Στις 11 εχθές το πρωί, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωνε τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποτελούσε την πλέον «ηχηρή» – ως είθισται να λέγεται – «μεταγραφή» στο κυβερνητικό σχήμα.
Στις 11 το πρωί, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωνε τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποτελούσε την πλέον «ηχηρή» – ως είθισται να λέγεται – «μεταγραφή» στο κυβερνητικό σχήμα.
Από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεαν ότι ο πρωθυπουργός «επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019.
Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπειρία του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης».
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στο πρώτο άκουσμα της είδησης για την επιλογή του κ. Αποστολάκη πως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο κ. Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει την περασμένη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία».
Περίπου μια ώρα αργότερα, εντεινόταν οι πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο υπαναχώρησης του κ. Αποστολάκη. Σε σημαντικό βαθμό αυτές ενισχύθηκαν από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει τον τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας για «αποστασία». Από το ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ. Αποστολάκης είπε ότι δεν δέχθηκε τους όρους του κ. Μητσοτάκη ήδη από τη περασμένη Δευτέρα. Ενώ από το ΚΙΝΑΛ, μάλλον ψυχρά, ανέφεραν ότι η μοναδική επικοινωνία ανάμεσα με τη ΝΔ έγινε όταν ο κ. Μητσοτάκης κοινοποίησε τον ανασχηματισμό στη Φώφη Γεννηματά.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία πλευρά δεν απορρίπτει ότι ο κ. Αποστολάκης αρχικά είχε δεχθεί την πρόσκληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» προτού ο πρωθυπουργός συνομιλήσει με τον κ. Αποστολάκη, τον είχε βολιδοσκοπήσει μέσω ενός πρώην βουλευτή της ΝΔ.
Στις 13: 30 με δήλωσή του στον ιστότοπο ieidiseis.gr ο κ. Αποστολάκης δήλωνε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί την προσφορά του πρωθυπουργού και να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (πλέον προσωρινά υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο) καθώς η πρόταση «δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα».
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον κ. Αποστολάκη «κατώτερο των περιστάσεων», ενώ επιτιθέμενος και στο ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την υπαναχώρηση ως απόδειξη του Σταλινισμού. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το βράδυ της Δευτέρας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης συμφώνησε με την πρόταση, σημειώνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φέρει εις πέρας την αποστολή. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ακολούθησε και ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων σχετικά με το όραμα για την Πολιτική Προστασία, το τι πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να εξελιχθεί.
Η προσωρινή υπαγωγή του νεοσύστατου υπουργείου στην ευθύνη του κ. Θεοδωρικάκου δεν αποτελεί, βεβαίως, μόνιμη, αλλά προσωρινή λύση. Το μοναδικό ερώτημα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης βρει το κατάλληλο πρόσωπο τις αμέσως επόμενες ημέρες και ώρες ή αν θα περιμένει για μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.
kathimerini.gr
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις