Οι κομβικές ημερομηνίες της εβδομάδας

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία, που δεν κρύβει  τον εκνευρισμό της για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και φτάνει στο σημείο να απειλήσει ακόμα και με θερμό επεισόδιο. Οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη διεθνή σκηνή δεν ευνοούν την Άγκυρα, που αντιδρά στα τεκταινόμενα με μια εμπρηστική ρητορική αλλά και με μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαμηλά ο πήχης για τις διερευνητικές

Με αυτά τα δεδομένα ο πήχης παραμένει χαμηλά για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών την Τετάρτη, μετά από μία διακοπή έξι μηνών (είναι η σειρά της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις συνομιλίες). Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις για την έκβαση των συνομιλιών, καθώς η Άγκυρα δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο θεωρείται σκόπιμο να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, παρά το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει το «άσπρο- μαύρο» και να εμφανιστεί ως … αδικημένη, φτάνοντας στο σημεία να μιλήσει για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της.  Μεταξύ άλλων κάνει λόγο  για μονομερείς ενέργειες που «θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» και δηλώνει πως θα προστατεύσει αποφασιστικά τα δικαιώματα της όπως επίσης και τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων.

Ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν περιορίζεται μόνο σε μια εμπρηστική ρητορική αλλά με πράξεις «δυναμιτίζει» το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Είχε προηγηθεί η παρενόχληση του  ερευνητικού σκάφους Nautical Geo από τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Σημειώνεται ότι το πλοίο υπό σημαία Μάλτας είναι γαλλικών συμφερόντων και οι έρευνες αφορούν χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med. Πλέον το πλοίο βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να συνεχίζει την ρότα των προκλήσεων και να προχωρά σε δέσμευση περιοχής με παράνομη NAVTEX μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου.

Η εκτίμηση είναι πως η τουρκική πλευρά  επιχειρεί να «τεστάρει» τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ελληνογαλλική συμφωνία, ωστόσο είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της.  Ουσιαστικά  όσο περισσότερο … στριμώχνεται στη διεθνή σκηνή η Άγκυρα, τόσο περισσότερο θα ανεβάζει τους τόνους μια τακτική που εδώ και χρόνια ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κομβικές ημερομηνίες της εβδομάδας

Ένα τετραήμερο «φωτιά» ξεκινά, με τα εθνικά  θέματα να βρίσκονται στην πρώτη  γραμμή. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Αύριο τα «φώτα» στρέφονται στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας. Η συμφωνία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη και στη συνεδρίαση θα πάρουν το λόγο ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη όπως ήδη αναφέρθηκε θα γίνει η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών

Na σημειωθεί εδώ πως αύριο και μεθαύριο επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι νέες ισορροπίες στην Ε.Ε.

Πρελούδιο για τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. – δηλαδή για μια ενιαία αμυντική πολιτική- μπορεί να αποτελέσει η ελληνογαλλική συμφωνία. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό  που απηύθυνε στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας μεταξύ άλλων μίλησε για «μία  Ευρώπη που προστατεύει τα σύνορα της. Μια Ευρώπη που θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της την άμυνα»

Η συζήτηση αναμένεται να ενταθεί με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία τον Ιανουάριο, ωστόσο πολλά θα  κριθούν και από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στη Γερμανία. Οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο εκτιμάται πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως η συζήτηση έχει ανοίξει και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πως το 2022 θα είναι το έτος της ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι στις 6 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια στρατηγική συζήτηση για τη θέση της ΕΕ στον κόσμο, υπό το φως των πρόσφατων γεωπολιτικών γεγονότων στο Αφγανιστάν, τον Ινδο-Ειρηνικό και των σχέσεων με την Κίνα. H συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής πυξίδας» της ΕΕ, έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2022, όπου η ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι ένα από τα κύρια θέματα.

ethnos.gr

photo:tovima.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις