ΗΑΕ: Αξιωματούχος ασφαλείας της χώρας επισκέπτεται το Ιράν

101

Ο ανώτερος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του και τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι στη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης σήμερα στο Ιράν, μια κίνηση που αποσκοπεί στην υπέρβαση των μακρόχρονων διαφορών τους και την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Η επίσκεψη του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν πραγματοποιείται μερικές ημέρες μετά τη διακοπή των συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, καθώς Δυτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν απογοήτευση για τις σαρωτικές απαιτήσεις που προέβαλε το Ιράν προκειμένου να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησε η Ουάσινγκτον πριν από τρία χρόνια, επαναφέροντας τις σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο σεΐχης Ταχνούν, αδελφός του ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, πρίγκιπα διαδόχου του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, συζήτησε τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων και περιφερειακά θέματα με τον ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν για θέματα ασφαλείας, Αλί Σαμχανί, σύμφωνα με το ιρανικό Nournews.

“Η σταθερότητα και η ασφάλεια μπορούν να εγκαθιδρυθούν μόνο μέσω συνεχούς διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής”, είπε ο Σαμχανί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

“Η βελτίωση των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων είναι οι κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν”.

Με τις επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν να φθάνουν έναν αιώνα πριν, το εμιράτο του Ντουμπάι, 150 χλμ. στην άλλη πλευρά του Κόλπου, ήταν επί μακρόν μια από τις κύριες συνδέσεις του Ιράν με τον έξω κόσμο.

Όμως βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο στην Υεμένη. Τα ΗΑΕ είναι σημαντικό μέλος του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση απέναντι στους μαχητές Χούθι που συνδέονται με το Ιράν.

“Κοινές προσπάθειες είναι απαραίτητες προκειμένου να τελειώσουν κάποιες από τις στρατιωτικές και τις κρίσεις ασφαλείας στην περιοχή… Ο διάλογος θα πρέπει να αντικαταστήσει τις στρατιωτικές προσεγγίσεις για την επίλυση των αντιπαραθέσεων”, είπε ο Σαμχανί.

Οι γείτονες του Ιράν στον Κόλπο θέλουν να δοθεί ένα τέλος στην ώθηση της Τεχεράνης για κυριαρχία στην περιοχή, όπου διαγωνίζεται με την αντίπαλη δύναμη, τη Σαουδική Αραβία, για κυριαρχία, από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Υιοθετώντας μια επιθετική στάση απέναντι στο Ιράν, το Αμπού Ντάμπι έσπευσε να υποστηρίξει την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία πριν από τρία χρόνια. Όμως το 2019, τα ΗΑΕ άρχισαν να ασχολούνται με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Τεχεράνης έπειτα από επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα στον Κόλπο και σε σαουδαραβικές ενεργειακές υποδομές.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία ξεκίνησε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν τον Απρίλιο, τις οποίες το Ριάντ χαρακτήρισε “εγκάρδιες” αλλά ευρέως διερευνητικές.

“Η ανάπτυξη θερμών και αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στο Αμπού Ντάμπι και την Τεχεράνη είναι μία από τις προτεραιότητες των ΗΑΕ”, δήλωσε ο Ταχνούν στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σαμχανί, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Αναλυτές δήλωσαν πως η Τεχεράνη δεν μπορεί οικονομικά να χάσει το Ντουμπάι ως εμπορική διαδρομή, ιδιαίτερα αφότου οι κυρώσεις των ΗΠΑ μείωσαν δραστικά της πετρελαϊκές εξαγωγές της και κατέστησαν όλο και πιο περίπλοκη την πραγματοποίηση διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο Άνουαρ Γκάργκας, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΑΕ, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως τα ΗΑΕ κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν στο πλαίσιο μιας πολιτικής επιλογής που προκρίνει τη διπλωματία και απομακρύνει από την αντιπαράθεση.

Σε ένα σημερινό τουίτ, ο Γκάργκας είπε πως η επίσκεψη του Ταχνούν στην Τεχεράνη “έρχεται ως συνέχεια των προσπαθειών των ΗΑΕ να ενισχύσουν τις γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας στην περιοχή προς όφελος του εθνικού συμφέροντος”.

“Τα ΗΑΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία αναπτύσσοντας θετικές σχέσεις μέσω διαλόγου και κτίζοντας πάνω στα κοινά συμφέροντα και με τη διαχείριση απόψεων που αποκλίνουν”, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters-Real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like