Σοκ και αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού οτι υπήρξαν  εντολές μη κατάσβεσης στις πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια.

Σοκ και αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού οτι υπήρξαν  εντολές μη κατάσβεσης στις πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς και Εύβοιας στην Αιδηψό, ο Φάνης Σπανός τόνισε χαρακτηριστικά: «Όσοι ζήσαμε την καταστροφή από κοντά και ήμουν ένας από αυτούς είδαμε πράγματα που πρέπει να απαντηθούν.  Η επικεφαλίδα του τι και πως είναι πως κληθήκαμε να σβήσουμε μία φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, με λιγοστά επίγεια μέσα, τα οποία σε περιπτώσεις  είχαν εντολή μη κατάσβεσης και οι πυροσβέστες επιχειρούσαν με δική τους πρωτοβουλία. Οι φωτιές δεν σβήνονται με κλάρες και μπουλντόζες. Γιατί συνέβη αυτό; Κάποιος μπορεί να πει ότι υπήρχαν και αλλού φωτιές στην Αττική, στην Ολυμπία κ.λ.π. Η στοιχειώδης ευθύνη είναι όταν δίνεις προτεραιότητες να κοιτάζεις στα μάτια και αυτούς που δεν έδωσες προτεραιότητα ,γιατί υποτίμησες το φαινόμενο.

 

Να δοθούν απαντήσεις

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ,Μίλτος Χατζηγιαννάκης ζήτησε να δοθούν άμεσα απαντήσεις για το ποιος έδωσε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Β. Εύβοια
«Να δοθούν άμεσα απαντήσεις, ποιος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, έδωσε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια που έκαψε 500.000 στρέμματα, εκατοντάδες σπίτια και κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων Ευβοιωτών» , τόνισε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης

Μοναδικό θέμα στην έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας  στα Λουτρά Αιδηψού κεκλεισμένων των θυρών και μόνο για εμβολιασμένους, ήταν  οι πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στη τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων πως «τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Χιλιάδες στρέμματα καμένα, ζώα, σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το παρήγορο είναι ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Και αυτό δεν λέγεται για να εξωραϊσει την κατάσταση, αλλά γιατί αυτό το μαύρο σύννεφο που υπάρχει πάνω από τη Στερεά θα ήταν πιο μαύρο….Αμέτρητες φορές φωνάξαμε γίναμε γραφικοί. Αλλά οι φωτιές δεν σβήνονται με κλάρες και μπουλντόζες. Η Πολιτική Προστασία φέρει ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν. Όχι για να εκδικηθούμε, αλλά για να διδαχθούμε ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό σε κανένα μέρος της Ελλάδας. Η Περιφέρεια έβαλε το 110% των δυνάμεών της. Η κραυγή για εναέρια μέσα ήταν διαρκής και ας μην βγήκε από τα κανάλια. Είχα την αίσθηση παλαιότερα ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει κάμερα».

Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε εθελοντές, κατοίκους, σε αυτούς που έχουν προχωρήσει σε δωρεές για τη Βόρεια Εύβοια. Και ξεκαθάρισε ότι η θέση της Περιφέρειας είναι ξεκάθαρη σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες: Κανένα αιολικό πάρκο δεν έχει θέση στην καμένη γη»

VIDEO

 

Ρήμαξε ο τόπος

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς που παρέστη στη  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τόνισε : «Ρήμαξε ο τόπος μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε. Και δεν ρήμαξε γιατί δεν υπήρξε η απαιτούμενη προετοιμασία από τον Α΄και Β΄βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε γιατί δεν ήμασταν εκεί, ούτε γιατί μας έβαλαν στο μάτι οι ανεμογεννητριάδες. Ένας είναι ο λόγος: Η ανεπάρκεια και η έλλειψη σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος.» Ο κ. Κοντζιάς εξέφρασε το φόβο ότι λόγω της καταστροφής θα εγκαταλείψουν οι νέοι τον τόπο τους και όπως είπε χαρακτηριστικά «Κινδυνεύουμε με δημογραφικό αφανισμό», τόνισε ο Γ. Κοντζιάς

Δεν υπήρχε βοήθεια

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης που επισης παρέστη  τη συνεδρίαση , ειπε : «Εχουν καεί 350.000 στρέμματα, έχουν καεί σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες και όπως είπαν και οι προλαλήσαντες ήταν ένα απόλυτο κενό. Πολεμούσαμε μαζί με τους ανθρώπους των χωριών και τα μηχανήματα, από τους ίδιους τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής έλεγαν ότι έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η δύναμη. Στο πικ της φωτιάς ήταν 50 πυροσβέστες. Έγινε επιλογή και κοίταξαν την Αττική». Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο χρονικό της φωτιάς από την πρώτη μέρα που ξέσπασε μέχρι και την τελευταία. Όπως είπε δεν υπήρχε βοήθεια από εναέρια μέσα παρά τις συνεχείς εκκλήσεις.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, περισσότεροι από 300 ρητινοκαλλιεργητές και πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν καεί. «Πρέπει να κρατήσουμε τους νέους εδώ και το κράτος να δείξει ότι υπάρχει. Δεν πρέπει να αφήσουμε να φύγουν οι άνθρωποι από τον τόπο μας» είπε ο  Δήμαρχος καταθέτοντας στη συνέχεια τις προτάσεις του για το πώς μπορεί να σωθεί ο τόπος.

Η ανυπακοή έσωσε τα χωριά

Όπου υπήρχε ανυπακοή οι κάτοικοι έσωσαν χωριά και σπίτια, είπε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίουο επικεφαλής της παράταξης «Στερεά Υπεροχής» Δημήτρης Αναγνωστάκης:

«Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρχει διεξοδική έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών και σήμερα ακούσαμε δύο συγκλονιστικές δηλώσεις. Υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης. Αν αυτό δεν είναι εγκληματική εντολή τότε τι είναι; Ποιος έδωσε αυτήν την εντολή; Αναφέρθηκε η λέξη εγκατάλειψη και ότι η Πολιτική Προστασία έχει ευθύνες. Πρέπει λοιπόν αυτές να καταλογισθούν. Ήταν πράγματι όλοι οι αυτοδιοικητικοί από την πρώτη μέρα εκεί. Υποκλίνομαι, αλλά είναι υποχρεωμένοι να είναι εκεί. Πάντως ήταν εκεί. Από εκεί και πέρα τι έγινε;

Απουσία δυνάμεων επίγειων και εναέριων, έλλειψη σχεδιασμού εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία, όμως, όταν καίγεται ο τόπος τους απειλείς. Όποιοι και να είναι αυτοί. Και για να το κάνεις πιο ισχυρό φώναξε και τους υπόλοιπους του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μπορεί και να μην καταφέρναμε τίποτα.

Σε σχέση με τις εκκενώσεις. Όπου υπήρχε ανυπακοή οι κάτοικοι έσωσαν χωριά και σπίτια. Όπου εγκατέλειψαν κάηκαν τα πάντα».

«Δεν μπορεί να απαξιώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μία παράλληλη λειτουργία της Επιτροπής», είπε ο κ. Αναγνωστάκης αναφερόμενος στην Ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης της Βορείου Ευβοίας.

Προς Θεού μην αφήσουμε και μπουν εταιρείες να κάνουν το παιχνίδι τους είπε ο κ. Αναγνωστάκης αναφερόμενους στους αναδόχους αναδάσωσης.

newscenter.gr

φωτό:tovima.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις