Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας που υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου και υπερψηφίστηκε στις 7 Οκτωβρίου και ξεδιπλώθηκε το σκέλος της εφαρμογής τού άρθρου 18 (ι) της συμφωνίας: «Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.»
Η συμμετοχή έχει ήδη προαναγγελθεί από τον ΥΕΘΑ στις 09 Ιουνίου: «Η στρατιωτική επιχείρηση ¨ΤΑΚUΒΑ¨ αποτελεί Γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών-μελών της Ε.Ε, αποτελεί μέρος της επιχείρησης «ΒΑRΚΗΑΝΕ» στην ευρύτερη περιοχή του LΙΡΤΑΚΟ (ΒΑ της πρωτεύουσας της χώρας ΒΑΜΑΚΟ) στο Μάλι. Σκοπός της είναι η παροχή Advise, Assist and Accompany at fights προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ. Ενδεχόμενη εθνική συνεισφορά της Ελλάδας στην εν λόγω επιχείρηση έχει προφανή πολιτικά οφέλη και ενισχύει τη στρατηγική σχέση μας με τη Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας, η Γαλλική Κυβέρνηση έχει αντίστοιχα εκφράσει πρόθεση στήριξης της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. H διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία. Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2020 τη συμμετοχή της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση»
Την εβδομάδα που πέρασε στις 13 Οκτωβρίου ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος με άρθρο του, το οποίο προβλήθηκε από μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού τύπου και κυρίως του φιλοκυβερνητικού εξειδίκευσε την Ελληνική συμμετοχή: «Η οργάνωση της Takuba περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διοίκησης με έδρα τη Menaka στο Μάλι με επικεφαλής τη Γαλλία και επάνδρωση από Βέλγους, Τσέχους, Εσθονούς, Ιταλούς, Ολλανδούς, Πορτογάλους και Σουηδούς αξιωματικούς. Μια Γαλλική Δύναμη (που ενδεχομένως στο μέλλον να αντικατασταθεί από Έλληνες Καταδρομείς) αποτελεί την Δύναμη Προστασίας του Στρατοπέδου του ΚΔ»
Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου σε άρθρο της εφημερίδος Kαθημερινή ο πρώην ΣΕΑ του πρωθυπουργού και νυν ειδικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ όπως υπογράφει το άρθρο κ. Διακόπουλος, αφού χαρακτηρίζει ανεκδοτολογική την «Ελληνίδα μάνα» γράφει: «Υπό το φως της συμφωνίας συνεργασίας που η χώρα μας υπέγραψε πρόσφατα με τη Γαλλία, θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο, θα καταστρατηγούσε το πνεύμα της και θα αποδυνάμωνε την αξιοπιστία της, το να ανταποκρίνονται στη γαλλική έκκληση χώρες όπως το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Τσεχία και να απέχει η χώρα μας. Οι δυνάμεις μας άλλωστε δεν πρόκειται να εμπλακούν σε επιχειρήσεις και θα αναλάβουν μόνο ρόλο προστασίας δυνάμεων μιας εκ των βάσεων, ενώ θα επανδρώσουν επιτελικές θέσεις».
Άρα από ότι προκύπτει η αποστολή Ελλήνων καταδρομέων και επιτελών στο Σαχέλ έχει δρομολογηθεί, σχεδιαστεί και αποφασιστεί. Απομένει η τυπική επικύρωση της απόφασης από το ΚΥΣΕΑ, για να υπάρχει συγκάλυψη και συλλογική ευθύνη καθώς και η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία των στρατιωτικών, των οικογενειών τους και της κοινής γνώμης. Το Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Takuba_Task_Force ήδη αναφέρει «Greece is preparing to send a military unit to Mali to join the French military forces and carry out operations against jihadist terrorists, in an operation separate from the EU’s mission.
Τα επιχειρήματα σκοπιμότητας συμμετοχής που προβάλλει η κυβέρνηση και οι opinion traders (πρώην και νυν ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι) είναι:
- Στο Σαχέλ επιχειρεί μία διεθνής δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
- Οι πολιτικοί στόχοι της επιχείρησης περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την υποστήριξη της προόδου και ευημερίας των κατοίκων.
- Η περιοχή του Σαχέλ αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στη νότια γειτονιά μας και δύναται να επακολουθήσουν ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.
- Η Τουρκία ασκεί πολιτική διείσδυσης στην περιοχή κατά τα πρότυπα της Λιβύης, της Συρίας και της Σομαλίας. Δεν πρέπει να την αφήσει η Ελλάδα να ασκεί ανενόχλητη την πολιτική της.
- Η παρουσία της Ελλάδος στην Αφρική ενισχύει τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας.
- Η αποστολή θα προσδώσει σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του πρώην ΣΕΑ : « Η εμπειρία αυτή – όπως συμβαίνει και στη ζωή- αποκτάται με δύσκολο και σκληρό τρόπο. Οι Ιταλοί έχασαν 53 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, αλλά η εμπειρία εκεί λειτούργησε ως μοχλός αναβάθμισης για τις ένοπλες δυνάμεις τους. Στο επάγγελμα του στρατιωτικού είναι εγγενής η έννοια του κινδύνου. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι μία ακόμα ΔΕΚΟ»
- Οι Έλληνες δεν μπορεί να ζητούμε μόνο ασφάλεια, να είμαστε αχάριστοι και τζαμπατζήδες, αλλά πρέπει να συνεισφέρουμε και στην ασφάλεια. Είναι καιρός να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και «πονηρά» να προσπαθούμε πάντα να αφήνουμε τους άλλους να λύσουν προβλήματα που αφορούν και εμάς. Δεν είμαστε οι μόνοι «ξύπνιοι». Εξάλλου όταν ζητάμε και χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από φίλους, εταίρους και συμμάχους, για να είμαστε δικαιολογημένοι και «εν δικαίω» θα πρέπει πρώτα εμείς να έχουμε δείξει αλληλεγγύη και υποστήριξη στους άλλους όταν την χρειάζονται, ιδίως σε διεθνή θέματα που μας αφορούν.
- Για να σε καλούν σε συσκέψεις και διαβουλεύσεις πάνω στα διεθνή προβλήματα πρέπει να έχεις δυνάμεις επί του πεδίου.
Το παρόν άρθρο υποστηρίζει ότι αποστολή Ελλήνων καταδρομέων και επιτελών στο Σαχέλ αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη και λάθος απόφαση στο πολιτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο για τους παρακάτω λόγους:
- Η Task Force Takuba δεν είναι διεθνής ειρηνευτική αποστολή, αλλά πρόκειται για επιχείρηση ενσωματωμένη στη διοίκηση της γαλλικής επιχείρησης Barkhane του 2013. Η Γαλλική επιχείρηση περιλαμβάνει 5000 άτομα με κύριο έργο την προστασία της εξόρυξης του ουρανίου από τις Γαλλικές εταιρίες Areva και Orano. Το 54% του ουρανίου για τους 59 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας προέρχεται από Νίγηρα και Μάλι. Οι πολιτικοί στόχοι της επιχείρησης περιλαμβάνουν τον έλεγχο της εξουσίας μέσα από συνεχή πραξικοπήματα και την επιρροή επί των τζιχαντιστικών ένοπλων ομάδων για την απρόσκοπτη συνέχιση της εξόρυξης του ουρανίου. Η Γαλλία έχει χάσει 58 στρατιωτικούς και ο Μακρόν δέχεται ισχυρές πιέσεις για απεμπλοκή από το Σαχέλ. Ήδη ανακοίνωσε ότι μειώνει τη δύναμη σε 2500 άτομα. Η Γαλλία, μάλλον ψάχνει αντιπροσώπους (κορόιδα) που θα διεξάγουν τον πόλεμο για λογαριασμό της στο Σαχέλ, για λογαριασμό των ιδιωτικών γαλλικών συμφερόντων που θα απολαμβάνουν μόνον τα οφέλη. Την προάσπιση της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού την είδαμε και στο Αφγανιστάν.
- Η Ελλάδα θα ζημιωθεί από την εμπλοκή της στον πόλεμο του ισλαμικού φονταμελισμού. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας σε πρωτοσέλιδο στα ΝΕΑ ότι ο ISIS στρατολογεί νύφες στην Ελλάδα και διερευνώνται θύλακες του ISIS στην Αθήνα. Η Ελλάδα έχει έναν αποδεκτό διεθνώς θρησκευτικό πολιτισμό, δεν έχει ενοχλήσει τους Μουσουλμάνους για αυτό δεν έχει δεχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις. Καταλαβαίνει άραγε τι πάει να κάνει τώρα ο Μητσοτάκης;
- Ο αριθμός των μεταναστών από το Σαχέλ προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρός (9%) και σε καμία περίπτωση συγκρινόμενος με τις μεταναστευτικές ροές εξ ανατολών. Τα περί ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών είναι αβάσιμα δεδομένου της ανάσχεσης από την Αίγυπτο και την Λιβύη.
- Η σύγκριση με την πολιτική της Τουρκίας είναι παρελκυστική προσέγγιση. Δηλαδή τι θα αρχίσει να κάνει η Ελλάδα, θα στέλνει στρατό ή θα πηγαίνει όπου πάει η Τουρκία (Συρία, Λιβύη, Αζερμπαιτζάν, Σομαλία κ.λπ). Περισσεύουν πόροι στο Ελληνικό κράτος για να κάνει επίδειξη σημαίας όπου υπάρχουν εστίες έντασης στον κόσμο;
- Το πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και το θρησκευτικό – φιλανθρωπικό του έργο. Τι δουλειά έχει ο Ελληνικός στρατός να μπερδευτεί στις δραστηριότητες του πατριαρχείου. Είναι καινούργια σκέψη των ιθυνόντων στο πεντάγωνο;
- Η συμμετοχή σε διασκέψεις ασφαλείας είναι πρωτίστως θέμα κινητικότητάς της διπλωματίας. Πως καταφέραμε και είμαστε πλέον παρόν σε όλες τις συσκέψεις για τη Λιβύη, με την οικονομική διπλωματία και την προάσπιση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα ως μέλος του ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΕΕ, ΟΑΣΕ παρίσταται σε όλες τις συσκέψεις και δεν χρειάζεται να έχουμε παντού στρατό.
- To Σαχέλ δεν είναι η νότια γειτονιά μας. Τα νότια σύνορα της Ελλάδος είναι η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Κύπρος. Σε ποιο βιβλίο αναφέρεται ως άξονας υποστήριξης επιχειρήσεων, ως ζωτικός χώρος, ως βάση εξορμήσεως, σύστημα, υποσύστημα, σύμπλοκο κ.λπ. το Σαχέλ. Σε ποια σχολή του ΓΕΕΘΑ διδάσκεται το Σαχέλ που τόσο πολύ το αγάπησε το ΣΑΓΕ και ενέκρινε την αποστολή δυνάμεων; Υπάρχει σχετική βιβλιογραφία που υποστηρίζει το επιχειρησιακό σκέλος του Σαχέλ;
- Η απόκτηση επιχειρησιακών εμπειριών εκφεύγει σοβαρής ανάλυσης. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται, σχεδιάζουν και επιχειρούν εναντίον της μοναδικής απειλής στο πλαίσιο τακτικών επιχειρήσεων, εναντίον τακτικού στρατού. Στο Σαχέλ πολεμούν άτακτοι τζιχαντιστές με ελαφρύ οπλισμό και τρομοκρατικές ενέργειες ή επιχειρήσεις εναντίον αμάχων. Τι εμπειρίες θα φέρουν πίσω οι Έλληνες, υπάρχουν αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ, επιχειρεί το πυροβολικό και εφαρμόζονται τακτικές που δεν γνωρίζουν οι Έλληνες στρατιωτικοί είτε από το ΝΑΤΟ είτε από τον εθνικό σχεδιασμό; Εκτός αν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενδιαφέρεται να εκπαιδεύσει το προσωπικό στις ειδικές επιχειρήσεις και τον ανορθόδοξο πόλεμο. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται, σχεδιάζουν και αποκτούν εμπειρίες καθημερινές στην ξηρά αέρα και θάλασσα του Αιγαίου, στον Έβρο, στην Κρήτη και παντού στην Ελληνική επικράτεια.
Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη ποια από τις Ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Γαλλία) αντιμετωπίζει μόνη της, καθημερινή απειλή από γειτονική της χώρα και ταυτόχρονα στέλνει δυνάμεις στην Αφρική; Η αντιμετώπιση των μεταναστών στον Έβρο το 2020 δεν ήταν αλληλεγγύη, είμασταν κοπανατζήδες, αφήσαμε τους άλλους να λύσουν το πρόβλημα ασφαλείας της Ευρώπης; Κρίμα που γράφονται τέτοια επιχειρήματα από πρώην στρατιωτικούς.
Ο κυριότερος όμως λόγος μη αποστολής Ελληνικών δυνάμεων είναι ότι οι Έλληνες καταδρομείς και επιτελείς που αποφάσισαν να τους στείλουν στο Σαχέλ απαιτούνται για να υπερασπιστούν την Ελληνική επικράτεια. Ο Ερντογκάν το έχει πει επανειλημμένα ότι το 2023 θα είναι χρονιά δόξας για την Τουρκία και θα επιδιώξει να πετύχει (πως άραγε) την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Αφήσαμε τον γάμο και θα πάμε για πουρνάρια! Έστειλε ο ΥΕΘΑ τους αεροπόρους και τα πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία τώρα θα χάσουμε και καταδρομείς με επιτελείο; Δεν του φτάνει αυτό το αποτύπωμα στην Αφρικανική ήπειρο;
Τέλος αντέχει η Ελληνική κοινωνία, η ανεκδοτολογική Ελληνίδα μάννα, όπως λέει ο κ. Διακόπουλος τις απώλειες και τα φέρετρα από το Σαχέλ. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ΔΕΚΟ, το απέδειξαν παντού (στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην υγειονομική κρίση, στις φυσικές καταστροφές), το δείχνουν οι έρευνες αποδοχής ως 1ου θεσμού από τον Ελληνικό λαό και δεν χρειάζεται να γίνουν ένας μισθοφορικός στρατός εργαλείο των ξένων συμφερόντων, προς ικανοποίηση των στρεβλών ιδεοληψιών των συνεργατών του ΕΛΙΑΜΕΠ και των κάθε πρώην και νυν.
Γράφει ο Ευάγγελος Πνευματικός
militaire.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις