Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η έρευνα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την «αβάσιμη», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο έκρινε πως η Μόσχα είναι «υπεύθυνη» για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινιένκο το 2006.
«Μέχρι τώρα, η έρευνα δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, άρα το να εκτοξεύονται τέτοιοι ισχυρισμοί είναι το λιγότερο αβάσιμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Δεν είναι πολύ πιθανό το ΕΔΔΑ να έχει την εξουσία και την τεχνική ικανότητα» να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή, είπε ο Πεσκόφ.
Το ΕΔΔΑ έκρινε σήμερα ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους» και ότι η Μόσχα δεν παρείχε καμία «ικανοποιητική» εναλλακτική εξήγηση.
Πρώην πράκτορας της KGB και στην συνέχεια της διαδόχου της FSB, ο Αλεξάντρ Λιτβινιένκο αποπέμφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια απέκτησε άσυλο στη Βρετανία το 2001, καταγέλλοντας στο εξής τη διαφθορά και τις φερόμενες σχέσεις των ρωσικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.
Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 μετά τη δηλητηρίασή του με πολώνιο 210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016, οι βρετανικές αρχές προσδιόρισαν τους Ρώσους Ντιμίτρι Κοβτούν και Αντρέι Λουγκοβόι ως δράστες της δολοφονίας του. Η Μόσχα αρνείται την έκδοσή τους.
Ο Λουγκοβόι κατήγγειλε σήμερα στο πρακτορείο Interfax την απόφαση του ΕΔΔΑ ως «παράνομη» και «πολιτικά υποκινούμενη» εκτιμώντας πως η Ρωσία «έκανε τα πάντα προκειμένου να αποδειχθεί η αλήθεια» αλλά η βρετανική δικαιοσύνη δεν έδωσε συνέχεια στα αιτήματά της.
Ερωτηθείς από το AFP τον Ιούλιο, ο Λουγκοβόι είχε πει πως η υπόθεση αυτή «θα παραμείνει ένα σκοτεινό μυστήριο» και επέρριψε την ευθύνη στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που «έκαναν τα πάντα προκειμένου να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια».
Βρετανία: Κατηγορίες σε βάρος ενός ακόμα Ρώσου για την υπόθεση Σκριπάλ
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες ερήμην σε βάρος και τρίτου Ρώσου για την απόπειρα δολοφονίας με Novichok το 2018 του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, λέγοντας ότι τώρα μπορούν να επιβεβαιώσει ότι οι τρεις ύποπτοι ήταν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.
Η επίθεση κατά του Σκριπάλ, που πουλούσε ρωσικά μυστικά στη Βρετανία, προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, οδηγώντας σε μια τακτική αντιποίνων με την απέλαση δεκάδων διπλωματών αφού η Βρετανία κατέδειξε ως υπεύθυνη τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει αρνηθεί την όποια ανάμειξη, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες αντιρωσική προπαγάνδα.
Ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι σε δημόσιο χώρο στην πόλη Σόλσμπουρι της νότιας Αγγλίας τον Μάρτιο του 2018 και μαζί με τον αστυνομικό που πήγε στο σπίτι τους μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο λόγω έκθεσή τους σε νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιείται από τον στρατό. Αργότερα μια γυναίκα πέθανε από δηλητηρίαση από Novichok αφού ο σύντροφός της βρήκε ένα μπουκαλάκι αρώματος, το οποίο η αστυνομία πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκε για να εισαχθεί το Novichok παράνομα στη χώρα.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, Βρετανοι εισαγγελείς κατηγόρησαν δύο Ρώσους και στη συνέχεια τους κατονόμασα με τα ψευδώνυμα Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του Σκριπάλ και την απόπειρα δολοφονίας της Γιούλια και του αστυνομικού Νικ Μπέιλι.
Ο Ντιν Χέιντον, ο ύπατος εθνικός συντονιστή στη Μεγάλη Βρετανία για την αντιτρομοκρατική πολιτική, είπε ότι οι εισαγγελείς τούς εξουσιοδότησαν να απαγγείλουν τις ίδιες κατηγορίες σε βάρος ενός τρίτου άνδρα, του Σεργκέι Φεντότοφ, ηλικίας περίπου 50 ετών.
Ο Χέιντον δήλωσε επίσης ότι τα πραγματικά ονόματα του Πετρόφ και του Μποσίροφ ήταν Αλεξάντρ Μίσκιν και Ανατόλι Τσεπιγκά, και ότι ο Φεντότοφ στην πραγματικότητα ονομάζεται Ντένις Σεργκέεφ. Αυτοί αποτελούσαν μια τριμελή ομάδα της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού (GRU) που πραγματοποιούσε επιχειρήσεις εξ ονόματος του ρωσικού κράτους σε άλλες χώρες και ότι υπήρχαν συζητήσεις με τη Βουλγαρία και την Τσεχία, σύμφωνα με τον Χέιντον, την πρώτη φορά που η αστυνομία τους ταυτοποίησε κατηγορηματικά ως Ρώσους κατασκόπους.
«Δεν μπορούμε να μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες, αλλά έχουμε στοιχεία που τους συνδέουν με την GRU», δήλωσε ο Χέιντον σε δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντάς τους ιδιαίτερα εκπαιδευμένους. «Και οι τρεις τους είναι επικίνδυνα πρόσωπα».
Όπως και με τους άλλους δύο Ρώσους, η βρετανική αστυνομία έχει ένταλμα σύλληψης για τον Φεντότοφ και έχει κάνει αίτηση για την έκδοση εντάλματος της Interpol σε βάρος του, δήλωσε ο ίδιος.
Και οι τρεις άνδρες πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, με την οποία η Βρετανία δεν έχει συμφωνία έκδοσης και οι ρωσικές αρχές έως τώρα δεν έχουν προσφέρει τη συνεργασία τους, δήλωσε ο Χέιντον.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας έγινε την ίδια ημέρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία το 2006 του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε σε ξενοδοχείο του Λονδίνου με πολώνιο 201, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο.
news247.gr
ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/ AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις