Αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα πολλών δισεκατομμυρίων, με ονόματα επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, πολιτικών, ακόμη και πρώην αρχηγών κρατών
Ντοκουμέντα-«φωτιά» έρχονται να ρίξουν φως στις μυστικές συμφωνίες των ισχυρών, ανάμεσά τους και ηγέτες κρατών. Στη λίστα των ονομάτων που φέρεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις μαύρου χρήματος εκείνα των Βλαντιμίρ Πούτιν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, νομική εταιρεία του Νίκου Αναστασιάδη, του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, του βασιλιά της Ιορδανίας και της Σακίρα.
Αναταράξεις στην παγκόσμια σκηνή δημιουργεί η διαρροή πληροφοριών που ακούει στο όνομα Pandora Papers και έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων από τα FinCen Files, Paradise Papers, Panama Papers και LuxLeaks. Εκατομμύρια έγγραφα αποκαλύπτουν συμφωνίες πίσω από υπεράκτιες ετιαρείες, ενώ τα ποσά που αναφέρονται ξεπερνούν συνολικά τα 100 δισ. και αφορούν πάνω από 30 ηγέτες και 300 δημόσιους αξιωματούχους. .
Οι αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας ύστερα από έρευνα που διενήργησε το διεθνές δίκτυο, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), στην οποία συμμετείχαν 150 δημοσιογράφοι από μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στα έγγραφα γίνεται αναφορά και στην έπαυλη που εξασφάλισε Ρωσίδα, η οποία αναφέρεται ότι έχει αποκτήσει παιδί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στα έγγραφα συναντά κανείς και το όνομα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ και της συζύγου του για να αποκαλυφθεί πώς απέκτησαν 312.000 λίρες.
Όπως προκύπτει, το ζευγάρι αγόρασε offshore με την οποία αποκτήθηκε γραφείο στο Λονδίνο.
Εκτός από τα ακίνητα του Πούτιν στο Μονακό, στα Pandora Papers εντοπίζει κανείς και το όνομα του Τσέχου πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος δεν μπόρεσε να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τα υπεράκτια επενδυτικά κεφάλαια με τα οποία απέκτησε δύο βίλες των 12 εκατ. λιρών στη νότια Γαλλία.
Μέσα στον κυκεώνα αποκαλύψεων και ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας συγκέντρωσε μυστικά 70 εκατομμύρια λίρες από τις επαφές του με Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Ο Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας διατηρεί, συγκεκριμένα, υπεράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Κατέχει και άλλους φορολογικούς παραδείσους με τους οποίους αγόρασε 15 κατοικίες, από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 1999.
Το όνομα του Ανστασιάδη και της Σακίρα
Σύμφωνα με το BBC, που συμμετέχει στην αποκάλυψη των Pandora Papers από τον βρετανικό Τύπο, μαζί με τον Guardian, νομική εταιρεία που ίδρυσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να παρουσιάζει «εικονικούς» ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και Ρώσος πολιτικός, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση. Το δημοσίευμα σημειώνει πως η κυπριακή εταιρεία διαψεύδει την πληροφορία.
Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, γόνος πολιτικής δυναστείας που εξελέγη με «σημαία» την καταπολέμηση της διαφθοράς, φέρεται ως ιδιοκτήτης -μαζί με τη μητέρα του- κρυφής εταιρείας στον Παναμά. Στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, όταν οι Ιορδανοί έβγαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τη διαφθορά και την ανεργία – ο μονάρχης Αμπντάλα είχε αγοράσει μέσω offshore εταιρειών τρεις παραλιακές κατοικίες στο Μαλιμπού των ΗΠΑ.
Παράλληλα, και η πριγκίπισσα Λάλλα Χάσνα του Μαρόκου βρέθηκε να κατέχει – μέσω δικτύου υπεράκτιων εταιρειών – εταιρεία που είχε αγοράσει ιδιωτική κατοικία αξίας 11 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο, κοντά στο Kensington Palace. Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, αξιοποιεί offshore εταιρείες για να πραγματοποιεί επενδύσεις και να διαχειρίζεται τον πλούτο του. Τα Panama Papers είχαν ήδη αποκαλύψει ότι και το υπερ-γιοτ του εμίρη, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ελέγχεται από offshore εταιρείες.
Σε υπεράκτιες εταιρείες καταφεύγουν και πολλοί αστέρες του θεάματος. Ένα παράδειγμα είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Σακίρα. Ο δικηγόρος της δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της Σακίρα έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση. Άλλο παράδειγμα είναι ο Ινδός πρώην άσος του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκάρ. Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν σε παράκληση της DW για κάποιο σχόλιο. Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους για offshore εταιρείες είναι βέβαια επιχειρηματίες και πολυεκατομμυριούχοι.
Όπως ο Τούρκος μεγαλοεργολάβος Ερμάν Ιλιτσάκ, που διατηρεί δεσμούς με δύο υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες όμως είχαν καταχωρηθεί στο όνομα της μητέρας του το 2014. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης ο κ. Ιλιτσάκ δεν είχε προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ο όμιλος Ronesans, ιδιοκτησίας Ιλιτσάκ, είχε αναλάβει να κατασκευάσει μεταξύ άλλων το περίφημο προεδρικό ανάκτορο του Ταγίπ Ερντογάν, με 1.500 δωμάτια.
To δημοσιογραφικό δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists έχει ερευνήσει συνολικά 11,9 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τη δημοσιογραφική ομάδα αποτελούν 600 άτομα από 150 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Τα έγγραφα που διέρρευσαν προέρχονται από 14 παρόχους υπηρεσιών για offshore εταιρείες. Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers, που αποκαλύφθηκαν το 2016, προκαλώντας αίσθηση σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, για παράδειγμα στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις