Όσο τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται τόσο η κυβέρνηση δείχνει ότι κινείται στα τυφλά σε συνάρτηση και με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Παρά τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, και τους διασωληνωμένους που συνεχώς αυξάνονται, το μόνο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει οι απειλές και οι εκφοβισμοί που εκτοξεύουν οι υπουργοί στους ανεμβολίαστους.

Καμία προετοιμασία να ισχυροποιηθεί το ΕΣΥ δεν έχει γίνει ούτε τούτο το καλοκαίρι και εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Αντίθετα, η κυβέρνηση μελετά κλείσιμο νοσοκομείων και ετοιμάζεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Το Μαξίμου απέτυχε παταγωδώς να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί για να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Οταν άρχισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, είχε βάλει στόχο τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να έχουμε μία σχετικά ελεύθερη τουριστική περίοδο. Δεν τον πέτυχε, οπότε στη συνέχεια έθεσε καινούργιο στόχο, να έχει εμβολιαστεί το 70% έως το τέλος του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι τελειώνει και όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί δεν ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού. Ολοι οι σχεδιασμοί απέτυχαν, η ανοσία αγνοείται, το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει εκτροχιαστεί και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα έχουμε «νέο Μπέργκαμο». Οσο κι αν ακούγεται υπερβολικό το «νέο Μπεργκαμο», δείχνει ότι η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει και το φθινόπωρο θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς απειλεί και τους εμβολιασμένους, έστω με ελαφρά συμπτώματα.

Βλέποντας και κάνοντας

Η κυβέρνηση δεν έχει σταθερή πολιτική στο θέμα. Κινείται «βλέποντας και κάνοντας» και κάθε φορά αυτοσχεδιάζει. Παρότι απέτυχε στην πράξη η πολιτική του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους με προνόμια και σε ανεμβολίαστους με κυρώσεις, που οδήγησε τον κόσμο σε διχασμό και έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, εξακολουθεί να επιμένει σε αυτήν την τακτική.

Συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές για απολύσεις και να εκβιάζει ότι όποια μέτρα ληφθούν στο μέλλον θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για χάρη τους. Αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Αυτή τη σιγουριά όμως ο μέσος πολίτης την εκλαμβάνει ως μήνυμα για χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Αλλα λένε οι υπουργοί

Ακόμα και όσον αφορά τις κυρώσεις στους ανεμβολίαστους κάθε υπουργός δίνει τη δική του ερμηνεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, επί παραδείγματι, την περασμένη Τετάρτη σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1 τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, είπε ότι οι περίπου 280 διασωληνώσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τις λιγότερες από 100 τον Αύγουστο του 2020 δείχνουν ότι πάμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και κατά συνέπεια, όταν από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να μεγαλώνει ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας, θα υπάρξουν και απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα. Συμπλήρωσε όμως πως βούληση της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμένοι να μην ξαναμπούν για κανέναν λόγο σε καραντίνα και να μην υποστούν περιορισμούς, ενώ προέβλεψε ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα η είσοδος σε κλειστούς χώρους στην εστίαση και αλλού θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Την ίδια μέρα ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έλεγε άλλα όσον αφορά τις απολύσεις. Μιλώντας στον Σκάι και ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης (σε αντίθεση με τον Αδωνι δεν μίλησε για απολύσεις) απάντησε ότι εκείνο το οποίο προβλέπεται είναι οι αναστολές εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες. Ταυτόχρονα, ο υπουργός πρόσθεσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου να προχωρούν οι αρμόδιες μονάδες σε αναστολές εργασίας.

Η υποχρεωτικότητα

Η κυβέρνηση έπεσε σε τοίχο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που έχει και προβλήματα συνταγματικότητας, ενώ ο κ. Χατζηδάκης σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξήγησε πως ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζομένους με απόφαση του υπουργού Υγείας. Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση ψάχνεται ακόμα και σε θέματα για τα οποία έχει νομοθετήσει και δεν έχει καθαρό προσανατολισμό.

Φόβοι ότι τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν

Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση κινείται στα τυφλά τη στιγμή που ο κορονοϊός επελαύνει, αλλά δεν ενισχύει τα νοσοκομεία με προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ. Μπορεί στην Αθήνα τα πράγματα να είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, όμως υπάρχουν περιοχές της χώρας που τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και οι προειδοποιήσεις των γιατρών είναι ανατριχιαστικές.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς εκεί να στρέψει το ενδιαφέρον της εν όψει του δύσκολου χειμώνα, κάνει το αντίθετο, σχεδιάζει να κλείσει πολλά από αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ανέστης Κιούλπαλης, διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, είπε στο Mega: «Προσπαθούμε κάθε μέρα να εξασφαλίζουμε ένα κρεβάτι να υπάρχει για περιστατικά που θα επιδεινωθούν. Η Εντατική δεν είναι μόνο ένα κρεβάτι και ένας αναπνευστήρας. Προσωπικό δεν υπάρχει. Εμείς έχουμε λιγότερους γιατρούς. Πριν την επιδημία είχαμε 11 λειτουργικές κλίνες και τώρα έχουμε 15. Ολοι οι γιατροί κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Το σύστημα έχει κορεστεί. Τι θα γίνει από Σεπτέμβρη;»

Τι θα γίνει από Σεπτέμβριο το περιγράφουν τα στοιχεία. Τα κρούσματα είναι ήδη κοντά στα 3.500 με τάσεις ανόδου, ενώ η αύξηση των διασωληνωμένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία. Την 1η Αυγούστου νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 176 ασθενείς και 18 ημέρες αργότερα έχουν αυξηθεί κατά 106 (282 την Τετάρτη 25/8).

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς είναι η διασπορά σε όλη την Ελλάδα σε υψηλούς αριθμούς, κυρίως στα νησιά, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Χαρακτηριστικό είναι πως στο λεκανοπέδιο ανιχνεύθηκαν 818 κρούσματα από τα συνολικά 3.442, ενώ 46 περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο αριθμό μολύνσεων και ο δείκτης θετικότητας είναι σε πολλές περιφέρειες στο κόκκινο, δηλαδή πάνω από 4% ή κοντά σε αυτό.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις