Προκλητική η στάση του πρωθυπουργού στην Βουλή λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Για μία ακόμη φορά δεν παραδέχθηκε τις ευθύνες του.

Αποκαλυπτική θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ την συζήτηση στην Βουλή για τις πυρκαγιές, όχι τόσο γιατί φάνηκαν οι ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη (τις οποίες του έχει ήδη αποδώσει η κοινωνία) αλλά γιατί ο πρωθυπουργός έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο χλευάζοντας με την προκλητική στάση του, τους πολίτες. Τόσο τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, όσο και το σύνολο που βιώνει σε όλα τα επίπεδα την ανασφάλεια που προσφέρει ….απλόχερα το «επιτελικό κράτος» του Μαξίμου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για νευρική στάση του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, που φάνηκε από την καταφυγή στην «τυμβωρυχία» για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και σε «αφ υψηλού» και απαξιωτικές αναφορές τια τους πολίτες. Εκτιμά ότι η στάση αυτή εξηγείται τόσο από την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος όσο και από την πίεση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι από αυτό το Φθινόπωρο η κυβέρνηση αρχίζει και μετά ανάποδα.

«Ως εδώ»

Σε πολιτικό επίπεδο η εικόνα που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός τις τελευταίες εβδομάδες στις φωτιές αποτιμάται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως η τραγική αλλά και εμφατική επισφράγιση της συνολικής κριτικής που ασκεί όλο το προηγούμενο διάστημα: Αυτή συνίσταται στο ότι ο πολίτης δεν μπορεί να έχει καμία προσδοκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το περίφημο «επιτελικό» του κράτος. Οι μόνοι που αναμένουν κάτι είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά το Αλέξη Τσίπρα όταν απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τι μπορεί να περιμένει κανείς από εσάς πλέον; Τίποτα, απαντούν τα έργα σας. Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε ποτέ τόσο μεγάλη ζημιά Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγείλατε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγείλατε την ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού». Επίσης πρόσθεσε ότι «δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς. Στην οικονομία, στην ασφαλή καθημερινότητα των πολιτών, στην προστασία της χώρας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ένας
Η χώρα δεν έχει να περιμένει τίποτε πλέον από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ενώπιον του πρωθυπουργου ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκ νέου παραιτήσεις των Μ.Χρυσοχοϊδη και Ν.Χαρδαλιά, επέμεινε στην θέση που είχε εξαρχής για το θέμα. Επισήμανε πως «οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό αποκλειστικό ιδιοκτήτη. Είστε εσείς, κύριε Μητσοτάκη. Το γνωρίζετε αυτό και προφανώς δεν θα αποδώσετε αυτήν την ευθύνη στον εαυτό σας. Σας την έχει αποδώσει, όμως, ήδη η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αυτοί που σας ψήφισαν και σας στήριξαν. Διότι είχαν δεχθεί το βασικό σας επιχείρημα, ότι θέλετε δήθεν να δημιουργήσετε ένα επιτελικό κράτος. Αλλά στην πραγματικότητα πετάξατε μια σημαία ευκαιρίας, δημιουργήσατε μια πομφόλυγα για να διατηρήσετε τις ίδιες παθογένειες και να τις κάνετε ακόμα χειρότερες». Συμπλήρωσε μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας του πως «το επιτελικό κράτος ως έμπνευση μπορεί να ήταν ενδιαφέρουσα, ως εφαρμογή απέτυχε παταγωδώς. Ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο, το καλύτερο ανέκδοτο που κυκλοφορεί μέσα στην ελληνική κοινωνία». Άφησε μάλιστα και αιχμές για την φημολογία περι ανασχηματισμού λεόγντας πως είναι «πραγματική ειρωνεία, να μιλάτε για δήθεν επιτελικό κράτος και να μην είστε εις θέσιν ως πρωθυπουργός να κάνετε έναν ανασχηματισμό διότι πιέζεστε από εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις».

Ασεβής προς τους πολίτες

Αν και συνολικά η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε στο μεγαλύτερο μέρος της να κάνει με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην απόσταση που χωρίζει τον πρωθυπουργό από το λαϊκό αίσθημα. Ένα γεγονός που – όπως φάνηκε- αποδίδει στην ελιτίστικη αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σχέση του πρωθυπουργού με τους πολίτες.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «είστε ένας Πρωθυπουργός που την ώρα της τραγωδίας δεν μπορεί να νοιώσει την αγωνία. Ανεβήκατε στο βήμα χαμογελώντας, Είναι χαμόγελο επιτυχίας; Χαμόγελο ειρωνείας; Το χαμόγελο αυτό πολλαπλασίασε τον φόβο, την απόγνωση και την οργή. Είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε ή δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορος; Είναι ασέβεια στους πολίτες».

Παράλληλα η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολίτες που ο καθένας θέλει ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό του, προξένησε την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που σχολίασε ότι το λέει αυτό «ο άνθρωπος που σήκωσε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάει να δει παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μην χαλάσει τις διακοπές του στην Αντίπαρο».

Η καταφυγή στο Μάτι

Στον ΣΥΡΙΖΑ – πριν την συζήτηση στην Βουλή – δεν αμφέβαλλαν ότι σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης νοιώσει στριμωγμένος στο βήμα της Βουλής θα καταφύγει σε αναφορές στην τραγωδία στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε «φέρετρα» και «στρέμματα», αμέσως μετά τον βομβαρδισμό που δέχθηκε από τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση. Αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανέμεναν ότι αυτό θα γίνει με τόσο απροσχημάτιστο τρόπο. Τουλάχιστον όχι από έναν πρωθυπουργό που διατήρησε στις θέσεις τους και προώθησε ακόμη περισσότερο του επιχειρησιακούς πρωταγωνιστές την τραγωδίας δηλαδή τον Κ.Τσουβάλα (γ.γ πολιτικής προστασίας σήμερα) και τον Στ.Κολοκούρη (αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος).

ΣΥΡΙΖΑ: Ένας
Δεν εξέπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ το ότι ο Κ.Μητσοτάκης κατέφυγε στην τυμβωρυχία για το Μάτι EUROKINISSI

Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως «στη δευτερομιλία του μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, το πραγματικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχτηκε στη θέση του πρωθυπουργού, με τυμβωρυχίες και με ψέματα αυτό συνεχίζει και τώρα. Είναι ένδειξη ότι ρίχνει «λευκή πετσέτα» στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται όχι από μένα, αλλά από τους πολίτες που ζητούν απάντηση».

Ανοίγει το μέτωπο της πανδημίας

Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο μεγάλο ζήτημα του επόμενου διαστήματος που δεν είναι άλλο από την διαχείριση της πανδημίας. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει – πιθανότατα- σήμερα το απόγευμα το «Πολιτικό Κέντρο» του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο και θα συνεδριάσει με αυτό το αντικείμενο υπό την προεδρία φυσικά του Αλέξη Τσίπρα. Με ενδιαφέρον μάλιστα αναμένονται οι πολιτικές κατευθύνσεις που θα προκύψουν από την συζήτηση καθορίζοντας την τακτική του κόμματος τους επόμενους μήνες.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις