Ξεκίνησε εκ νέου το ευρω-γαϊτανάκι των «προειδοποιήσεων» προς την Τουρκία για κυρώσεις σε βάρος της.
«Σκληρά μηνύματα», τα οποία, κατά τα λοιπά, στέλονται εδώ και ένα χρόνο προς την Άγκυρα, αλλά ουδέποτε έως τώρα έχουν γίνει πράξη, με αποτέλεσμα η ίδια η λέξη «κυρώσεις» να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως το πιο σύντομο ευρω-ανέκδοτο.
Ως γνωστόν, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ισπανός, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δεν έχει κρύψει τις απόψεις του ότι πρέπει να ακολουθηθεί κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας, χτές, στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ξανάνοιξε το γνωστό, χρόνιο κεφάλαιο των ενδεχόμενων «κυρώσεων» κατά της Τουρκίας, με αφορμή τον «τρίτο Αττίλα» στην Κύπρο. Το άνοιγμα, δηλαδή, της περίκλειστης Αμμοχώστου, κατά κατάφωρη παραβίαση κάθε απόφασης του ΟΗΕ.
Κυρώσεις στα λόγια
Το -δήθεν- «πιστόλι στο τραπέζι» που για μια ακόμη φορά έβγαλε η ΕΕ, είναι η «προειδοποίηση» για «μέτρα» κατά της Άγκυρας.
Να σημειωθεί πως, από πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε εκδηλώθηκαν με ιδιαίτερη ένταση οι τουρκικές επιθετικές, προβοκατόρικες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, το «πιστόλι» αυτό βγήκε τουλάχιστον τρείς φορές.
Τη μια το καλοκαίρι του 2020, την άλλη τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, με την τότε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και τέλος τον Μάρτιο του 2021, επίσης στη Σύνοδο Κορυφής.
Ουδέποτε, όμως, το «πιστόλι» χρησιμοποιήθηκε. Αντ’ αυτού, υπήρξε το ευχολόγιο της «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία και η μετάθεση των «κυρώσεων» στις καλένδες. Κάτι που αποθράσυνε την Άγκυρα, με αποτέλεσμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να χαρακτηρίζει ως «παρελθόν» τις δήθεν ευρωπαϊκές «κυρώσεις» και να λέγει ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος αν διχοτομηθεί η Κύπρος».
Να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα, η ΕΕ από το 2017 συζητά υποτίθεται θέμα κυρώσεων ή άλλων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. Τότε, μάλιστα, ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, ήταν η ίδια η Γερμανία που είχε εμφανιστεί με σκληρή γραμμή έναντι της Άγκυρας. Στη συνέχεια, όπως είναι γνωστό, το Βερολίνο και η απερχόμενη καγκελάριος λειτούργησαν ως «ασπίδα προστασίας» της Τουρκίας.
Λίστα κυρώσεων
Μετά τον Μάρτιο του 2021, συντάχθηκε μια έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και μια λίστα «μέτρων» που θα εφαρμόζονταν, όπως είχαν πει οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι αξιωματούχοι, εφόσον η Τουρκία συνέχιζε την επιθετική συμπεριφορά της.
Άραγε, γιατί αυτή η «λίστα μέτρων» σε βάρος της Τουρκίας δεν εφαρμόζεται τώρα, αλλά χρειάζεται να καταρτιστεί νέα;
Με αφορμή τον «τρίτο Αττίλα» στα Βαρώσια, «η εντολή είναι να καταρτιστεί καινούργια λίστα με μέτρα», είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μιλώντας για τη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και την τοποθέτηση Μπορέλ.
Όσον αφορά τη στάση της Αθήνας σε σχέση με τις κυρώσεις, και εάν πρόκειται να ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων προς την γείτονα, ο Α.Παπαϊωάννου περιορίστηκε να πει: «Δεν έχουμε κάποια τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να πάψει, όμως, αλλάξει στάση. Και η λήψη μέτρων είναι μήνυμα» προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Λευκωσία
Το θέμα του «τρίτου Αττίλα» ανακίνησε για μια ακόμη φορά η κυπριακή πλευρά κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι το «άνοιγμα» των Βαρωσίων δεν αποτελεί μια σημερινή κίνηση της Τουρκίας και των κατεχομένων, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη πολλούς μήνες τώρα. Ως εκ τούτου, το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως από τη Λευκωσία στην ΕΕ και βέβαια στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Α. Παπαϊωάννου, τις θέσεις της Λευκωσίας υποστήριξαν αρκετοί «πέραν των παραδοσιακών», όπως είπε, Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, και πρόσθεσε ότι πλέον «περιμένουμε τις προτάσεις» Μπορέλ-Κομισιόν.
Κατά πληροφορίες στον κυπριακό Τύπο, υποστηρικτικές δηλώσεις προς την Κύπρο έκανε η Ισπανία, η Εσθονία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις