Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Δύο βασικές παραμέτρους σε ότι αφορά την καταγραφή θανάτων από την COVID- 19 προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Πρώτα από όλα, αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε από όσους ασθενούν πόσοι πεθαίνουν. Η αλλαγή σε αυτό το δείκτη θα έχει ως εξής: Θα υπολογίζουμε από τους εμβολιασμένους που νόσησαν πόσοι πέθαναν. Με την αλλαγή αυτή θα έχουμε μια σαφή εικόνα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Δεύτερον, αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει κοινό τρόπο χαρακτηρισμού του ασθενούς που κατέληξε από covid. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακολουθούμε την αρχική οδηγία του ΠΟΥ ότι όποιος είναι θετικός σε COVID ανεξαρτήτως συννοσηροτήτων και πεθαίνει ακόμη και τρεις μήνες μετά τη νόσησή του θεωρείται θάνατος από COVID.

Στη Βρετανία έχουν διαφοροποιήσει αυτό το κριτήριο και έχουν βάλει χρονικό περιθώριο από την ημέρα της διάγνωσης τις 28 ημέρες, μετά από αυτές δεν θεωρείται θάνατοςCOVID. Αντιστοίχως στην Ισπανία θεωρείται θάνατος COVID μέχρι και στις 30 μέρες από τη διάγνωση, ενώ τέλος στη Δανία και τη Σουηδία θεωρούν ευθύς εξ αρχής ασθενή μόνο αυτόν που βγήκε θετικός σε PCR και δεν καταγράφουν κρούσματα από rapid τεστ.

Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η Ελλάδα περιλαμβάνει ένα 20% περίπου περισσότερους θανάτους από COVID από αυτούς που καταγράφουν οι υπόλοιποι.

Ο κ. Ζαούτης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει αίτημα το ECDC ώστε να αποκτήσει όλη η Ευρώπη ενιαίο σύστημα καταγραφής.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη που έκανε ο κ. Ζαούτης με τον καθηγητή Παρασκευή είναι ότι τα ποσοστά κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας αυξήθηκαν μεν κατακόρυφα την 37η εβδομάδα του έτους, δηλαδή κατά το άνοιγμα των σχολείων, λόγω των τεστ που άρχισαν να διενεργούνται, αλλά τις επόμενες εβδομάδες σταθεροποιήθηκαν και ελαφρά μειώθηκαν. Δεν συμβαίνει άρα μεγάλη ενδοσχολική διασπορά και άλλοι δείκτες έδειξαν ότι η εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης (πρώτη μέρα από συμπτώματά και νωρίτερα).

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε ήδη καταγραφές των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που έχουν αυξηθεί κατά 50% παγκοσμίως μέσα στην πανδημία. Ο λόγος είναι ότι οι ασθενείς με COVID είναι βαριά νοσούντες και παραμένουν πολλές ημέρες στις ΜΕΘ.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις