Συζητήσεις με ιδιαίτερη σημασία σε δυο άξονες θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες με κοινοτικούς αξιωματούχους. Η 12η μεταμνημονιακής αξιολόγηση και ο προγραμματισμός των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα ρίσκα του προϋπολογισμού, η δοκιμασία της δημοσιονομικής ισορροπίας λόγω των νέων μέτρων , η πορεία επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας και βέβαια η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού βρίσκονται επί τάπητος των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, που θα κορυφωθούν, με τη συμμετοχή των επικεφαλής, στις 19 – 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Ουσιαστικά οι δυο πλευρές εξετάζουν το πώς οι τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα των τιμών και της ενέργειας θέτουν επιπλέον δυσκολίες στην προσπάθεια της χώρας να επανέλθει στην κανονικότητα και να υλοποιήσει δεσμεύσεις. Ενδεικτική, άλλωστε, ήταν την Παρασκευή, η αναφορά, κατά την παρουσίαση των μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών με αιχμή τις τιμές ενέργειας, του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για ανατροπές στον οικονομικό σχεδιασμό, αλλά και τα όσα είπε χτες στο ραδιόφωνο του Alpha.
«Υπάρχει ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών για να διασφαλίσει την επόμενη μέρα της χώρας», είπε. «Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να δεσμεύομαι για επιπλέον μειώσεις φόρων ή διανομή μερισμάτων, ξέρετε όμως πολύ καλά ότι η χώρα δεν έχει μόνο το σήμερα έχει και το αύριο», είπε και εξήγησε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί. Γιατί οι κρίσεις θα περάσουν «άλλα θα πρέπει να μην αφήσουν πίσω ένα αποτύπωμα τέτοιο που να μην μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας».
Χαρακτηριστικό, πάντως, για το εύρος των νέων δυσκολιών που προκύπτουν είναι τα όσα αναφέρει στη Γνώμη του για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Όπως τονίζει «οι αβεβαιότητες δεν έχουν εξαλειφθεί. Αυτές αφορούν καταρχήν την εξέλιξη της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Οι επιδόσεις της χώρας μας σε όρους εμβολιασμών, κρουσμάτων και θανάτων – σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση – δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές.
Επιπλέον, αβεβαιότητες δημιουργεί η ταχύτητα επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας, τόσο από την πλευρά της ζήτησης που έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό, όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Η τελευταία ενδέχεται να επανέλθει βραδύτερα, όπως άλλωστε συμβαίνει παγκοσμίως με τις παρατηρούμενες αυξήσεις του κόστους ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να παρακολουθούνται ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες (scarring) εξαιτίας της απαξίωσης κεφαλαιακού αποθέματος και εργασιακών δεξιοτήτων. Μια ακόμα αβεβαιότητα συνδέεται με την πρόβλεψη για ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων. Όπως είχαμε επισημάνει και στη γνώμη μας για τον περσινό Προϋπολογισμό, η αύξηση των εσόδων προϋποθέτει τη δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν όχι μόνο στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και σε εκείνες που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Τέλος, ενδεχόμενη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσει πιέσεις για αντισταθμιστικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο παρατεταμένος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και άρα σε άνοδο του κόστους δανεισμού που θα επηρεάσει αρνητικά τον ρυθμό μεγέθυνσης» τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο φόντο αυτό, άλλη μια διαδικασία που συνδέεται με την πορεία επαναφοράς της χώρας και «τρέχει» τις επόμενες μέρες λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία λόγω των ανατροπών που φέρνει η ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα η διαδικασία αυτή, αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τις εκταμιεύσεις.
Να σημειωθεί ότι έρχεται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα το ειδικό επιτελείο της Κομισιόν για συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο. Πιθανότατα, μάλιστα, στην αποστολή να μετάσχει και ο παλιό γνώριμός μας, ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο ώστε να εξεταστεί το κατά πόσον η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τα 15 ορόσημα που συνδέονται με την πρώτη δόση των 4,12 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2.0.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία εκταμιεύσεων των πόρων έχει να κάνει με δεσμεύσεις, προπαιτούμενα και λογοδοσία, όπως περίπου συνέβαινε με τα μνημόνια.
Στην κορυφή της ατζέντας των προαπαιτουμένων που περιλαμβάνουν 15 δράσεις και η πορεία διαχείρισης θεμάτων ενεργειακής φτώχειας.
Μεταξύ άλλων τα ορόσημα που συνδέονται με δράσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκταμίευσης της πρώτης δόσης είναι τα εξής:
- Ανακαίνιση κατοικιών- έναρξη του 1ου γύρου
- Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
- Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων — Πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
- Νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης
- Υλοποίηση περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω προγραμμάτων σύμπραξης δημόσιου–ιδιωτικού τομέα. Διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα
- Προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας- Εκσυγχρονισμός και απλούστευση εργατικού δικαίου με την έναρξη ισχύος του νέου εργασιακού νόμου
- Αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ
- Μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης — Μείωση του clawback και εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης
- Πρόγραμμα κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας
- Καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων)
- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης — Νέα δικαστικά κτίρια
- Χάρτης πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων
- Νομική εντολή της ΕΔΕΛ και θέσπιση συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου και λογιστικών ελέγχων.
Γιώργος Αλεξάκης
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις