Για “πανδημία ανεμβολίαστων” έκανε λόγο ο Α. Γεωργιάδης, που έχει αναλάβει να περάσει την κυβερνητική γραμμή περί ατομικής ευθύνης και μη λήψης περαιτέρω μέτρων

Από τα ακραία αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού πέρυσι, στη λογική “ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του”, έχει περάσει η κυβέρνηση, η οποία παραμένει αποφασισμένη να μην προβεί σε νέο lockdown, όποια και να είναι η εξέλιξη της πανδημίας, διαπιστώνοντας εξάλλου ότι μία τέτοια επιλογή θα ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής.

Την κυβερνητική γραμμή έχει αναλάβει να περάσει με το… χαρακτηριστικό του στυλ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε χθες στο ΣΚΑΪ πως “η οικονομία δεν θα κλείσει είναι δεδομένο, ούτε θα σταματήσουμε οι υπόλοιποι της ζωή μας. Είναι δυνατόν όσοι δεν εμβολιάζονται να εμποδίζουν τις ζωές των άλλων που εμβολιάζονται;”

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε μάλιστα λόγο για πανδημία των ανεμβολίαστων και δήλωσε: “Σήμερα υπάρχει το εμβόλιο και όποιος θέλει, πάει κάνει το εμβόλιο και προστατεύεται. Άρα πια δεν υπάρχει ηθική βάση στο να κλείνεις τον κόσμο μέσα”.

Ακόμη και εάν υπάρξει τέτοια εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους, η κυβέρνηση είναι που αποφασίζει, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τη γραμμή του τελευταίου ενάμιση χρόνου, κατά τον οποίο η κυβέρνηση επικαλείτο ότι ακούει τους ειδικούς.

Όπως και πέρυσι πάντως έτσι και εφέτος, είναι η κυβέρνηση που αποφάσισε για προφανείς πολιτικούς λόγους να μην ακυρωθούν οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Και αν πέρυσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναγνωρίσει ότι η επιλογή αυτή ήταν λάθος, εφέτος ο ίδιος υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέλησε να περιορίσει τις εορταστικές εκδηλώσεις (ενώ η κυβέρνηση κατηγορούσε για την καθυστέρηση στην επιβολή καραντίνας στη Θεσσαλονίκη πέρυσι τους τοπικούς φορείς), ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρενέβη αποφασίζοντας ότι οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά.

Το όπλο του εμβολιασμού είναι πράγματι πολύτιμο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο ρυθμός εμβολιασμού έχει ουσιαστικά καθηλωθεί. Η κυβέρνηση επικαλείται ότι η χώρα διαθέτει επάρκεια εμβολίων και για να εμβολιαστούν όσοι ακόμη δεν το έχουν πράξει και για την τρίτη δόση, καθώς και ότι συνεργεία πραγματοποιούν εμβολιασμούς ανά την περιφέρεια. Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός ότι το 20% των άνω των 60 ετών, δηλαδή 633.000 πολίτες, δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Και μπορεί η κυβέρνηση να θέλει ευλόγως να μην καταστεί και εφέτος “μονοθεματικό” το ΕΣΥ, καθώς πέρυσι μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας ήταν ότι καθυστέρησαν ή δεν πραγματοποιήθηκαν χειρουργεία για άλλες νόσους, αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν και εφέτος γεμίσουν τα νοσοκομεία ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου σε ορισμένες περιοχές σχεδόν ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος. Πάντως το 50% από τις κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ, διατίθενται πλέον για “non-COVID” περιστατικά.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

INTIME

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις