Σε ρότα ανασχηματισμού έχει εισέλθει η κυβέρνηση, με πιθανότερο σενάριο, όπως και χθες αποκάλυψε το iEidiseis, ο πρωθυπουργός να προσέλθει στη ΔΕΘ (11 και 12 Σεπτεμβρίου) με νέο υπουργικό σχήμα.
Οι αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται να είναι στοχευμένες, με το εύρος τους να κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο που θα αποδοθούν ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Κλειδί», συνεπώς, θα είναι αν θα αντικατασταθούν ή όχι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που έχουν τις αντικειμενικές ευθύνες για την καταστροφή με τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Αν δηλαδή ο πρωθυπουργός θα τους αποδώσει και «υποκειμενικές ευθύνες», αν κρίνει ότι οι ευθύνες προσωποποιούνται στο δικό τους επίπεδο. Αν κρίνει πως οι ευθύνες προσωποποιούνται θα έχει ενδιαφέρον αν απλώς θα αλλάξουν πόστο ή εάν θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης. Και αν θα αντικατασταθεί ο ένας από τους δυο (γεγονός που θα σημάνει την πλήρη στοχοποίησή του) ή θα «πάνε πακέτο». Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι την ευθύνη της πυρόσβεσης δεν την έχει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και, συνεπώς, θα προκαλέσει απορίες το σκεπτικό για το πώς οι ευθύνες θα ριχτούν στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Είναι δε σαφές πως ανασχηματισμός για την απόδοση των ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές χωρίς απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον πρωθυπουργό και αντί για μια «επανεκκίνηση» θα έχει ο ίδιος περισσότερα προβλήματα. Ήδη, άλλωστε, υπήρξε πλήρη απαλλαγή του επιτελικού κράτους από τις ευθύνες για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν Εύβοια, Αττική, Ηλεία και, δευτερευόντως, και άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που δείχνει πως νέες αλλαγές στο μέγαρο Μαξίμου μετά τον μίνι ανασχηματισμό της προπαραμονής του Δεκαπενταύγουστου να μην προβλέπονται – εκτός φυσικά αν προκύψει κάποια καραμπόλα! Αλλαγές, βεβαίως – και μάλιστα άμεσα – προβλέπονται στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, για τις παραλείψεις που υπήρχαν και τα χοντρά λάθη που έγιναν, αλλά αν η απόδοση των ευθυνών περιοριστεί σε υπηρεσιακό επίπεδο και μόνο, το πολιτικό πρόβλημα που θα προκληθεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι τεράστιο!
Τυχόν αλλαγές στην πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη θα συμπαρασύρουν τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, που φέρεται ο επικρατέστερος για τη θέση σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ τελευταία υπάρχουν πληροφορίες και για «δυσλειτουργίες» στο υπουργείο Άμυνας, με αποτέλεσμα κάποιοι – όπως και χθες αφήσαμε να εννοηθεί – να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακίνησης προς το υπουργείο του Πολίτη και του Νίκου Παναγιωτόπουλου!
Ενδιαφέρον εμφανίζει το τι θα συμβεί με το υπουργείο Πολιτισμού, όπου η Λίνα Μενδώνη εμφανίζεται ικανή να σώσει και πάλι την παρτίδα, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει και τι άλλες καραμπόλες θα προκληθούν ή τι δομικές αλλαγές θα αποφασιστούν. Ο πάντα έγκυρος και καλά πληροφορημένος συνάδελφος Γιώργος Σιαδήμας, αναφέρει στο ρεπορτάζ του στη Realnews πως ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τη θέση που έχει σήμερα ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Αντιθέτως, πληροφορίες φέρουν την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να μένει στη θέση της μετά την επίθεση της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα που είχε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, αν και οι πιθανότητες να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο δεν έχουν εκλείψει εντελώς. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως ο Νίκος Δένδιας δεν αλλάζει υπουργείο, αν και ο πρωθυπουργός φέρεται να μην σκέφτεται παρά ένα στοχευμένο ανασχηματισμό, ώστε να πείσει πως η κυβέρνηση «τα πάει καλά» και πως «οι όποιες αστοχίες διορθώνονται»!
Ενδιαφέρον, επίσης, εμφανίζει και αν θα υπάρχει «σφαγή υφυπουργών» με αντικατάστασή τους από την «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι πληροφορίες επιμένουν για επιστροφή στην κυβέρνηση του Τάκη Θεοδωρικάκου, η στρατηγική σκέψη του οποίου τόσο λείπει από τον Μητσοτάκη, ενώ στον «πάγκο» βρίσκονται ουκ ολίγα στελέχη για αξιοποίηση. Ακούγονται, πχ, τα ονόματα του Θοδωρή Ρουσόπουλου, του Δημήτρη Καιρίδη, του Θάνου Πλεύρη, του Κώστα Καραγκούνη , του Δημήτρη Μαρκόπουλου, της Έλενας Ράπτη, του Χρήστου Κέλλα, καθώς και αναβάθμιση κάποιων γενικών γραμματέων όπως της ΓΓ αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου.
Όπως και χθες σημειώσαμε, στα υπόψη είναι από τους λεγόμενους «πασοκογενείς» και ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, που εδώ και καιρό στηρίζει αποφασιστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εξαπολύει επιθέσεις όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη, από την οποία και προέρχεται!
Ο χρόνος του ανασχηματισμού
Το iEidiseis έδωσε από χθες όλες τις πιθανές ημερομηνίες, σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει τη Δευτέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε μεταβεί να εγγράψει την κόρη του σε κολλέγιο και όλο το επόμενο διάστημα θεωρείται SOS για τις αλλαγές, παρότι το πρόγραμμά του είναι σχετικά φορτωμένο: Τρίτη βράδυ αναμένεται να βρεθεί στη Σλοβενία για το Bled Strategik Forum, την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με φορείς ενόψει της ΔΕΘ, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή είναι στην ατζέντα να επισκεφτεί Μασσαλία για τη διεθνή διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου.. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για την Τρίτη έχει οριστεί συνεδρίαση του νυν υπουργικού συμβουλίου, με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη.
Το πρόγραμμα και, κυρίως η συνεδρίαση του υπάρχοντος υπουργικού την Τρίτη δείχνει ως πιθανότερο σημείο των κυβερνητικών αλλαγών, εφόσον οι πληροφορίες επαληθευθούν, το επόμενο Σαββατοκύριακο».
Το Σαββατοκύριακο, όντως, παραμένει ένας πιθανός χρόνος, μετά όμως τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε οι αλλαγές να γίνουν και αύριο Δευτέρα, ώστε το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάσει την Τρίτη υπό τη νέα του σύνθεση!
ieidiseis.gr
φωτό:documentonews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις