Προβληματισμός για τις αυξήσεις τιμών βασικών προϊόντων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι καταναλωτές να τραβήξουν “φρένο” στην κατανάλωση.
Με αγωνία αναμένουν τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων πολλοί καταστηματάρχες από τον κλάδο του Food Service, δηλαδή των υπηρεσιών σίτισης και εστίασης καθώς όπως μεταφέρεται στο NEWS 24/7 από Δευτέρα παίρνουν την ανιούσα βασικά προϊόντα, όπως ο καφές.
Πιο συγκεκριμένα μεγάλη μπράντα καφέ εσπρέσο, με κυρίαρχο μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά, περνά ανατιμήσεις της τάξης 6-8%. Βέβαια για καιρό κρατούσε παγωμένες τις τιμές, παρά το ράλι τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων διεθνώς. Βέβαια η τακτική συγκράτησης των μεγάλων αυξήσεων από τις εταιρίες καφέ είναι δεδομένη, καθώς εκτιμάται ότι δεν είναι δυνατόν αυτόματα να περάσουν στην αλυσίδα αξίας οι ανατιμήσεις στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 200%. Τηρούν έτσι στάση αναμονής και περνούν «λελογισμένες αυξήσεις», ώστε να κρατήσουν μερίδια αλλά και να μην πλήξουν την κατανάλωση. Κι όλα αυτά για ένα προϊόν που παγκοσμίως καταγράφει συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 5 δισεκ. κούπες καφέ πωλήθηκαν στην Ελλάδα.
Κι άλλα όμως προϊόντα ανεβαίνουν, πέρα πάντως από τον καφέ, που ειδικά στο take away έχει «τσιμπήσει» για τον τελικό πελάτη, κατά 10 με 20 λεπτά, ανά κούπα, σε πολλές περιπτώσεις, καθώς μάλιστα και τα ποτηράκια μιας χρήσης, ειδικά τα νέα βιοδιασπώμενα έχουν κι αυτά ανεβασμένες τιμές. (Η χιλιάδα καλαμάκι με σελοφάν το από 2,70 έως 3 ευρώ έχει «απογειωθεί» και σήμερα μόλις η 500άδα στοιχίζει 7,20 ευρώ, 100άδα τα καπάκια του ποτηριού από 1,20 ευρώ έχει πάει – η 50άδα – στα2,20 ευρώ).
Έτσι μεγάλες ανατιμήσεις, ειδικά στο Food Service, καταγράφονται και στη μαναβική και στο κρέας. Σε ζαρζαβατικά μάλιστα η δαπάνη σε σχέση με πέρυσι φτάνει για πολλούς καταστηματάρχες και το διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ και στο κρέας οι ανατιμήσεις είναι σημαντικές.
Σημειώνεται ότι χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και η ΓΓ Βιομηχανίας, κ. Θ. Ευτυχίδου, συναντήθηκαν με την πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος.
Μάλιστα ο υπουργός σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του κλάδου στην οικονομία και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του την ώρα βέβαια που η τιμή του κρέατος «τραβά την ανηφόρα». Μετά το ράλι των τελευταίων χρόνων που έχει «γράψει» το χοιρινό, το μοσχαρίσιο κρέας για πολλές βιομηχανίες επεξεργασίας έχει αυξηθεί κατά 45%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανατιμήσεις υπήρξαν στη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικά στο κρέας. Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Φυσικό αέριο (12,8%), Ελαιόλαδο (11,8%), Αρνί και κατσίκι (7,3%), Λαχανικά νωπά (6,9%), Ψωμί (2,5%), Φρούτα νωπά (2,2%), Ψάρια νωπά (2,1%), Οικιακές υπηρεσίες (1,9%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,8%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,6%), Διαρκή αγαθά αναψυχής (1,3%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%), Μοσχάρι (0,9%), Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (0,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,4%) και Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (0,3%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλλαντικά (2,9%), Τυριά (2,8%), Πουλερικά (2%) και Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,2%).
Την ίδια στιγμή, το κόστος ενέργειας έχει πάρει φωτιά για καταστήματα και επιχειρήσεις. Μάλιστα γίνεται λόγος, στη βιομηχανία για αυξήσεις έως και 40%, σε σχέση με λίγους μήνες πριν, κάτι που φυσικά αναμένεται σταδιακά να περάσει σε όλη την αλυσίδα αξίας.
Εκεί άλλωστε οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και η αύξηση των κοστολογίων συνολικά οδηγεί πολλούς παραγωγούς σε απόγνωση. Είναι ενδεικτικό ότι στον κλάδο ζωοτροφών όπου αποφασίστηκε και η μείωση του ΦΠΑ, στην κατώτερη κατηγορία, το ράλι δεν έχει τέλος. Ένας τόνος καλαμπόκι από 160 ευρώ έχει φθάσει τα 300 ευρώ, κάτι που βέβαια σπρώχνει και τις τιμές του κοτόπουλου, τόσο στο ράφι όσο και στην εστίαση, σε άνοδο. Σε απόλυτες τιμές η αύξηση είναι έως και 1 ευρώ το κιλό.
Να σημειωθεί ότι αυξήσεις περίπου 6-8% στο κοτόπουλο έχουν περάσει στα ράφια των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ με το δεύτερο κύμα ανατίμησης που αναμένεται να είναι στο 6%, να προωθείται τους επόμενους μήνες. Παράλληλα ανατιμήσεις έως 20% έχουν καταγραφεί, λόγω εκτίναξης του κόστους ενέργειας και κρέατος στο σουβλάκι, τυλιχτό και μη, ενώ το επόμενο διάστημα ερώτημα είναι τι θα γίνει με άλλα ταχυκίνητα προϊόντα όπως οι σοκολάτες, γκοφρέτες κτλ. Μεγάλη πολυεθνική, όπως μεταφέρεται στο News247.gr κρατά ακόμη παγωμένες τις τιμές προς τη μικρή λιανική κι όχι μόνο, αναμένοντας τις εξελίξεις, ενώ ελληνική εταιρία το κλάδου έχει περάσει αύξηση περίπου 10%, μετά από πολύ καιρό, στο τελικό προϊόν που παραδίδει.
Γιώργος Αλεξάκης
news247.gr
SHUTTERSTOCK
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις