«Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για να διαχειριστούν τις παράτυπες αφίξεις με έναν οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στα μέτρα αποσυμφόρησης
«Η θέση μας ήταν πάντα ότι υποστηρίζουμε τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ανατολικά και νότια (της ΕΕ). Διότι μαζί προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Εργαζόμαστε επί μίας πρότασης για προσωρινά επείγοντα μέτρα στον τομέα του ασύλου και των επιστροφών με βάση το ‘Αρθρο 78.3 της Συνθήκης. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για να διαχειριστούν τις παράτυπες αφίξεις με έναν οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα», σημείωσε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι «τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις, πρέπει να μπορούν να απαντούν αποτελεσματικά στις επείγουσες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν». Ταυτόχρονα, είπε, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σέβονται απολύτως τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, διότι και τα δύο είναι κρίσιμα και «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τα συμφιλιώσουμε».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στα σύνορα με τη Λευκορωσία σημειώνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συγκυρίας. «Υπάρχει μία προσπάθεια για τη δημιουργία μόνιμης κρίσης από τον Λουκασένκο και τους υποστηρικτές του», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΕΕ και της γειτονίας της, περιλαμβάνοντας τη Μολδαβία και την Ουκρανία».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, αυτές οι ενέργειες αποτελούν μία πραγματική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πάνε πέρα από τη Λευκορωσία, «δοκιμάζουν την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, όμως η ΕΕ έχει τη βούληση, είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και τις μελλοντικές».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί τη διαχείριση των συνόρων της για εξοπλισμό, υποδομές, περιπολικά κτλ. Κάθε χρόνο η ΕΕ διαθέτει περίπου 1 δισεκ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής FRONTEX, είπε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να τριπλασιάσει τα κονδύλια που έχουν αποδέκτη τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία για τη διαχείριση των συνόρων ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις