Συχνά, μερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται ως «λαγός» της τουρκικής κυβέρνησης, εκφράζοντας ακραίες εθνικιστικές, επιθετικές θέσεις

Ερωτήματα γεννά η συγχρονισμένη ανακίνηση του θέματος του ψευδεπίγραφου τουρκο-λιβυκού μνημονίου για την «οριοθέτηση» της ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης από την τουρκική αντιπολίτευση, συνδυαζόμενη με επικρίσεις σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν κάνει τίποτα για να το εφαρμόσει στην πράξη.

Γενικότερα, μερίδα της αντιπολίτευσης, αλλά και της εθνικιστικής – ισλαμιστικής πτέρυγα προσκείμενης στο κυβερνών κόμμα, καλλιεργούν μια αρνητική ατμόσφαιρα για την Ελλάδα. Κάτι που, αρκετές φορές στο παρελθόν, ήταν προάγγελος προβοκατσιών, με αποτέλεσμα μίνι ή μεγαλύτερα επεισόδια, ακόμα και θερμά.

Να σημειωθεί πως η πολιτική και οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι προβληματική, και δεν αποκλείεται κάποιοι κύκλοι να επιδιώκουν την «εξαγωγή της κρίσης» στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και αλλού.

Ενδεικτικά είναι δημοσιεύματα που «εγκαλούν» την τουρκική κυβέρνηση διότι δεν κάνει πράξη το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, που αφορά θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη.

Πρόσφατα, ως γνωστόν, τουρκικό πολεμικό πλοίο «παρενόχλησε» το ερευνητικό σκάφος, Nautical Geo, που έκανε έρευνες εντός των 12 ναυτικών μιλίων, ανατολικά της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του «κεμαλικού», CHP, Ακίφ Χαμσατσεμπί (Akif Hamzaçebi), με αναρτήσεις του στο twitter ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ως προς τη στάση της στην «αξιοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου και στην προάσπιση της “Γαλάζιας Πατρίδας”».

Η εφημερίδα, Sözcü, αναπαράγει τα tweets, γράφοντας: «Δεχτήκαμε τη θέση της Αθήνας, χάνουμε τη Γαλάζια Πατρίδα».

Επίσης, η εφημερίδα, Milli, κάνει λόγο για «Navtex σύμφωνα με τις ελληνικές θέσεις», ενώ αναπαράγει τους ισχυρισμούς του υποναυάρχου ε.α. και φερόμενου ως εμπνευστή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί, περί μη δραστηριοποίησης της Τουρκίας στην θαλάσσια περιοχή την οποία «εξασφάλισε με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Ο Τ.Γιαϊτζί υπογραμμίζει, ακόμα, ότι πέρασαν εννέα μήνες από την μη αδειοδότηση της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων, TPAO, παρά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, και υποστηρίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο κινδυνεύει να καταστεί παρωχημένο.

Η εφημερίδα, Aydınlık, αφού αναφέρει ότι «τα κέρδη από την ΑΟΖ ξεπερνούν αυτά της αλιείας», ασκεί κριτική στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες δηλώσεις του αναφορικά με την μη κήρυξη ΑΟΖ, επικαλούμενος νομικά επιχειρήματα, και επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής σεισμικών ερευνών σε περιοχές που εντάσσονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τέλος, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Karar, επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως παρ’ ότι το «θέμα της Μεσογείου είναι μια από τις υποθέσεις που η Τουρκία έχει το περισσότερο δίκιο, εδώ και μερικούς μήνες, το θέμα δεν συζητείται. Κι’ αυτό γιατί, σε ένα θέμα που έχουμε δίκιο, ακολουθήθηκε ξεκάθαρα λάθος πολιτική».

lawandorder.gr

pixabay

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις