Παρά την επιτηδευμένη διγλωσσία του, ο νέος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει πάρει ξεκάθαρες θέσεις στο παρελθόν. Το «είμαι ένας από εσάς» και το «πόθεν έσχες» με τα 18 ακίνητα και τις καταθέσεις 848.000 ευρώ
Το παρατσούκλι που τον ακολουθεί από τα πρώτα βήματά του στο ΠΑΣΟΚ είναι «βοσκός», λόγω της βαριάς κρητικής προφοράς του. Από τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. και μετά, όμως, θυμίζει περισσότερο… ψαρά που ρίχνει την πετονιά σε θολά νερά.
Η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να αλιεύσει πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. μέσα στο χάος της πανδημίας και της ακρίβειας γίνεται διακριτή από τον πολιτικό λόγο του, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ξεκάθαρος. Το ίδιο συνέβη, άλλωστε, και στις εσωκομματικές εκλογές, όταν, με ήπιο προφίλ και γενικόλογη ρητορική, ευνοήθηκε ως «νέος και άφθαρτος» από τον «πόλεμο» των Λοβέρδου – Παπανδρέου.
Η εύκολη περίοδος της διγλωσσίας, όμως, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή. Και θα τελειώσει οριστικά μετά τις εκλογές, όταν θα πρέπει να αποκαλύψει αυτό που εξαρχής είχε στο μυαλό του και να επιλέξει είτε τον μοναχικό δρόμο ενός συρρικνωμένου κόμματος είτε έναν από τους δύο «μεγάλους».
Αυτή η πίεση, αν όχι συμπίεση, είναι που στρέφει πλέον όλους τους προβολείς πάνω του. Ηδη προκάλεσε εντύπωση η… εκκωφαντική αφωνία του στην έκθεση Τσιόδρα για τις ΜΕΘ και συζητήθηκε η θέση που πήρε αμέσως για τις δηλώσεις Κουρουμπλή στη Βουλή. «Ο Τσίπρας θα τα βρίσκει μπροστά του αυτά…» είπε.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης; Οτι πρόκειται για «παιδί του κομματικού σωλήνα», αφού μετά την εφηβεία του ασχολείται διαρκώς με τους «μηχανισμούς ΠΑΣΟΚ», είναι γνωστό. Οπως και ότι τη δεκαετία του 1990 ανήκε στους «εκσυγχρονιστές» του Κώστα Σημίτη, αλλά και ότι κατόπιν αναδείχθηκε σε ένα από τα «βαριά χαρτιά της νέας γενιάς» από τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο χρωματισμός των ομιλιών του, πάντως, έχει και μια μικρή αύρα από την έπαρση που πηγάζει κατευθείαν από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Είναι, τελικά, «λίγο απ’ όλα» ο Νίκος Ανδρουλάκης; Δεν παίρνει ποτέ σαφή θέση, όπως ήδη τον κατηγορούν πολιτικοί του αντίπαλοι; Οχι ακριβώς.
Πολλές από τις απαντήσεις που αναζητούνται εναγωνίως τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να γίνει πιο συγκεκριμένο το επιτηδευμένα και βολικά ασαφές προφίλ του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, τις έχει δώσει ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια. Με λόγια ή πράξεις, όπως θα δούμε. Αυτές οι απαντήσεις είναι που τελικά συνθέτουν το παζλ του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από την εποχή που δεν είχε ακόμα στις πλάτες του το βάρος της ηγεσίας ενός κόμματος…
Ψήφισε «Υπέρ» για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Παραμονές του β’ γύρου των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την απάντησή του κανείς δεν θα μπορούσε να καταλάβει αν είναι υπέρ ή κατά. Αρχικά, χαρακτήρισε τη συμφωνία «κουτσή». Στη συνέχεια είπε ότι «δεν έγινε με εθνικούς όρους συνεννόησης». Κατόπιν, ότι είναι «πρωτοφανές αλλιώς να λένε τη χώρα, αλλιώς τον λαό της». Και, τέλος, ότι «αν έρθουν, όμως, αυτά τα μνημόνια και υλοποιείται η συμφωνία από τη μια πλευρά, δεν μπορούμε να μην τα ψηφίσουμε, αφού το κράτος έχει συνέχεια».
Κι όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, μάλιστα με κρυστάλλινη σαφήνεια επί του θέματος και με τον πλέον αρμόδιο τρόπο.
Τον Ιούνιο του 2018, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛ., με τα έξι μέλη του, διεξήγαγε ψηφοφορία για τη στάση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα μέλη που ψήφισαν ήταν οι Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 5-1 υπέρ της συμφωνίας. Η μοναδική ψήφος που ήταν «κατά» προήλθε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης ψήφισε υπέρ στο Πολιτικό Συμβούλιο. Το ΚΙΝ.ΑΛ., ωστόσο, έπειτα από πολλούς τριγμούς, υιοθέτησε τη θέση της προέδρου του και ψήφισε τελικά κατά της συμφωνίας στη Βουλή την επόμενη χρονιά, με τον Θ. Θεοχαρόπουλο, πάντως, να τάσσεται υπέρ και να διαγράφεται. Υπέρ ψήφισε και ο Στ. Θεοδωράκης.
Παρά το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας στο Πολιτικό Συμβούλιο, μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Θεοχαρόπουλου για την υπουργοποίησή του, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «διαβατήριο εξουσίας» για τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., που έγινε υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε, μάλιστα, μιλώντας από την Αλεξανδρούπολη τον Μάιο του 2019, πως «αποτελεί αγκάθι η παράδοση της μακεδονικής ιθαγένειας και γλώσσας με την υπογραφή της Συμφωνίας».
Ποια στάση κράτησε στην κόντρα Γεννηματά – Βενιζέλου: Κατά Φώφης
Σίγουρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, διεκδικώντας την πολιτική του αυτονομία, δεν θέλει να τον αποκαλούν ούτε «πολιτικό παιδί του Βενιζέλου» ούτε «πολιτικό εγγόνι του Σημίτη». Αλλωστε, ως καλός γνώστης της λειτουργίας των κομματικών μηχανισμών και της πολιτικής επιβίωσης, ξέρει να παίρνει αποστάσεις στο κατάλληλο τάιμινγκ και, όσο ανελίσσεται, να αποφεύγει τις ταυτίσεις με πρόσωπα που θεωρούνται «καμένα» από το σώμα των ψηφοφόρων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, δεν είχε και πολλά να σκεφτεί όταν προέκυψε η μεγάλη κόντρα Φώφης Γεννηματά – Ευάγγελου Βενιζέλου. Ηταν υποχρεωμένος να πάρει θέση σε μια τέτοια μάχη.
Πριν από δύο χρόνια, το ΚΙΝ.ΑΛ. κλονίστηκε από τη ρήξη της Γεννηματά με τον Βενιζέλο σε μια μαραθώνια και γεμάτη ένταση συνεδρίαση, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η εκλογική στρατηγική του κόμματος εν όψει των εθνικών εκλογών του 2019. Ο Βενιζέλος βρέθηκε εκτός ΚΙΝ.ΑΛ., κάτι που προκάλεσε κύμα αποχωρήσεων.
Ποια ήταν η στάση που κράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κόντρα Γεννηματά – Βενιζέλου; Σε πρώτη φάση «μίλησε» διά της… απουσίας του, αφού δεν παρευρέθηκε σε μια συνεδρίαση-θρίλερ που ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Το γεγονός ότι δεν έδωσε το «παρών» προκάλεσε πολλές απορίες, τις οποίες ο ίδιος ουσιαστικά έλυσε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στο Action24.
Ηταν, εμμέσως πλην σαφώς, επικριτικός για την απόφαση της Γεννηματά, ισχυριζόμενος πως έγιναν λάθος χειρισμοί από την ηγεσία του κόμματος, όταν «αντί να συζητάμε το Βατερλό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και το πώς η Ν.Δ. δεν θα το καρπωθεί μόνη της, συζητάμε τα εσωτερικά του ΚΙΝ.ΑΛ.». Μια ξεκάθαρη «μπηχτή» για τη Γεννηματά και μια έμμεση στήριξη στον Βενιζέλο.
Υπέρ ή κατά κυβερνήσεων συνεργασίας; Υπέρ, αλλά όχι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ
Τον Σεπτέμβριο του 2017, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ., ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε και τότε κόντρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήταν τότε υποψήφιος, αλλά στήριζε τη Φώφη Γεννηματά. Ο Ανδρουλάκης άσκησε σκληρή κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009-2011, χρεώνοντάς της και τη μετέπειτα συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ επί Παπαδήμου.
Μετά τις αντιδράσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στις απόψεις του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θίγοντας και το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας, ζήτημα για το οποίο στις φετινές εκλογές ουσιαστικά δεν πήρε συγκεκριμένη θέση. Είχε πει το 2017, μεταξύ άλλων:
«Δεν έκανα καμιά επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου – εγώ είπα την άποψή μου. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό: Εάν ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, και οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα έχουν ένα σαφέστατο πρόσημο. Δεν θα ξανασυνεργαστούμε με κόμματα της Ακρας Δεξιάς, όπως κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας».
Και συνέχισε: «Εάν συγκυβερνήσουμε, δεν θα κάνουμε αυτό το 4-2-1 ή διανομή αποτυχόντων βουλευτών. Θέλω ένα σταθερό κράτος, όπου μέσω του ΑΣΕΠ όλοι οι οργανισμοί θα επιλέγουν πρόσωπα ικανά, πέρα και από τα κόμματα, και αυτά θα μένουν σταθερά για μια τετραετία στη θέση τους, όποιος κι αν είναι πρωθυπουργός, όποιος κι αν είναι υπουργός. Οι κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να είναι προγραμματικού περιεχομένου και όχι συσπειρώσεις εξουσίας, όπου καθένας θα μοιράζει υπουργεία».
Η θέση του για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ: Φταίνε και οι τράπεζες, να ελεγχθούν και τα άλλα κόμματα
Στα 18 του ο Νίκος Ανδρουλάκης έγινε γραμματέας της ΠΑΣΠ στην Ξάνθη και στα 21 του ήταν ήδη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ως υποστηρικτής του Σημίτη. Το 2008, μόλις στα 29 του, έγινε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ το 2013, επί Βενιζέλου, εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Με σπουδές πολιτικού μηχανικού, ο Κρητικός πολιτικός, που έχει εργαστεί σε κατασκευαστικές εταιρίες και στον κλάδο των τουριστικών υπηρεσιών, έχει εκλεγεί δύο φορές ευρωβουλευτής, αποδεικνύοντας από τα πρώτα χρόνια εμπλοκής του με το ΠΑΣΟΚ ότι μπορούσε να εξελιχθεί σε ισχυρό πολιτικό παίκτη.
Ωστόσο, αναλαμβάνοντας την προεδρία, έχει ήδη μπροστά του ένα αγκάθι: τα υπέρογκα χρέη που κουβαλάει το ΠΑΣΟΚ από το αμαρτωλό παρελθόν του. Προεκλογικά, η πρόσοψη στη Χαριλάου Τρικούπη αναβαθμίστηκε – ο πράσινος ήλιος εμφανίστηκε… αναγεννημένος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την εκλογή του έστειλε αμέσως το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ισχυρό». Το ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι χρεοκοπημένο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν, με τόσα χρέη, μπορεί όντως να επιστρέψει. Ο τρόπος που το νέο όνομα θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και τον ήλιο στο σήμα του αποτελεί εξίσωση για δύσκολους λύτες.
Στο ντιμπέιτ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και κανένας άλλος υποψήφιος, δεν ρωτήθηκε για τα χρέη. Κάτι που προξένησε εντύπωση, αφού όλοι μιλούσαν για το ΠΑΣΟΚ, αλλά το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ χρωστά πάνω από 260.000.000 ευρώ. Και, με τα έσοδα που έχει σήμερα ως κόμμα του 8%, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει σε καμιά περίπτωση τις υποχρεώσεις του.
Η θέση του Ανδρουλάκη για τα χρέη, πάντως, είναι καταγεγραμμένη από το προηγούμενο ντιμπέιτ, για τις εσωκομματικές εκλογές του 2017. Τότε είχαν ερωτηθεί οι υποψήφιοι για τα χρέη: «Φτιάξαμε μια βιώσιμη παράταξη όταν ήμουν γραμματέας. Τα χρέη, όμως, δεν αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ». Και πρόσθεσε:
«Υπήρχε μια κακή πρακτική. Ολα τα κόμματα είχαν υψηλούς δανεισμούς από τις τράπεζες, βάζοντας εγγύηση μελλοντικές ψήφους. Εχουν ευθύνη και οι τράπεζες και τα κόμματα. Θα πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά όλων των κομμάτων από τη Δικαιοσύνη. Να μη μιλάμε μόνο για το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν. Να υπάρξει ένα συνολικό πόρισμα για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τα κόμματα και οι τράπεζες. Η παράταξη θα αποπληρώνει τα χρέη με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που θα παίρνει, οι πολίτες δεν θα πληρώσουν τίποτα».
Υπέρ ή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού; Υπέρ!
Στο πρόσφατο θέμα που διχάζει σήμερα την ελληνική κοινωνία, ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αν και, όπως λέει, θα προτιμούσε μια λύση όπως το «covid pass».
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό στις 19 Νοεμβρίου, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ατολμία στη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας πως και οι σωστές αποφάσεις που έχει πάρει ήταν με διαφορά φάσης:
«Δεν κάναμε τοπικές καμπάνιες, αργήσαμε τα εμβόλια πόρτα πόρτα, το covid pass καθυστέρησε, η υποχρεωτικότητα σε δημόσιους λειτουργούς δεν έχει γίνει ακόμα. Εδώ που φτάσαμε, πρέπει να προχωρήσουν η υποχρεωτικότητα και η τηλεργασία».
Ακίνητα και καταθέσεις: Λεφτά υπάρχουν…
Την 1η Δεκεμβρίου, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση της προεκλογικής του καμπάνιας στο Γκάζι, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε στο ακροατήριό του: «Είμαι ένας από εσάς».
Ο μέσος ψηφοφόρος, πάντως, δύσκολα θα μπορούσε να έρθει στη θέση του 42χρονου πολιτικού και να γοητευτεί από το προφίλ του «παιδιού του λαού», αφού το «πόθεν έσχες» του Νίκου Ανδρουλάκη τον αναδεικνύει σε έναν από τους πιο εύπορους Ελληνες πολιτικούς, με πολλά ευρώ και ακίνητα. Το «ένας από εσάς» και η πραγματικότητα δεν φαίνεται ότι… συμβαδίζουν.
Σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» που κατέθεσε το 2020, ο Κρητικός δις εκλεγμένος ευρωβουλευτής μετρά 18 ακίνητα, αλλά και καταθέσεις που ξεπερνούν τις 848.000 ευρώ. Τα χρήματά του είναι στην τράπεζα ING Belgium S.A., σε πέντε λογαριασμούς. Στις ελληνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο ποσό που έχει σε κατάθεση είναι μόλις 2.139 ευρώ, στην Εθνική Τράπεζα.
Από τη βελγική τράπεζα έχει λάβει και ένα δάνειο 80.000 ευρώ, το υπόλοιπο του οποίου είναι μόλις 11.314 ευρώ. Επίσης, είναι μέτοχος στην εταιρία ΜΑΝΙ ΑΕΒΕ. Τα εισοδήματά του το 2019 ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ.
Βασίλης Γαλούπης
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις