Μεθαύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων με ένα από τα θέματά του, το άνοιγμα των Βαρωσίων – Ο ΟΗΕ επιχειρεί την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού

Το άνοιγμα περιοχής της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που είχε εξαγγελθεί από τον ίδιον τον Ταγίπ Ερντογάν, όταν έκανε «πικ νικ» στα κατεχόμενα, θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «προειδοποιήσει» την Άγκυρα για αυτές τις αποφάσεις της. Ωστόσο, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τις επιθετικές ενέργειες του τουρκικού πολεμικού στόλου πέρυσι, που συνόδευε το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις συνεχείς εισβολές τουρκικών πολεμικών και ερευνητικών στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ στο τέλος πάντα παρέπεμπε το θέμα στις καλένδες.

Έτσι, παρά τις «προειδοποιήσεις» από πέρυσι το καλοκαίρι, τελικώς, έως σήμερα, ουδέποτε η ΕΕ αποφάσισε έστω και κάποιες υποτυπώδεις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη των απαιτήσεών της η γείτων.

Επίλυση του Κυπριακού

Άκρως ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι, χτες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι, στις προθέσεις του ΟΗΕ (και της ΕΕ) είναι να ενταχθεί το θέμα των Βαρωσίων στο πλαίσιο της συνολικότερης επίλυσης του Κυπριακού. Σημείωσε, δε, ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, πρόκειται να καταβάλλει προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ καθώς και με άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.

Από τις συζητήσεις που είχε, εξήγησε, κατέστη σαφές ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ προτίθεται να επανεκκινήσει την διαδικασία και την ίδια στιγμή θα πρέπει να έρθει σε επαφή για το λόγο αυτό με τις δύο πλευρές.

«Άρα -κατέληξε- αναμένουμε τη Δευτέρα μια συζήτηση στην οποία οι υπουργοί θα εκφράσουν τις απόψεις τους για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και πως μπορεί να γίνει αυτό στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εικόνας της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αφού είναι γνωστό ότι η ΕΕ επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με το «άνοιγμα» των Βαρωσίων. Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον γιατί, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεχθέντα του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο ΟΗΕ αλλά και η ΕΕ αποδέχονται να ενταχθεί αυτό το θέμα στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, και, ως εκ τούτου, δεν υφίσταται καν αντικείμενο συζήτησης με την Άγκυρα και τα κατεχόμενα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την στάση «ανοχής» που έχει επιδείξει η ΕΕ, αλλά και ο ΟΗΕ ειδικά στην τελευταία διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στην Ελβετία, φέτος τον Ιούλιο, έναντι της Τουρκίας και της ηγεσίας – μαριονέτας των κατεχομένων, δεν δείχνουν κάποια διάθεση πίεσης προς την Άγκυρα.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία λίγο μετά το «ναυάγιό» της στη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στην Ελβετία, στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, άλλαξε άρδην στάση. Έτσι, ενώ προηγουμένως δεν τολμούσε να αρνηθεί λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έκτοτε ζητάει διχοτόμηση και δύο κράτη. Στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι στόχος της είναι να «συγκυβερνά» στην Κύπρο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, εκτός των κατεχομένων, θα επεκτείνει την επιρροή της σε ολόκληρη την Κύπρο.

«Τρίτος Αττίλας»

Η περιοχή Βαρώσια είναι στην περίκλειστη ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, του άλλοτε τουριστικού μαργαριταριού της Κύπρου, πριν την τουρκική εισβολή.

Αποτελεί μια «νεκρή ζώνη» που ουδείς δικαιούται να μπει. Έτσι, η μονομερής απόφαση των κατεχομένων (στην πραγματικότητα της Άγκυρας) να ανοίξει, ως πρώτο βήμα, ένα τμήμα της, ισοδυναμεί, εμμέσως πλην σαφέστατα, με κατάληψη νέων εδαφών στην Κύπρο. Δηλαδή, έναν τρίτο Αττίλα.

Είναι επίσης προφανές ότι το άνοιγμα του περίπου 4% της πόλης και μέρους της παραλίας αποτελεί το πρώτο βήμα, με στόχο να ελεγχθεί στη συνέχεια ολόκληρη η περιοχή από την Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου αποτελεί μια από τις σημαντικές παραμέτρους του Εδαφικού, το οποίο είναι από τα σημαντικά θέματα κατά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Τελευταίο θέμα

Ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, λοιπόν, ανέφερε ότι η ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών, μεθαύριο, αποτελείται κυρίως από τέσσερα θέματα: Οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, η κατάσταση στην Αιθιοπία και οι σχέσεις με τη Νικαράγουα.

Επίσης, είπε, θα συζητηθούν θέματα επικαιρότητας όπως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η αναταραχή στην Τυνησία, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα των Βαρωσίων. Για το θέμα των Βαρωσίων, ανέφερε ότι «τον περασμένο Ιούλιο η ΕΕ, μετά από την απόφαση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να αλλάξουν μονομερώς το στάτους της περιοχής, είχε προβεί σε σχετική δήλωση, όπως παρόμοια δήλωση υπήρξε και εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Είπε ακόμα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών «θα εξετάσουν τα γεγονότα από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, καθώς και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο με την εμπλοκή ευρωπαϊκών και τουρκικών πλοίων».

Δεν αλλάζει στάση

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι αναμένει να συμβεί στο Συμβούλιο της Δευτέρας για το θέμα των Βαρωσίων από την στιγμή που στην δήλωση του καλοκαιριού σημειωνόταν ότι η ΕΕ θα εξετάσει τα επόμενα βήματα της ανάλογα με τις εξελίξεις, ανέφερε ότι το θέμα μπήκε στην ατζέντα ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν έχει αναστρέψει τις ενέργειες στις οποίες είχε προχωρήσει το καλοκαίρι.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον Ιούλιο, όταν αποφασίστηκε αυτή η αλλαγή του στάτους της περιοχής των Βαρωσίων», είπε ο ίδιος. «Θα συζητήσουμε λοιπόν το θέμα και θα ακούσουμε τις απόψεις των κρατών μελών για το τι πρέπει να συμβεί».

Όμηροι

Ανάμεσα στους άλλους στόχους της Άγκυρας και του προέδρου του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, με το άνοιγμα των Βαρωσίων, είναι να καταστήσει ομήρους τους Ελληνοκύπριους που έχουν ιδιοκτησίες εκεί.

Πολύ περισσότερο, να τους αναγκάσει να τις διεκδικήσουν προσφεύγοντας στα κατοχικά δικαστήρια. Κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, θα δημιουργήσει την εικόνα ότι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζουν το «άνοιγμα» της Αμμοχώστου.

Οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες που έχουν περιουσίες στο κομμάτι που «ανοίγει» η Άγκυρα, θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις στην τουρκοκυπριακή Επιτροπή Αποζημιώσεων, προκειμένου να τους επιστραφούν οι περιουσίες τους.

Πρόκειται για εμφανή εκβιασμό. Πόσο μάλλον, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, για να προσφύγουν στη συνέχεια στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, πρέπει προηγουμένως να έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Και, βέβαια, Άγκυρα και ηγεσία των κατεχομένων δηλώνουν ότι, όσοι εκτοπισθέντες Ελληνοκύπριοι δεν προσφύγουν στην Επιτροπή, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για τις περιουσίες τους, και, άρα, θα τους τις υφαρπάξουν.

Όπως έχει γίνει με πάμπολλες ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα επί σειρά ετών να «τρέχουν» οι ιδιοκτήτες τους στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, τα οποία, αν και έχουν εκδώσει αρκετές αποφάσεις σε βάρος της Τουρκίας και των κατεχομένων, δεν εφαρμόζονται

Θανάσης Αργυράκης

lawandorder.gr
pixabay

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις