Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμα μια φορά οι Ιταλικές Αρχές σχετικά με την ισχύ της «αόρατης» μαφίας η οποία έχει κατακτήσει την Ευρώπη κι έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλον τον πλανήτη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την «Ντράγκετα», την Ιταλική μαφία της Καλαβρίας, μια εγκληματική οργάνωση που συνεχίζει να κινείται σιωπηλά και να εισχωρεί όλο και περισσότερο στον οικονομικό ιστό των χωρών όπου και δραστηριοποιείται.
Παρόλο που στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η «δίκη του αιώνα», με κατηγορούμενα 350 στελέχη της «Ντράγκετα», η οργάνωση συνεχίζει να δραστηριοποιείται ανενόχλητη.Η τελευταία εξαμηνιαία έκθεση της «Ιταλικής Διεύθυνσης Ερευνών κατά της Μαφίας» (DIA), δείχνει ότι τα αφεντικά της Καλαβρίας, έχουν εγκαταστήσει στελέχη σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Επίσης στην Αργεντινή, στις ΗΠΑ, και στην Κόστα Ρίκα. Οι άνθρωποι της «Ντράγκετα» βρίσκονται και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και συνεργάζονται με τα καρτέλ ναρκωτικών τα οποία δραστηριοποιούνται στην Κολομβία, τη Βραζιλία, το Περού, τη Βολιβία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη. Εισαγγελείς και ερευνητές αναφέρουν ότι η οργάνωση διακινεί το 80% της κοκαΐνης στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνει η DIA, δεν είναι τυχαίο που ισχυρά αφεντικά της «Ντράγκετα» συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ αυτών ο Ρόκο Μοράμπιτο, ο Ρομπέρτο Πανούτσι και ο Βιτσέντσο Μακρί.
Ανέγγιχτο «εγκληματικό οικονομικό δίκτυο»
Σύμφωνα με τις έρευνες και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται αποδεικνύεται ότι η οργάνωση έχει διεισδύσει στον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο των κρατών στα οποία έχει εγκατασταθεί, αλλά και σε κρατικούς φορείς και θεσμούς. Πολλοί πια κάνουν λόγο για ένα ανέγγιχτο «εγκληματικό οικονομικό δίκτυο».
Δραστηριότητες και στην Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ευρώπη, η «Ντράγκετα» ξεπλένει και ανακυκλώνει τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες της μέσω επενδύσεων, στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του real estate και της γεωργίας. Αυτό συμβαίνει στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στην Τσεχία, στη Μάλτα αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τα κράτη της ΕΕ δεν φαίνονται να είναι καλά “νομικά” εξοπλισμένα έτσι ώστε να μπορούν να ανακόψουν την ισχύ της Ντράγκετα», προστίθεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.
H πανδημία και οι ευκαιρίες για περισσότερο πλούτο
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός πως παρόλη την πανδημία η επιρροή της συγκεκριμένης οργάνωσης κυρίως στην Ιταλία, σε κομβικούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Αρχών δείχνουν πως εκτός από το εμπόριο ναρκωτικών και τη διαχείριση απορριμμάτων έχει επεκταθεί και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ο εισαγγελέας Νικόλα Γκρατέρι ο οποίος έστειλε στο σκαμνί εκατοντάδες στελέχη της μαφίας έχει δηλώσει πως πρόκειται για έναν τομέα, στον οποίο από καιρό συγκεντρώνονται πολλά συμφέροντα.
Η «Ντράγκετα» έχει επίσης διεισδύσει σε καίρια τμήματα του συστήματος υγείας, όπως η διαχείριση νοσοκομείων και φαρμακείων. Έχουν παρατηρηθεί ακόμη και φαινόμενα δωροδοκίας πολιτικών ώστε να προσφέρουν αυτοί με τη σειρά τους συγκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων.
Η ανάγκη για μετρητά και η εκμετάλλευση των επιχειρήσεων
Επιπλέον γραφεία τελετών, πλυντήρια νοσοκομείων, εταιρείες καθαρισμού, εταιρείες παράδοσης τροφίμων και βενζινάδικα είναι κλάδοι που ελέγχουν και δραστηριοποιούνται τα μέλη της.
Το οικονομικό αυτό εγκληματικό δίκτυο εκμεταλλεύεται και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις λόγω πανδημίας. Η απεγνωσμένη ανάγκη για μετρητά πολλών επιχειρηματιών τους οδήγησε στο να «δώσουν» τις επιχειρήσεις τους στη «Ντράγκετα» κι έτσι η εισχώρηση στον οικονομικό ιστό να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Στις μέρες μας θεωρείται από κάποιους η πιο ισχυρή μαφιόζικη οργάνωση στην Ευρώπη, η οποία έχει ξεπεράσει την Καμόρα ( μαφία της Νάπολι), την Κόζα Νόστρα στη Σικελία και την Σάκρα Κορόνα Ουνίτα (μαφία της Απουλίας)
Γιατί όμως είναι δύσκολη η εξάρθρωσή της ;
Σύμφωνα με τους Ιταλούς ειδικούς που μελετούν τις μαφιόζικες οργανώσεις, οι Καλαβρέζοι δεν έχουν ξεκάθαρο αρχηγό, δηλαδή τον «capo dei capi», σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις. Οι οικογένειες συνεννοούνται μεταξύ τους για τις κοινές τους δράσεις αλλά δρουν αυτόνομα και προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Δηλαδή με λίγα λόγια… ο καθένας τη δουλειά του.
Οι ιταλικές Αρχές που εξειδικεύονται σε αυτού του είδους τα εγκληματικά δίκτυα δυσκολεύονται πολύ να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας, τη δομή αλλά και την ιεραρχία της «Ντράγκετα». Σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει και κενό εξουσίας αφού και να συλληφθεί κάποιος αρχηγός μιας φαμίλιας, η δράση δεν σταματάει.Υψηλόβαθμος Ιταλός αξιωματικός που έχει λάβει μέρος σε επειχειρήσεις κατά της Ιταλικής μαφίας, έχει δηλώσει στο zougla.gr πως «αυτές πια οι εγκληματικές οργανώσεις δεν αναζητούν πιστόλια και μπράβους αλλά επιστήμονες και έξυπνα μυαλά». Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνει, «στον κόσμο της τεχνολογίας και του Διαδικτύου χρειάζοναι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να κρύψουν τις διαδρομές του βρώμικου χρήματος και μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και άλλα δίκτυα ως καμουφλάζ, χωρίς να αφήνουν ίχνη».
Μετανοημένοι μαφιόζοι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης
Σημαντικές πληροφορίες για τη δράση της οργάνωσης έχουν δώσει κατά καιρούς πρώην στελέχη της, μετανοημένοι μαφιόζοι οι οποίοι με ανταλλάγματα αποφάσισαν να συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη. Πρόσφατα μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, στην Ιταλία προκάλεσε πολιτικό σεισμό η είδηση πως ένας θρύλος της «Ντράγκετα», ο Νικολίνο Γκράντε Αράκρι, γνωστός ως «λαστιχένιο χέρι» ή «καθηγητής» άρχισε να κελαηδά. Κι αυτό γιατί ο Αράκρι θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά και διαπλεκόμενα αφεντικά της εγκληματικής οργάνωσης, αφού είχε καταφέρει να διασυνδέσει τη «Ντράγκετα» με οικονομικά κέντρα, με τους μασόνους αλλά και με το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας. Οι Αρχές πάντως κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τις πληροφορίες που δίνει.
Σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον γιό του εισαγγελέα που τους «έδεσε»
Κι αν κάποιος τα τελευταία χρόνια είχε τα κότσια να τα βάλει μαζί τους, αυτός είναι ο εισαγγελέας Νικόλα Γκρατέρι, ο οποίος κάθισε πολλούς «Ντραγκετίστι» στο σκαμνί. Όπως όμως έγραψε το zougla.gr, πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε πως η οργάνωση σχεδίαζε να δολοφονήσει τον γιό του. Οι πληροφορία αυτή ήρθε από ένα πρώην αφεντικό του «Δικτύου», το οποίο αποφάσισε να σπάσει την ομερτά και να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τον Αντόνιο Κατάλντο, 57 ετών σήμερα ο οποίος έδωσε πληροφορίες για τη διάρθρωση της οργάνωσης αλλά και για διάφορες επιχειρήσεις.Όπως είπε στις Αρχές, «το 2013 σχεδίαζαν να επιτεθούν στον γιο του εισαγγελέα επειδή φοβόντουσαν τον διορισμό του πατέρα Γκρατέρι ως υπουργού Δικαιοσύνης. Εάν ο Γκρατέρι αναλάμβανε το υπουργείο, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, θα ψηφίζονταν αυστηρότεροι νόμοι κατά του οργανωμένου εγκλήματος». Προς το παρών δεν έχει μαθευτεί καμία λεπτομέρεια για τους λόγους που ώθησαν τον Κατάλντο να συνεργαστεί με τις Αρχές. Ωστόσο όλες του οι αποκαλύψεις ελέγχονται πολύ προσεκτικά.
Ποιος είναι ο εισαγγελέας Νικόλα Γκρατέρι
Πρόκειται για έναν εισαγγελέα ο οποίος από διάφορες θέσεις που βρέθηκε, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην ενοχοποίηση της ισχυρότερης πια εγκληματικής οργάνωσης στην Ευρώπη. Είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την έναρξη της «δίκης του αιώνα» που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 στην Ιταλία με 355 κατηγορούμενους, όλους μέλη της «Ντράγκετα». Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη δίκη στην Ιταλία μετά τη«μάξι-δίκη» της εξαετίας 1986-92 στο Παλέρμο εναντίον της Κόζα Νόστρα.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, με πολιτικά στελέχη, αξιωματικούς της αστυνομίας και επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές κάθειρξης για συνέργεια σε σωρεία κακουργημάτων, όπως φόνο, διακίνηση κοκαΐνης, εκβιασμό και δωροδοκία.
Χρήστος Μαζάνης
zougla.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις