Καθώς η κρίση ήρθε για να μείνει ο Γάλλος Πρόεδρος προσπαθεί να διασώσει τις εκλογικές του πιθανότητες απλώνοντας το δίκτυ προστασίας της απασχόλησης

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το νέο μέτρο προστασίας της απασχόλησης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συνδικάτων και επιχειρηματιών. Με αφετηρία την 1η Ιουλίου, θα προσπαθήσει να πετύχει συμβιβασμό για ένα μείγμα μεταξύ οριζόντιας στήριξης και πιο στοχευμένης βοήθειας.

Το νέο πρόγραμμα μοιάζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των θέσεων εργασίας κατά το κλείσιμο της πανδημίας. Οι εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για περαιτέρω ενίσχυση για περισσότερους από 13 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Εάν τα συνδικάτα και οι επιχειρήσεις συμφωνήσουν σε μείωση του χρόνου εργασίας με αντάλλαγμα την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θα πληρώσει το 85% των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για δύο χρόνια, δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ. Αυτή η επιδότηση θα μειωθεί ελαφρώς στο 80% για συμφωνίες που υπογράφηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων, η κυβέρνηση θα αναλάβει το 80% του κόστους της κατάρτισης.

«Αυτό το νέο πρόγραμμα προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις απολύσεις κι επιτρέπει στις εταιρείες να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο δίκτυο Europe-1 την Πέμπτη.

Ο αξιωματούχος της Ελιζέ δήλωσε ότι η συμφωνία με τα συνδικάτα θα εμποδίσει τις εταιρείες να κάνουν κατάχρηση του μακροπρόθεσμου συστήματος, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους πιεσμένους τομείς της γαλλικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι αεροπορικές βιομηχανίες.

Η πολιτεία θα πρέπει επίσης να επικυρώσει τις επιχειρησιακές συμφωνίες, οι οποίες δε θα επιτρέπεται να μειώνουν τις ώρες εργασίας κατά περισσότερο από 40%.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg…

«Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να διατηρήσει την έκτακτη υποστήριξή της στην απασχόληση έως και δύο χρόνια, έστω και με πιο σφιχτές συνθήκες. Αυτό θα αποτρέψει μια απότομη αύξηση της ανεργίας, αλλά το Bloomberg Economics εξακολουθεί να προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα κορυφωθεί στο 12,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021 – το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του ποσοστού ανεργίας το 1975. Καθώς οι εταιρείες ενθαρρύνονται να φέρνουν τους εργαζόμενους τους πίσω πριν προσλάβουν από έξω, αυτοί που είναι πιθανόν να πληγούν είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και οι εποχικοί εργαζόμενοι.», είπε η Μαέβα Κάζιν, οικονομολόγος της ζώνης του ευρώ

Σταδιακή απόσυρση από το πρόγραμμα Furlough

Η Γαλλία θα αντιγράψει επίσης το πολύ γνωστό σύστημα Kurzarbeit της Γερμανίας και θα εισαγάγει ένα νέο μοντέλο, αν και οι όροι θα είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωροι. Η επιδότηση των μισθών θα είναι χαμηλότερη και οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι στο πρόγραμμα μόνο για έξι μήνες.

Η συζήτηση για την παράταση των εργαλείων στήριξης των εργαζομένων έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να δουν πως θα εξελίξουν και θα προσαρμόσουςν τα τεράστια έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την προστασία των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η οικονομία δεν θα επιστρέψει γρήγορα στα προ κρίσης επίπεδα, επομένως τα μέτρα δεν μπορούν να αποσυρθούν άμεσα. Από την άλλη, εάν τα χρήματα ρέουν για πολύ καιρό, μπορεί να καταλήξει να σπαταλάται στη στήριξη θέσεων εργασίας που δεν είναι πλέον βιώσιμες στην οικονομία που θα έχει διαμορφώσει η πανδημία, και δε θα δίνει κίνητρο στους εργαζομένους να επανεκπαιδεύσουν προκειμένου να έχουν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, αναφέρει το Bloomberg.

πηγή:newmoney.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις