«Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Η ισχύς από σήμερα των νέων μέτρων της Κυβέρνησης, τα οποία απαιτούν επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού rapid test για την είσοδο των πολιτών σχεδόν παντού (πλην καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και εκκλησιών), βρίσκει στα κάγκελα τους καταστηματάρχες, οι οποίοι από την αρχή αντέδρασαν στο να κάνουν τους ελεγκτές και τους χωροφύλακες.

Ο Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ήταν έξαλλος με την αντιμετώπιση της κυβέρνησης και δήλωσε σίγουρος ότι θα μειωθεί η προσέλευση του κόσμου.

«Ήδη προκαλούνται προβλήματα μεταξύ εργαζόμενων και πελατών που αρνούνται τον έλεγχο και διαφωνούν με το νέο πλαίσιο. Ασφαλώς και θα πέσει η δουλειά. Ο κόσμος σε ένα εστιατόριο, σε ένα καφέ, σε ένα μπαρ πάει για να διασκεδάσει. Τώρα όποιος πάει θα πάει με έναν προβληματισμό αν θα μπει, αν θα τον δεχθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη πάμε σε «τραγέλαφο» με τα νέα μέτρα: «Θα μπορούσαμε να λειτουργήσαμε στους εσωτερικούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και στους εξωτερικούς χώρους όπως λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα. Δεν είναι στα όρια της λογικής τα νέα μέτρα, ξεφεύγουμε και πάμε σε τραγέλαφο».

Καφούνης: «Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, υποστήριξε πως η ευθύνη πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά τους πελάτες και να μην επιβαρύνεται η επιχείρηση:

«Σε κατάστημα με έναν εργαζόμενο, όπως είναι η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων, αυτός θα πρέπει να κάνει έλεγχο, να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή και παράλληλα να πρέπει να ελέγξει δεύτερο καταναλωτή που θα μπει στο κατάστημα και αν δεν προλάβει και γίνει έλεγχος από τις Αρχές, θα επιβληθεί πρόστιμο που είναι πολύ βαρύ, είναι 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και σφράγισμα του καταστήματος. Πρόταση μας η ευθύνη να φύγει από το κατάστημα και να αφορά αποκλειστικά τον πελάτη η ευθύνη για το εάν είναι εμβολιασμένος, αν έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή αν έχει κάνει το rapid test. Η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει τον καταναλωτή. Δεν μπορεί να γίνουμε εμείς και αστυνομικοί και δεν μπορεί να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε εμπορικά καταστήματα με έναν εργαζόμενο».

Με την εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων, δηλαδή και των σούπερ μάρκετ, από την υποχρέωση ελέγχου πιστοποιητικών και rapid test, ο κ.Καφούνης μίλησε για αθέμιτο ανταγωνισμό: «Είμαστε μπροστά σε μια αδικία, καθώς το λιανεμπόριο έχει επιδείξει πιστή τήρηση των μέτρων και δεν έχει συμβάλλει στην διασπορά του κορωνοϊού. Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οποιοδήποτε μέτρο δεν μπορεί να γίνεται με διαχωρισμό του λιανεμπορίου, μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να μπορεί να προμηθευθεί τρόφιμα χωρίς να έχει κάνει rapid test».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις