Με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση κατασκόπευε τους πολιτικούς αντιπάλους της κάνοντας χρήση του λογισμικού έπου ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία NSO Group ο Τουσκξ ζήτησε να διεξαχθεί κοινοβουλευτική έρευνα
Για «τη μεγαλύτερη και βαθύτερη κρίση της δημοκρατίας» μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ, με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση κατασκόπευε τους πολιτικούς αντιπάλους της.
«Αυτό είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία μας», είπε στους δημοσιογράφους ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν ηγέτης του κεντρώου κόμματος «Πολιτική Πλατφόρμα». «Είναι η μεγαλύτερη, η βαθύτερη κρίση για τη δημοκρατία από το 1989», επέμεινε.
Ο Τουσκ ζήτησε να διεξαχθεί κοινοβουλευτική έρευνα για τις καταγγελίες ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Κριστόφ Μπρέιζα, ενός μέλος του κόμματός του, που συντόνιζε την προεκλογική εκστρατεία του 2019.
Ο Citizen Lab, ένας οργανισμός επιτήρησης της κυβερνοασφάλειας που εδρεύει στον Καναδά, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Pegasus χρησιμοποιήθηκε επίσης εναντίον της Εύας Βρόζεκ, της εισαγγελέως που είχε αντιταχθεί στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία. Ένας άλλος στόχος ήταν ο Ρόμαν Γκίρτιτς, δικηγόρος που είχε ασχοληθεί με δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Το Pegasus είναι ένα λογισμικό που ανέπτυξε και εμπορεύεται η ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Τα κινητά τηλέφωνα που μολύνονται από αυτό μετατρέπονται σε «κατασκοπευτικά εργαλεία τσέπης» μέσω των οποίων ο χρήστης μπορεί να διαβάζει τα μηνύματα του στόχου του, να βλέπει τις φωτογραφίες του, να παρακολουθεί πού βρίσκεται, ακόμη και να λειτουργεί εν αγνοία του τη φωτογραφική μηχανή.
Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για το «Πολωνικό Γουοτεργκέιτ», παραπέμποντας στο σκάνδαλο παρακολούθησης του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του τότε Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.
Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έχει δηλώσει ότι «δεν γνωρίζει» αν γίνονταν παρακολουθήσεις, υποστηρίζοντας ότι, αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, ενδέχεται να ήταν έργο ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Ο Στάνισλαφ Ζάριν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τις μυστικές υπηρεσίες, είπε από την πλευρά του ότι οι ισχυρισμοι σύμφωνα με τους οποίους οι πολωνικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους στο πλαίσιο της λειτουργίας τους για πολιτικούς σκοπούς είναι λανθασμένοι. Δεν επιβεβαίωσε, ούτε όμως και διέψευσε, ότι η Πολωνία χρησιμοποιεί το λογισμικό Pegasus, υποστηρίζοντας μόνο ότι παρακολουθήσεις μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν αιτήματος του γενικού εισαγγελέα, με δικαστική απόφαση.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις