Έρευνα για τις εικόνες με τους έφιππους και τους μετανάστες από την Αϊτή
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, από πολιτική και ανθρωπιστική σκοπιά: Οι Αρχές ΗΠΑ συνέλαβαν 1,7 εκατ. παράτυπους μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό το τρέχον οικονομικό έτος, τους περισσότερους παρά ποτέ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο αριθμός των συλλήψεων το τρέχον οικονομικό έτος, που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2000. Το στοιχείο αυτό αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Washington Post αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε εν μέρει την εξαιρετικά σκληρή πολιτική του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, υποσχόμενος πιο «ανθρώπινη» προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ωστόσο ο αξιωματούχος που ονόμασε υποψήφιο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας συνοριοφυλακής (Customs and Border Protection, CBP), ο αρχηγός της αστυνομίας στην Τουσόν της Αριζόνας, Κρις Μάγκνους, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων την Τρίτη από Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς, που επιμένουν να αναφέρονται στο μεταναστευτικό ζήτημα χρησιμοποιώντας όρους όπως χάος και κρίση.
Έρευνα για τις εικόνες με τους έφιππους που προκάλεσαν σοκ
Τον περασμένο μήνα, οι σκηνές με τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αϊτή που έστησαν καταυλισμό κάτω από διεθνή γέφυρα στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας όξυναν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.
Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, Δημοκρατικοί της προοδευτικής πτέρυγας και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών καταδικάζουν την άμεση επαναπροώθηση χιλιάδων μεταναστών στην Αϊτή, χώρα που μαστίζεται από τη βία των συμμοριών, τον αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών και παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα διενεργηθεί έρευνα για τον τρόπο που συνοριοφύλακες συλλάμβαναν τους αϊτινούς μετανάστες, καθώς φωτογραφικά στιγμιότυπα με ομοσπονδιακούς να τους κυνηγούν έφιπποι χρησιμοποιώντας τα χαλινάρια σαν μαστίγια προκάλεσαν σοκ σε πολλούς.
Οι περισσότεροι από τους επαναπατρισμούς έγιναν δυνάμει μιας από τις υπερβολικά ευρείες, σύμφωνα με τους επικριτές, πολιτικές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ. Η πολιτική αυτή, γνωστή με την ονομασία «Title 42», εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2020, στη θεωρία για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, και επιτρέπει την ταχεία απέλαση μεταναστών και προσφύγων χωρίς να τους δίνεται δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις