Η ελληνική αξίωση διατυπώθηκε καθυστερημένα και αφού ασκήθηκε κριτική -κυρίως από παράγοντες της εγχώριας βιομηχανίας -κατά την προηγούμενη αγορά των πρώτων 18 Rafale διότι στην σύμβαση δεν είχε συμπεριληφθεί δέσμευση για ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου σε ελληνικές εταιρίες.

«Σπεύσατε ολοταχώς για την υπογραφή της σύμβασης των επιπλέον έξι Rafale. Εξασφαλίσατε ελληνική προστιθέμενη αξία».

Διπλό τελεσίγραφο του Μεγάρου Μαξίμου προς το υπουργείο Άμυνας που αφορά την υλοποίηση της εξαγγελίας Μητσοτάκη στη Έκθεση της Θεσσαλονίκης για την επιπλέον αγορά έξη μαχητικών Rafale.

Την ελληνική προστιθέμενη αξία και την δυνατότητα συμμετοχής ελληνικών εταιριών στην συμπαραγωγή εξαρτημάτων του Γαλλικού ομίλου Dassault Aviation που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale , θέτει ως βασικό όρο η Αθήνα καθώς ξεκίνησαν ήδη οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για την κατάρτιση της σύμβασης αγοράς των έξη επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Η κυβέρνηση δια του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Αριστείδη Αλεξόπουλου έχει υποβάλει εγγράφως και επισήμως την αξίωση της προς την Γαλλική πλευρά, να υπάρξει ελληνική προστιθέμενη αξία στην αγορά των Rafale! Μόνο που η ελληνική αξίωση διατυπώθηκε καθυστερημένα και αφού ασκήθηκε κριτική -κυρίως απο παράγοντες της εγχώριας βιομηχανίας -κατά την προηγούμενη αγορά των πρώτων 18 Rafale διότι στην σύμβαση δεν είχε συμπεριληφθεί δέσμευση για ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου σε ελληνικές εταιρίες.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να κάνει συμπαραγωγές με την Dassault Aviation σε βασικούς υποκατασκευαστικούς τομείς, όπως: Καλωδίωση αεροσκάφους, ηλεκτρικά κουτιά.

Επίσης θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα εργοστάσιο παραγωγής ανταλλακτικών των Mirage που πλέον σταμάτησαν να παράγουν αντίστοιχες γαλλικές εταιρείας, όπως είναι φρένα, τακάκια, καλώδια , φώτα, καθίσματα των πιλότων.

Δηλαδή η Αθήνα θα μπορούσε να ζητήσει από την Dassault Aviation να διοχετεύσει στην Ελλάδα όλες τις υπεργολαβίες που η ίδια έδινε σε Γαλλικές εταιρίες για την συντήρηση των Mirage που είχαν πουληθεί ανά τον κόσμο και πλέον σταμάτησαν να το κάνουν ένεκα της στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου και της προώθησης των νέων προϊόντων.

Επίσης θα μπορούσε κάλλιστα η Dassault Aviation σε κάθε δυο Rafale που αγοράζει η Ελλάδα να της προσφέρει και ένα μεταφερόμενο υπόστεγο που θα φτιάχνει ελληνική εταιρία προσδίδοντας στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δυνατότητα ευελιξίας για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιχειρεί από οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας με ασφάλεια στον τομέα της φύλαξης και συντήρησης.

Βεβαίως το μεγάλο ζητούμενο είναι το οπλοστάσιο των ελληνικών Rafale, εάν θα είναι ολοκληρωμένο ή όχι.

Ως γνωστό το Rafale είναι πολλαπλού ρόλου και τα όπλα που φέρει καθορίζουν και τον ρόλο του.

-Το βλήμα scalp που έχει ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων είναι στρατηγικό όπλο κατά βαρέων στόχων (διυλιστήρια – φράγματα – γέφυρες) και το χρησιμοποιείς κατά την διάρκεια ενός γενικευμένου πολέμου.

-Το βλήμα Meteor έχει ακτίνα δράσης 120 χιλιόμετρα και είναι αέρος αέρος κάνει άμυνα εξ αποστάσεων..

-Η έξυπνη βόμβα Hamer αέρος – εδάφους με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα μπορεί να πλήξει επίγειους ελαφρότερους στόχους (πχ άρματα)

Επομένως τίθεται το ερώτημα εάν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία περιορίσει το Rafale σε ρόλο αναχαίτισης ή με τον κατάλληλο οπλισμό θα αποκτήσει πολλαπλό ρόλο.

Πάντως η MBDA που είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης σε πυραύλους και πυραυλικά συστήματα και η Ελλάδα είναι από τους πρώτους πελάτες περισσότερο από μισό αιώνα, δείχνει να κατανοεί την Ελληνική απαίτηση για συνέργειες με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και δηλώνει πρόθυμη να το εφαρμόσει.

-Η MBDA ξεκίνησε την περίοδο που η Ελλάδα έγινε ο πρώτος πελάτης πυραύλων Exocet MM38 στις 30 Δεκεμβρίου 1968. Η ημερομηνία αυτή σηματοδότησε την υπογραφή της σύμβασης, που αφορά τον οπλισμό των πλοίων ταχείας επίθεσης, κατηγορίας Laskos (ή κατηγορίας French Combattante).

-Το 1972 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν το πρώτο που πραγματοποίησε επιχειρησιακή εκτόξευση πυραύλου, από το πλοίο Κυμοθόη.

Έκτοτε, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρέμεινε πιστό στους πυραύλους Exocet. Συμπληρώνοντας τον εξοπλισμό του με πιο πρόσφατες εκδόσεις, όπως MM40 Block 2 και Block 3.

-Από το 1989 η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000, επίσης οπλισμένα με πυραύλους της MBDA: Πυραύλους αέρος Super 530D & MAGIC 2 καθώς και με αντιπλοιοικούς πυραύλους EXOCET AM39.

Αργότερα, επιχειρώντας με Mirage 2000-5 Mk2, η Πολεμική Αεροπορία εξοπλίστηκε με πυραύλους αέρος MICA και με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας SCALP.

Η MBDA παρέχει επίσης στον Ελληνικό Στρατό το αντιαρματικό όπλο μεσαίου βεληνεκούς Milan.

Τον Ιανουάριο του 2021, η MBDA υπέγραψε συμβόλαιο με την Ελλάδα: το οποίο τοποθέτησε και το νέο μαχητικό αεροσκάφος Rafale μαζί με τους πυραύλους SCALP, τους πυραύλους Exocet AM39, τους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας MICA και επιπλέον άλλαξε το παιχνίδι με τους πυραύλους Meteor, πέρα από τους πυραύλους αέρος οπτικής εμβέλειας. Η υπογραφή αυτής της σύμβασης σηματοδότησε ένα νέο βήμα στη σχέση της MBDA με την Ελλάδα.

Βλέποντας στο μέλλον, η MBDA είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και να υποστηρίξει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών. Η εταιρεία MBDA δεσμεύεται να παρέχει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητες, οι οποίες ταιριάζουν στις απαιτήσεις του. Επίσης είναι ανοιχτή στην πρόταση συμμετοχής τοπικών εταιρειών σε αυτό το έργο, με αναγνωρισμένους συνεργάτες και συγκεκριμένα εργατικά πακέτα.

Τον Ιούλιο του 2021 κατά τη διάρκεια του DEFEA στην Αθήνα, η MBDA βρήκε την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, αναγνωρισμένες ελληνικές εταιρείες, επιλέγονται σε έργα που σχετίζονται με τα τέσσερα FDI πλοία. Η MBDA επίσης έχει εκφράσει την προθυμία της να εντάξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην αλυσίδα εφοδιασμού της, σε μελλοντικά έργα που αφορούν την Ελλάδα.

ieidiseis.gr

photo:kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις