Η μεσαία τάξη και νεολαία και στο βάθος εκλογές. Η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία συνοδεύτηκε από μηνύματα που δείχνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εισέρχεται πλέον στην τελευταία διετία, αφήνοντας ανοικτό, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις, να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών.

Ηταν απολύτως χαρακτηριστική η αποστροφή με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να καταστήσει από τώρα (δύο χρόνια πριν τη λήξη της τετραετίας) ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα οδηγήσει τη χώρα εκ νέου σε εκλογές. Είναι μάλλον προφανές ότι με την τοποθέτησή του αυτή, ο πρωθυπουργός ήθελε αφενός να στείλει ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το «φλέρτ» με το ΚΙΝΑΛ, αλλά και στο κόμμα της κεντροαριστεράς που μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου αρχηγού. Άλλωστε, από κανέναν δεν πέρασε απαρατήρητη η ονομαστική αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη, στο πρόσωπο του οποίου οι κεντρώοι ψηφοφόροι αντιδρούν έντονα αρνητικά.

«Μπορεί να έκλεισε για πολλοστή φορά το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών, αλλά προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά του πολιτικού κλίματος υπό το οποίο θα γίνεται εφεξής η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ» παρατηρούν γαλάζια στελέχη, μνημονεύοντας την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια συναινέσεων με το κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε τόσο από την ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, είναι σταθερά στοχοπροσηλωμένος σε δύο εκλογικά κοινά: Τη λεγόμενη μεσαία τάξη (νοικοκυριά και επιχειρήσεις ) και τους νέους, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι κρατούν σταθερά γυρισμένη την πλάτη στην κεντροδεξιά πλειοψηφία.

Πέραν των μέτρων που εξήγγειλε για τους νέους, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε περιοδείες ανά την επικράτεια, προκειμένου να ανοίξει έναν παραγωγικό διάλογο με τους νέους. Και προφανώς, ένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου, πλην του μέλλοντος που απασχολεί κυρίαρχα τους νεότερους πολίτες, είναι ο νόμος Κεραμέως, ο οποίος εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στη νεολαία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες τουλάχιστον τρεις φορές στο ζήτημα της παραμονής εκτός πανεπιστημίων 18.000 μαθητών, λέγοντας ότι ότι ο νόμος για την παιδεία θα πρέπει να εξηγηθεί καλά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Κρίσιμη, πάντως, για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών θα είναι η αποσαφήνιση των μέτρων και η εξειδίκευσή τους. Πρώτα απ όλα, αυτών που αφορά τις παροχές προς τους πολίτες και δευτερευόντως σε όσα δίνονται ως κίνητρα σε νέους εργαζόμενους αλλά και στους εφήβους για εμβολιασμό.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις