Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εύκολο έργο στη Θεσσαλονίκη. Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι είχε λεφτά να «μοιράσει». Μπορεί να μην επανέλαβε το εμβληματικό «λεφτά υπάρχουν», αλλά το «πακετάκι» του(αφού δεν του αρέσει η λέξη «πακέτο») το έδωσε το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία του. Και, δεύτερον, διότι στη συνέντευξη της Κυριακής αρκέστηκε απλώς να αναμασήσει όσα εξήγγειλε την προηγουμένη, διανθίζοντάς τα με ορισμένα ψέματα και λάθη, χωρίς να λείψει και ένα είδος αλαζονείας από τις απαντήσεις του(για τις ερωτήσεις θα πούμε κάτι στο τέλος).

Από τη συνέντευξη αυτή, λοιπόν, επισημαίνουμε τρία λάθη που έκανε:

  1. Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ: Στις πρωθυπουργικές απαντήσεις δεν κρυβόταν ένα είδος αλαζονείας που τον διακατέχει. Είναι η «αλαζονεία της ισχύος», η οποία εν μέρει δικαιολογείται από το δημοσκοπικό προβάδισμα και την εμφανιζόμενη αδυναμία της αντιπολίτευσης να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά. Αυτά, όμως, τον οδήγησαν σε ένα διπλό λάθος. Πρώτα όταν είπε με έμφαση ότι στο εξής δεν θα ζητά καμία συναίνεση από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, προφανώς με αφορμή την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη, με αποτέλεσμα ο ανασχηματισμός να προσλάβει τον χαρακτήρα «φιάσκου». Και, προφανώς, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να βρει κανένα πεδίο συνεννόησης, πόσο μάλλον συναίνεσης. Η μάχη (θα) είναι μετωπική. Όμως, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Οσο κι αν ο πρωθυπουργός ποντάρει από τώρα στο χαρτί της αυτοδυναμίας, στις δεύτερες εκλογές, που αναγκαστικά θα γίνουν, δεν τον συμφέρει να κλείσει κάθε πόρτα συνεννόησης με τον κεντρώο-κεντροαριστερό χώρο, που εκφράζει το ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ). Εκτός αν γνωρίζει από τώρα ότι θα βρει αυτήν την πόρτα κλειστή(η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά το 2012 το κατέστρεψε πολιτικά), οπότε του μένει μόνο μια διέξοδος. Αν δεν πετύχει την αυτοδυναμία, να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα της άκρας δεξιάς. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να είπε χτες ότι δεν κρατάει «δεξιόμετρα και αριστερόμετρα», αλλά μπορεί να πέσει στην ανάγκη του κ. Βελόπουλου ή όποιου άλλου θα εκπροσωπεί την άκρα δεξιά. Οσο κι αν ο πρωθυπουργός βαυκαλίζεται ότι η ΝΔ εκπροσωπεί(και) την Κεντροαριστερά, με τον ανασχηματισμό που έκανε η «δεξιά στροφή» είναι ορατή από παντού, με την άλλοτε τριπλέτα του ΛΑΟΣ Βορίδη-Γεωργιάδη- Πλεύρη να πρωταγωνιστεί. Όλα αυτά, βεβαίως, μπορεί να αλλάξουν , αν στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ εκλεγεί αρχηγός ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τότε-και υπό την προϋπόθεση ότι το κόμμα αυτό θα μείνει ενωμένο και θα εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή- η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη όντως θα μπορεί να έχει κυβερνητικό εταίρο.
  2. Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ: Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι παροχές που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη «δεν είναι πακέτο», αλλά «πλούτος» που δημιούργησε η κυβέρνησή του και τον μοιράζει «μετρημένα». Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την(πλήρη) αλήθεια. Πρώτον, ένα μέρος των χρημάτων που διέθεσε για να καλύψει ανάγκες της πανδημίας προερχόταν από το μαξιλάρι των 32 δισεκατομμυρίων, το οποίο του είχε αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ(ο κ. Σταϊκούρας μπορεί να έχει ανάψει μια λαμπάδα ίση με το μπόι του στον κ. Τσακαλώτο). Δεύτερον, η ανάπτυξη του 16,2%, που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οφείλεται, πρωτίστως, στην έκρηξη της κατανάλωσης. Και, τρίτον-κάτι που αποφεύγει να πει κάθε φορά- η κυβέρνηση δανείζεται συνεχώς. Ναι, με χαμηλά επιτόκια, αλλά με δάνεια κάνει παροχές. Και το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο. Ας θυμηθούμε απλώς ότι της χρεοκοπίας του 2009 είχε προηγηθεί περίοδος εκρηκτικής κατανάλωσης, η γνωστή «φούσκα». Επιπλέον, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, φυσικά με πρώτη την Γερμανία, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να είναι τόσο χαλαρές με τους δημοσιονομικούς κανόνες μόλις τελειώσει η πανδημία. Μακάρι να επαληθευτεί η πρόβλεψη του κ. Μητσοτάκη ότι «η Γερμανία έχει αλλάξει», αλλά οι προβλέψεις είναι (και) για να διαψεύδονται.
  3. Η ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΕΣΗ: Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε (από δημοσιογράφο του «Kρήτη TV») από πού θα βρεθούν τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου ΒΟΑΚ(Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης), αφού η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι έχει εξασφαλίσει περίπου τα μισά από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι το έργο αυτό καρκινοβατεί «4-5 δεκαετίες». Ο πρωθυπουργός είπε «δεν έχω εύκαιρα όλα τα στοιχεία», αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος που απάντησε για την καθυστέρηση του έργου: «Δεν κυβερνώ 50 χρόνια, κυβερνώ δύο χρόνια». Ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει τη νοημοσύνη των συμπατριωτών του Κρητικών με αυτήν την απάντηση. Διότι ο ίδιος δεν προέκυψε από παρθενογέννεση. Προέρχεται από ένα κόμμα, που κυβέρνησε περίπου τα μισά από τα τελευταία 40-50 χρόνια. Αρα, οι ευθύνες του είναι δεδομένες. Και ο νυν πρωθυπουργός δεν μπορεί να τις παραγράψει, λέγοντας ότι εκείνος κυβερνάει δύο χρόνια.
  4. ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο κ. Μητσοτάκης, στις απανωτές «εκλογικές» ερωτήσεις που δέχτηκε, απάντησε «ποτέ δεν σκέφθηκα να κάνω πρόωρες εκλογές». Ηταν, όντως, το ανέκδοτο της συνέντευξης. Και τα μάρμαρα του Μαξίμου γνωρίζουν ότι είχε σχεδιάσει πρόωρες εκλογές και πέρσι και φέτος(με στόχο να «κάψει» την απλή αναλογική και «να τελειώσει με τον Τσίπρα», όπως έλεγαν οι πάντες στο κόμμα του. Δεν μπόρεσε να τις κάνει, ας όψεται ο κορονοϊός.

Χρειάζονται και τέτοιες ανεκδοτολογικές διαψεύσεις, άλλωστε η χτεσινή συνέντευξη δεν έδωσε καμιά είδηση. Οσο για τα λάθη του πρωθυπουργού που καταγράψαμε, ας έχει υπόψη του αυτό που έχει πει ο Τζον Κένεντι: «Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνον όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε».

ΥΓ: Σε όλες τις συνεντεύξεις των πρωθυπουργών της Μεταπολίτευσης στην ΔΕΘ δινόταν πάντα ο λόγος σε μέσα ενημέρωσης που δεν υποστήριζαν την κυβέρνηση. Στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ(Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη) δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης «Καθημερινής» ήταν μεταξύ των πρώτων που ρωτούσαν. Στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή το ίδιο συνέβαινε με την αντιπολιτευόμενη «Ελευθεροτυπία». Με τις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο δεοντολογικός αυτός κανόνας αυτός τείνει να καταργηθεί. Η πρώτη ερώτηση που δόθηκε σε δημοσιογράφο εφημερίδας της αντιπολίτευσης ήταν η…24η! Εύγε στο νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου ή σε όσους έτσι του είπαν να κάνει…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

intime

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις