Μοίραζαν ταυτότητες και διαβατήρια
Μια υπόγεια παράνομη υπηρεσία έκδοσης ταυτοτήτων, που ήταν σε online σύνδεση με συγκεκριμένα ληξιαρχεία της χώρας, κατάφερε να στήσει και να λειτουργεί για σχεδόν μία δεκαετία ο 60χρονος ομογενής από το Καζακστάν Δημήτρης Ε., με τζίρους εκατομμυρίων, και παράνομες επιχειρήσεις που άνοιγαν και έκλειναν σε μια βραδιά φεσώνοντας το Δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Δίπλα του σε κομβικό ρόλο, ένας νεαρός αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό και προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική, ο οποίος βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην «εξορία» του Ασπροπύργου και αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί για να γίνει… εκατομμυριούχος. Μέχρι και την «καυτή» σύζυγό του, επίσης αστυνομικό, έμπλεξε χοντρά στην υπόθεση, αφού ήταν τοποθετημένη στο αρμόδιο γραφείο έκδοσης ταυτοτήτων της περιοχής.
Οι αριθμοί ζαλίζουν και αναδεικνύουν το βάθος και το πλάτος της υπόθεσης. Συνολικά μπλεγμένοι 43 αστυνομικοί, 9 εκ των οποίων έχουν συλληφθεί. Στο κόλπο ληξίαρχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και «ταλαίπωροι» πολίτες, που για ένα μεροκάματο παρουσιάζονταν ως μάρτυρες για να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα των στοιχείων του ανθρώπου που θα έβγαζε την πλαστή ταυτότητα. Τουλάχιστον 200 (αυτοί έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί) σκληροί κακοποιοί, δολοφόνοι, ληστές, έμποροι ναρκωτικών «ξεπλύθηκαν» και «καθάρισαν» αφού εν μια νυκτί έγιναν από Αλβανοί «Ελληνες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση» με ταυτότητα, διαβατήριο, ΑΦΜ, δίπλωμα οδήγησης και το κυριότερο λευκό ποινικό μητρώο. Ανετοι, κυκλοφορούσαν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έναν από αυτούς να συλλαμβάνεται στην Ολλανδία, καθώς μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, άλλος να είναι πλέον καταζητούμενος αφού αποδείχτηκε ότι ήταν ο Αλβανός που δολοφόνησε αστυνομικό στη γειτονική χώρα, ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του 33χρονου βενζινά από τη Νίκαια που δολοφονήθηκε στο πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του στη λεωφόρο Θηβών, για να αποδειχτεί ότι ήταν Αλβανός που πλήρωσε 30.000 ευρώ στο κύκλωμα για να ελληνοποιηθεί.
Οι έρευνες των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται πλέον σε άλλο επίπεδο. Οι αξιωματικοί σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ακολουθώντας τη διαδρομή του χρήματος προσπαθούν να διαπιστώσουν πού πήγαν τα 5 εκατ. ευρώ που έβγαλε το κύκλωμα και πού τα επένδυσε για να τα ξεπλύνει. Και αυτό επειδή οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η εγκληματική οργάνωση του Καζακστανού ομογενούς με τα δεκάδες μέλη και τα εκατομμύρια κέρδη είχε κι άλλες δραστηριότητες.
Το «ΘΕΜΑ», μέσα από τη δικογραφία που αποτελείται από 8.088 σελίδες και περιλαμβάνει 115 ψηφιακούς δίσκους με καταγεγραμμένες συνομιλίες και υλικό από τις φυσικές παρακολουθήσεις των αστυνομικών, ξετυλίγει το κουβάρι της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας που, όπως όλα δείχνουν, έχει βάθος και θα απασχολεί για καιρό τις διωκτικές αρχές.
Η φωτογραφία με το τιγκαρισμένο χρηματοκιβώτιο και τα ευρώ να ξεχειλίζουν μέσα στο γραφείο του στον Ασπρόπυργο αναδεικνύει τη σχέση του 36χρονου αστυνόμου με το κύκλωμα του ομογενούς Καζακστανού. Είναι περισσότερα από 320.000 «βρώμικα» ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα του νεαρού αξιωματικού. Αυτός, πάντως, φέρεται σε πρώτη φάση να δικαιολογεί την ύπαρξή τους ισχυριζόμενος πως του τα έδωσε ένας φίλος του για να τα φυλάει.
Ωστόσο, οι τηλεφωνικές συνομιλίες, οι φυσικές παρακολουθήσεις και οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι «Αδιάφθοροι» δείχνουν ότι ο αστυνόμος Γιώργος, αντί να κυνηγάει κακοποιούς σε μια περιοχή που μαστίζεται από άγρια εγκληματικότητα, τους «ξέπλενε» βαφτίζοντάς τους Ελληνες ομογενείς. Οι συχνές τηλεφωνικές επαφές με τον αρχηγό της οργάνωσης, οι καθημερινές αναζητήσεις με τους κωδικούς του στο online σύστημα της Αστυνομίας για να βρει «καθαρά» ονόματα ομογενών παλιννοστούντων, που θα χρησιμοποιούσε στη συνέχεια στις πλαστές ταυτότητες ήταν αυτά που τον έδωσαν στο πιάτο των διωκτών του και πλέον καλείται να ανέβει τον δικό του γολγοθά αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.
Στη δικογραφία φιγουράρει και το όνομα της συζύγου του, μιας ξανθιάς και ιδιαίτερα εντυπωσιακής αστυνομικού που υπηρετεί στο ίδιο Τμήμα. Παντρεύτηκαν πρόσφατα. Ποια ακριβώς είναι η συμμετοχή της στο κύκλωμα και αν την έμπλεξε ο σύζυγός της θα αποδειχτεί στην πορεία των ερευνών…
Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να είχε ο 36χρονος αξιωματικός του Τμήματος Ασπροπύργου στο χρηματοκιβώτιο του οποίου βρέθηκαν 320.000 ευρώ, αλλά και η σύζυγός του που ήταν τοποθετημένη στο αρμόδιο γραφείο έκδοσης ταυτοτήτων της περιοχής.
Ο αρχηγός
Μυστήριο καλύπτει το επαγγελματικό παρελθόν και τις διασυνδέσεις του big boss. Του 60χρονου ομογενούς από το Καζακστάν Δημήτρη Ε., ο οποίος με δέλεαρ το άφθονο μαύρο χρήμα κατάφερε να στρατολογήσει διεφθαρμένους αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και πολίτες και να τους βάλει να δουλεύουν στη φάμπρικά του. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «ο αρχηγός της οργάνωσης είχε αναπτύξει δίκτυο που αποτελούνταν από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, αστυνομικούς και δημόσιους υπαλλήλους, όπου ο καθένας ένεκα της επαγγελματικής του θέσης είχε την κατάλληλη πρόσβαση και εξουσία ώστε να τροφοδοτεί την οργάνωση με πληροφορίες, έγγραφα καθώς και να παρακάμπτει διαδικασίες προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της.
Εκείνος αποφάσιζε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε την δράση της οργάνωσης, σε εκείνον απευθύνονταν, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, άτομα τα οποία ήθελε να αποκτήσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Ακολούθως εκείνος ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη του πρότεινε τρόπους απόκτησης του εγγράφου καθώς και το κόστος που απαιτούνταν. Μετά τη συμφωνία ανέθετε σε κάποιο μέλος της οργάνωσης ή στρατολογούσε νέο να έχει τον ρόλο του μάρτυρα ταυτοπροσωπίας κατά την έκδοση. Ο αρχηγός εντοπίζει τις κατάλληλες οικογενειακές μερίδες, μέσω δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι του χορηγούσαν το αντίστοιχο πιστοποιητικό, ενώ ανέθετε στους αστυνομικούς να εξακριβώσουν, μέσω αναζητήσεων στις βάσεις δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας, εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα ή προϋπάρχουσα ταυτότητα με τα στοιχεία ταυτότητας τα οποία προορίζονταν για τον πελάτη».
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα
Μέσα από το διαβιβαστικό των 100 σελίδων περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος δράσης της οργάνωσης: «Για να εκδοθεί δελτίο ταυτότητας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί σε αστυνομική υπηρεσία, έχοντας μαζί του δύο φωτογραφίες, καθώς και έναν μάρτυρα της επιλογής του οποίος θα πιστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντα. Στη συνέχεια ο αρμόδιος αστυνομικός αναζητεί αυτεπάγγελτα μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εθνικού δημοτολογίου τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση αυτού – επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια –. Αφού εντοπιστεί το δημοτολόγιο του αιτούντα, ακολούθως ο αστυνομικός, απευθύνει τρεις ερωτήσεις οι οποίες προκύπτουν τυχαία – μέσω αλγορίθμου – σχετικές με τα στοιχεία του δημοτολογίου του προκειμένου να προβεί στην τακτοποίηση του ατόμου και εφόσον απαντηθούν σωστά, εκτυπώνεται η αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, υπογράφεται από τον αιτούντα, τον μάρτυρα ταυτοπροσωπίας, τον εκδότη αστυνομικό και τον διοικητή της αστυνομικής υπηρεσίας. Βασική και απροσπέλαστη προϋπόθεση για την έκδοση δελτίου ταυτότητας αποτελεί, σύμφωνα με τα παραπάνω, η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Για τον σκοπό αυτό κύριο μέλημα των διευθυντικών μελών της οργάνωσης, αποτελούσε η εύρεση, της κατάλληλης μερίδας δημοτολογίου ανά την χώρα, προκειμένου, να γίνει χρήση των στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει μερίδα, είτε να εγγραφεί νέο μέλος σε αυτήν. Οπως προέκυψε στον τρόπο δράσης, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην οργάνωση για τον σκοπό αυτό, προμήθευαν με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά την οργάνωση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό επέλεγαν είτε μερίδες Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι ουδέποτε κατείχαν δελτίο ταυτότητας και πιο πολύ η πλειοψηφία των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως αυτών, ήταν καταχωρημένες στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών, ως εκ του νόμου προβλέπεται, είτε μερίδες Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι κατείχαν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας. […] Προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφαλή έκδοση των δελτίων ταυτότητας ή διαβατηρίου, όπως για παράδειγμα το να έχει εκδοθεί τέτοιο από τον πραγματικό κάτοχο των στοιχείων ή ο τελευταίος να έχει επιστρέψει από το εξωτερικό ή να διώκεται, αστυνομικοί έκαναν έρευνα να τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής – βάσης δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας police online με την τελευταία αναζήτηση να λαμβάνει χώρα συνήθως λίγο πριν την έκδοση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την τυπικά ορθή έκδοση της ταυτότητας και αποφεύγοντας παράλληλα την αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης».
Ο… «Ολλανδος»
Το κομμάτι στο οποίο οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί αφορά τον αριθμό των πλαστών ταυτοτήτων που εκδόθηκαν από Αστυνομικά Τμήματα όπως του Ασπροπύργου, της Γλυφάδας, των Αμπελοκήπων, των Χανίων, της Αράχοβας κ.ά. και των ατόμων που τα παρέλαβαν. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «προέκυψαν συνολικά 200 περιπτώσεις, οι οποίες προήλθαν από την δράση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης. […]. Η Ασφάλεια Βύρωνα ενημερώθηκε από την Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας ότι την 31 Δεκεμβρίου 2018 ο […] συνελήφθη στην Ολλανδία στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Οπως προέκυψε από την δακτυλοσκόπησή του, είχε καταχωρηθεί από τις αρχές Γερμανίας και Τσεχίας, ως υπήκοος Αλβανίας γεννηθείς το 1977 στην πόλη Βλόρε Αλβανίας. Επειτα από την αλληλογραφία με την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την αντιπαραβολή τόσο των δακτυλικών αποτυπωμάτων όσο και φωτογραφιών, προέκυψε ότι ο κάτοχος του δελτίου ταυτότητας, ταυτίζεται με τον ανωτέρω υπήκοο Αλβανίας. Κατά την σύλληψή του από τις ολλανδικές αρχές, εκκρεμούσαν σε βάρος του στην χώρα μας: ένταλμα σύλληψης 26 Μαΐου 2016, ένταλμα σύλληψης για σύσταση και συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών. Ο συγκεκριμένος διώκεται σήμερα με ένταλμα σύλληψης καθώς και με απόφαση μονομελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών με ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματική ποινή η 51 χιλιάδες ευρώ για διακίνηση ναρκωτικών».
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση Αλβανού που διωκόταν διεθνώς για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία αστυνομικού, η οποία έλαβε χώρα στην Αλβανία. Ο συγκεκριμένος για να «καθαρίσει», απευθύνθηκε σε μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να εξασφαλίσει ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα και διαβατήριο) και το έκανε αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, για να μπορεί να διαμένει στην Ελλάδα, δίχως να είναι εφικτή η εκτέλεση της σε βάρος του ποινής και να είναι με αυτόν τον τρόπο κοντά στους συγγενείς του που διέμεναν στη χώρα.
Το σημείο στο οποίο εστιάζουν οι ερευνητές των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι περίεργες επιχειρηματικές δραστηριότητες του κυκλώματος με ΑΦΜ τα οποία έκλεβαν από νόμιμους ομογενείς. Στη σελίδα 78 του διαβιβαστικού αναφέρονται τα εξής: «Από την υπηρεσία μας εξετάστηκε μάρτυρας ο οποίος καταθέτει, ότι το 2018, πείστηκε από τον αρχηγό και ένα μέλος και έκανε έναρξη μιας μικρής επιχείρησης λιανικού εμπορίου καθαριστικών τη Θεσσαλονίκη, δίχως ποτέ να την λειτουργήσει ο ίδιος. Oπως διαπίστωσε, λίγο καιρό αργότερα, είχε οφειλές στην εφορία ύψους 560.000 €, γεγονός για το οποίο έχει υποβάλει έκκληση στο τμήμα ασφαλείας άνω Λιοσίων. Επιπλέον περιγράφει με λεπτομέρειες την διαδικασία κατά την οποία το 2018 έπειτα από πρόσκληση μέλους υπό την εποπτεία του αρχηγού και με την υπόσχεση αμοιβής 500 €, αφού προηγουμένως αναγνώρισε εικονικά ως κόρη του, μια άγνωστη προς αυτόν γυναίκα υπήκοο Ρωσίας, ακολούθως μετέβη με τον αρχηγό και την κοπέλα στο τμήμα ασφαλείας Oμόνοιας όπου δίχως να υπογράψει πουθενά εκείνη, παρέλαβαν την ταυτότητά της από τον πολιτικό υπάλληλο (σ.σ.: αναφέρει όνομα) προκειμένου, να πραγματοποιηθεί η έκδοση, ο υπάλληλος, βεβαίωσε ψευδώς τα στοιχεία της κοπέλας. […] Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν τα στοιχεία με τα οποία είχαν εκδώσει δελτίο ταυτότητας για να πραγματοποιήσουν έναρξη επιχείρησης, που είχε εμπλοκή σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων. Ο μάρτυρας κλήθηκε για απολογία ενώπιον της 6ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά στις 29 Απριλίου 2020 όπου και ανέφερε ότι μέλος της οργάνωσης παραδέχτηκε στον ίδιο πως τα στοιχεία της ταυτότητας που του είχαν εκδώσει, τα είχαν χρησιμοποιήσει και σε άλλα άτομα εκ των οποίων το ένα είχε λάβει δάνειο και χρωστούσε χρήματα στο κράτος. Από την υπηρεσία μας απευθύνθηκε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με σκοπό τον προσδιορισμό της γενικότερης κατάστασης των εταιρειών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δελτία ταυτότητας και την ύπαρξη τυχόν οφειλών τους προς το Δημόσιο. Από τις απαντήσεις που περιήλθαν στην υπηρεσία μας, αναφέρεται χαρακτηριστικά περίπτωση όπου ο (σ.σ.: αναφέρεται σε όνομα) με τη χρήση δελτίου ταυτότητας προέβη σε έναρξη για την οποία προέκυψαν οφειλές προς το Δημόσιο στο προσωπικό ΑΦΜ του εκ της συμμετοχής του στην άνω επιχείρηση ύψους 442.139,86 ευρώ».
Πεθαμένοι μάρτυρες
Η οργάνωση χρησιμοποιούσε, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, είτε ταλαίπωρους πολίτες που έκαναν για ένα κομμάτι ψωμί τους μάρτυρες, είτε ακόμη και στοιχεία ατόμων που είχαν αποβιώσει. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «σημαντική, για την δράση που είχε αναπτύξει η οργάνωση, μέσω της αστυνομικού του τμήματος Διστόμου – Αράχοβας – Αντικύρας είναι η μαρτυρία του διοικητή του συγκεκριμένου τμήματος. Πιο συγκεκριμένα 18 Ιουνίου 2021 η συγκεκριμένη αστυνομικός είχε εκδώσει δελτίο ταυτότητος σε άτομα με συγκεκριμένα στοιχεία. Την επόμενη μέρα ο διοικητής του τμήματος, δέχτηκε τηλεφώνημα από το διοικητή του τμήματος ασφαλείας Μενιδίου, ο οποίος ανέφερε, ότι λίγες μέρες πριν είχαν συλλάβει έναν Αλβανό οποίος είχε στην κατοχή του δελτίο ταυτότητας με τα ίδια στοιχεία και αποπειράθηκε να εκδώσει νέο. Ο Αλβανός, ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει έναντι 50.000 ευρώ, το συγκεκριμένο δελτίο, από έναν Πόντιο με το όνομα “Δημήτρης”. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, έγινε έλεγχος με εντολή του διοικητή, στις εκδόσεις ταυτοτήτων που έχουν γίνει από την συγκεκριμένη αστυνομικό. Από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψαν οκτώ συνολικά περιπτώσεις, οι οποίες αναφέρονται στην παρούσα και είχαν ήδη εντοπιστεί από την υπηρεσία μας, ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι σε επικοινωνία που είχε ο διοικητής του τμήματος με άτομα που φέρεται να έχουν περαστεί ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας στις παραπάνω περιπτώσεις, όλοι τους δήλωσαν ότι ουδέποτε παρέστησαν, ενώ όπως έχει ήδη αναφερθεί σε μια περίπτωση ο μάρτυρας είχε αποβιώσει. Επιπλέον, όλες οι εκδόσεις, εκτός από μία περίπτωση πραγματοποιήθηκαν κάθε υπέρβαση του ωραρίου του γραφείου ταυτοτήτων του τμήματος και σε χρόνο όπου τόσο δική της όσο και υπεύθυνος αστυνομικός για την λειτουργία του γραφείου απουσίαζαν, ενώ υπογραφή του διοικητή είχε πλαστογραφηθεί».
Η σύλληψη
Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, από μια σύλληψη στο Χαλάνδρι και κάποιες ανώνυμες επιστολές όπου το «βαθύ λαρύγγι» τα έδινε όλα: «Στις 26 του μήνα προσήχθη στο τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας ο οποίος επέδειξε δελτίο ταυτότητας που είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου. Από την δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για 40χρονο Αλβανό. Επιπλέον στις 25 Φεβρουαρίου 2021 περιήλθε στην υπηρεσία μας ανώνυμη και άνευ ημερομηνίας επιστολή – καταγγελία, η οποία περιείχε πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από συγκεκριμένα άτομα που μαζί με το σχετικό δίκτυο που είχαν αναπτύξει σε αστυνομικές υπηρεσίες και δήμους, προέβαιναν συστηματικά στην κατά παραγγελία έκδοση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Το χρηματικό όφελος που αποκομίζει οργάνωση για κάθε έκδοση, ανερχόταν σε 30.000 € έως 35.000 €. Επιπρόσθετα στις 16 Απριλίου και 21 Ιουλίου 2021 περιήλθαν στην υπηρεσία μας νέες ανώνυμες επιστολές από άγνωστο αποστολέα, προφανώς όμως που επρόκειτο για τον ίδιο με το παραπάνω, καθώς σε συνέχεια αυτής περιέγραφαν με λεπτομέρειες στον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ανέφεραν ονοματεπώνυμα αστυνομικών και άλλων μελών που συμμετείχαν σε αυτή, τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν, ενώ περιέγραφαν και συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης. Με τις ενέργειές τους αυτές τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, αποκτούσαν ταυτότητα έλληνα πολίτη, με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, όπως η ελευθερία κίνησης σε χώρες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν, διπλώματος οδήγησης, αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, έκδοση αριθμό φορολογικού μητρώου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίδρυαν ή συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και γενικότερα παραπλανούσαν δημόσιες αρχές και υπηρεσίες».
Δημήτρης Πώποτας – Άρια Καλύβα
protothema.gr-bloko.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις